En tveksam ansiktsmask och hårinpackning

Ansiktsmask med kokosolja, honung och havregryn. Det låter så bra så bra.

Men det är tydligen inte. Iallafall inte kokosolja som har nästan lika bedrövliga egenskaper som smör. Kokosolja är fett, på fel sätt, om man inte är vegan och behöver ett alternativ till just smör. Kokosolja skapar, liksom andra fetter, en liten inflammation i kroppen som i sin tur ökar risken för till exempel diabetes och andra livsstilssjukdomar. Iallafall om man ska tro halvsäkra internetkällor. Samma källor påtalar att kokosolja riskerar att täppa igen hudens porer, och därmed bidra till sämre hud istället för att motverka det.

Honung däremot tycks vara näst intill magiskt med sina egenskaper. Honung är antibakteriellt, antiinflammatoriskt, sårläkande, rogivande, bra för magsmältningen, Honung kan eventuellt också vara ett alternativ till antibiotika, och är hjälpsamt vid läkning av brännskador. Om man ska tro halvsäkra internetkällor och många generationers husapotek vill säga. Honung innehåller fler kalorier än socker men behövs inte i lika stora mängder som socker eftersom en mindre mängd ger samma sötningseffekt som socker.

Havre har också en rad goda egenskaper, främst för invärtes bruk om vi ska hålla oss till de osäkra internetkällorna. Men det verkar också ha en lugnande och antiinflamatorisk effekt på hyn, om vi nu lägger de kritiskt granskande glasögonen åt sidan en stund.

Om inte annat så är det i varje fall vetenskapligt bevisat att placebo har effekt, och om ingredienserna nu inte står för den tilltänkte effekten så går det med andra ord att lita på placebo. Det kan ju omöjligt vara dåligt för hud- och hårhälsan att inbilla sig en effekt, eller?

Så om man vill ha en ätbar och (kanske)effektiv ansiktsmask som också fungerar som kropps- och fotscrub så kan man blanda dessa tre mer eller mindre tveksamma ingredienser och massera in i huden innan duschen. Det går också bra att använda som hårinpackning i fuktigt hår. Massera in och låt vara en längre stund. Skölj sedan ur noga, och schamponera i alla fall två gånger för att få ur den feta tveksamma kokosoljan ur håret. Effekten, innan skall tro de som uppger att kokosolja och honung ändå har effekt är et glansigt och mjukt hår.Gillar

Kommentarer