Ett skåp hände

Äpplet är en möbelserie i jugendstil som började massproduceras i slutet av 1800-talet och som blev populär här i Sverige i början av 1900-talet. Det förklarar varför de dyker upp både här och där i hem och på loppisar. En dag dök de upp en skänk med spegel och ett högskåp med spegel i mycket slitet skick på Marketplace. Jag brukar inte bry mig om äppelserien, det har aldrig känts rätt oavsett hur andra har diyat sig och gjort om de där skåpen och skänkarna. Men den här gången var både skänk & högskåp med originalspeglar & dessutom gratis att hämta inte allt för långt härifrån. Så min man och svärfar ägnade fars dag åt att hämta båda två. De var i bättre skick än väntat, så med en näve kärlek och många sena kvällar ska de nog bli brukbara hemma hos oss.

Det är svårt att säga hur vi ska hantera högskåpet mer än att det behöver slipas. För även om det är en massproducerad möbel är den nästintill antik & ska väl ändå behandlas med vördnad nu när någon kraft i universum såg till att det hamnade i vårt hem. Till och med massproduktionen var något helt annat för över hundra år sedan.

Jag kan inte heller låta bli att fundera på skåpets historia, vem som köpte det och i vilket syfte? Inte för att det går att ta reda på det, utan för att det är fint att dagdrömma om det, knyta ann till en tid som tycks vara allt mer avlägsen, även om mycket är detsamma trots att vi inte förstår det själva. Det här skåpet har kanske varit med om en pandemi innan, vem vet?


Oavsett hur skåpets historia har sett ut så väntar snart ett nytt uppdrag som diverseskåp. Det ska fyllas med pyssel, pennor, spel, tidningar & annat nödvändigt för umgänge utan skärmar. Insidan ska nog få vara som den är, i original, men utsidan kommer nog att få sig en makeover. Just nu lutar det åt att betsa, men vi får se. Det kan ju hända att det kommer en fortsättning här. Om skåpet. Om varför skåpet är så förbenat viktigt för mig.

Gillar