Decembersvepet

December är en stillsam månad den här gången. Som ett gammalt ur hemma hos morfar. Ett sådant med långa kedjor som hängde med en tyngder i form av kottar. Tick tack tick tack.

& jag vet inte hur det är med er, men den här märkliga tillvaron vi lever i skapar ett slags behov av det ursprungliga, vilket passar en högtidsmånad som december bra. Plötsligt står jag & gör brunkål, planerar in att göra två sorters julbröd & längtar pepparkaksbak, att göra den årliga julkorven & helst skulle jag vilja hitta en klassisk röd ljusstake på loppis som skulle få hedersplats, även om den inte alls passar in. Det är som att det finns ett behov av att förankra sig i något när tiden & hela världen genomlider en stilla storm. I sådant som har gjorts igenom pandemier, världskrig & härliga tider. Att se om sitt hus. Pynta. Dona. Rota fram familjerecept & kanske skapa nya. Stryka barnens julkläder och koka egen glögg.

& det är fint att pynta med naturen. Det som finns att tillgå alldeles nära. Eller hemma.

Att vara ute är likt det var i november fortfarande högaktuellt oavsett väder. Leta utflyktsplatser & packa matsäck. Ju fler utfärder vi gör, desto enklare blir matsäcken. Limpmackor med stekt ägg, kaffe & varm chokladmjölk. Eller pannkakor.


Det finns så många smultronställen hos oss, och säkerligen också hos er. Nu när snön har kommit hela vägen hit behöver vi knappt bege oss iväg längre än bortanför kvarteret där vi råkar ha en alldeles ypperlig pulkabacke.


Eller så tar man sig en dagstur en bit bort. Till en julskog vid havet till exempel.

Eller till en ö med fossiler från dinosaurier.

Genom ett barns ögon kan vad som helst bli ett äventyr. Att åka iväg, eller stanna hemma.

& påtal om hemma så har vi fått nått så när ordning & plötsligt är det ännu mysigare att tända ljus på hela nedre planet när barnen har somnat. När de får stå orörda från små nyfikna fingrar.

& en sak som förhöjer tillvaron på ett nästan banalt sätt är att köpa olika kaffebönor & recensera dem efterhand. Mitt morgonkaffe är faktiskt aningens högtidligare nu än innan av den anledningen. & på helgförmiddagarna när barnen är mätta, utsövda & nöjda hopps jag att vi fortsätter vår nya tradition att spela schack till morgonkaffet med den här Spotify listan, eller den här som bakgrund. Också tips för att höja hemmamyset ännu mer.

& vill ni se något halvgalet men som är svårt att slita sig ifrån? Se The undoing. Om ni tycker om att försöka lista ut vem som är mördaren vill säga.

Eller om du vill läsa historiskt drama så rekommenderar jag De sju systrarna som jag nu äntligen har läst (första boken).

& idag ska jag (lilla Si) och lilla Mi ha plockmiddag framför tv:n utan Fi. Ostar, oliver, ugnsrostad potatis, kex, kikärtor, kanske lite räkor & sånt som faller oss båda i smaken & som finns att tillgå i kvartersbutiken. Om jag inte hade varit själv med barnen hade jag tagit ett glas vin till och i december hoppas jag att jag tar mig tiden för att läsa på lite om viner så att jag kan bestämma hem några flaskor de vanligtvis inte har på vårt systembolag. Lite som med kaffet. Jag tänker att nu när ens intryck & möjligheter att influeras kraftigt har begränsats kan en passa på att göra smått för alla sinnen i vardagen. Som att ha smakprov av någonting.

Ja, och så ska jag nog göra slag i sak & köpa snittamaryllis eftersom de är så ståtliga i all sin enkelhet.

Det blev ett spretigt svep & med det önskar jag er en fin helg.

  • Svepen

Gillar

Kommentarer