Fredagsfattig eller fredagsflådig

Oavsett om en arbetar eller går hemma eller studerar så är det något visst med fredagar och förväntan inför helgen. Finns det tid till övers tycker i varje fall jag om att fredagsfira med blommor, gott att äta & dricka & kanske dra på något särskilt fint plagg som är till för de där lite festligare tillfällena. Ibland är bästa fredagsfiret att spendera tid & pengar, men ibland är det tvärtom att få fredagslyxen att kosta så lite det bara går.

Om det ska firas in & får kosta vill jag ha nån timme till övers att gå inom butikerna i byn. Då kan jag stå vid vinhyllan länge & läsa om varje vinsort. Till sist köper jag helst ett nytt & lite dyrare men passar också på att köpa med mig några flaskor till hem att ha till andra tillfälle . Därefter går jag inom några av byns klädbutiker & provar en och annan klänning. Kanske slår jag till både till mig & barnen. Ska vi vara hemma köper jag gärna en fin väl utvald nötköttsbit från en lokal bonde som står på torget varje fredag. Jag kompletteringshandlar grönsaker & tillbehör av andra torghandlare eller hos byns ena butik. Istället för efterrätt blir det en egenkomponerad ostbricka med tillbehör från byns egen italienska delikatessbutik. Avslutningsvis går jag inom vår bästa florist & köper en flådig bukett och kanske någon ny dekoration att duka med.

Sådana här kvällar spelar jag gärna jazzlistor & småsmuttar på ett glas vin hela eftermiddagen. Istället för förrätt har vi surdegsbröd från condiset som doppad i lite olivolja eller äts med något från charken. Om Fi arbetar eller har något annat för sig kan jag lägga timmar på att duscha, lägga ansiktsbehandling, sminka mig & fixa med håret samtidigt som jag småäter, smuttar på vinet & letar nya jazzlåtar som passar in i min lista. När Fi sluter upp lagar vi maten tillsammans, sådana här fredagskvällar händer oftast om vi är barnfria, så då kanske vi gör en drink också. Helst mojito om ni undrar. Vi äter sent med tända ljus på bordet. Helst kan det vara lite dunkelt. Vi pratar och spelar kanske lite yatzy tills klockan är över midnatt. Då smygäter jag en chokladbit innan det är dags att tvätta av sig fredagslyxen & sova.

Men en riktigt mysig fredag kan också innebära att välja ut en av matlådorna från frysen som visst innehåller rester från en av de flådigare middagarna. Vi lägger upp på tallrikar men slipper all annan disk. Vinet väljs från vår vinhylla i källaren, där står ett par viner att välja mellan men just den här gången blir det husets som Lindemans nog ändå har blivit. Buketten är egenplockade från vassen invid sjön ett stenkast hemifrån & klänningen jag har på mig är köpt på second hand men aldrig använd förrän just precis nu. Vi äter tillsammans i soffan innan lilla Mi:S nattning & avslutar inte med ostbricka utan med micropopcorn med extra mycket salt som äts framför en netflixserie. Jag slumrar såklart i soffan i slutet av filmen & går motvilligt, med släpande steg, upp och lägger mig vid ungefär samma tid som vilken vardag som helst.

Fredagsförväntningarna är oberoende av tid & pengar. Ibland är matlådan det lyxigaste & ibland krävs det en flådig floristbukett för att fredagskänslorna ska bli sådär pirriga & sjungande glada. Det är sådant man sällan vet i förväg.

Gillar