Ett rejält rågbröd

Ett rejält rågbröd är inget annat än summan av generationers hantverk , i dina händer när du format degen till en rund platt kaka & allt som behövs är ;

Tjugofem gram jäst
Lite salt
Sex deciliter grovt rågmjöl
Sex deciliter vetemjöl & kanske lite till
Sex deciliter ljummet vatten

Smula jästen & häll över salt & lite av vätskan. Använd en trägaffel att blanda i all vätska. Häll sedan i rågmjölet först & vetemjölet sist. Blanda. Låt jäsa i ungefär två timmar under kökshandduk. Häll över den relativt lösa degen på mjölat bakbord. Knåda inte så mycket utan dela upp i fyra mindre degar. Forma degarna till runda platta kakor på smord plåt. Du behöver en plåt på två kakor.

Låt jäsa i femton till tjugo minuter under tiden som ugnen kommer upp i tvåhudratjugofem grader. Grädda i cirka femton till tjugo minuter innan du tar ut rågkakorna och låter de svalna under handduk.

Njuts till exempel med en rejäl klick smör, lite flingsalt & kanske fikonmarmelad.

Originalreceptet kommer från Annas mat.

Gillar

Kommentarer