Blomster att drömma om

Vår gråa villa är omgiven av en lagom stor trädgård som inte har kvar ett uns av 30-talscharmen med trädgårdsland, fruktträd & blomsterrabatter. Istället ligger det stora klumpiga naturstenar där det kunde grönskat, och uppfarterna har inte singelgrus med stenkanter utan är ogräsbetäckta med gamla telefonstolpar som avdelare mot gräsmattan. Jag drömmer om att sakta förvandla vår praktiska och trista trädgård till en barnvänlig och lummig trädgård med ätbart & blomster att njuta av.

Efter en sommar med mycket hemmatid och promenader bland trädgårdar i vår lilla by har jag hittat en skara perenner som så småningom ska få pryda ett fåtal men välfyllda rabatter hos oss.

Först ut bland blomstret är givet, en väldoftande honungsros som ska få växa sig stor vid vår uppfart. Där växer redan en hög syren och en stor snöbollsbuske. Honungsrosen är min favorit av alla rosor och kommer komplettera uppfartens doftgarderob gott.

Näst på tur är flerårig stockros som jag tänkte fröså längs med vår häck, på utsidan, så att förbipasserande kan njuta av dem och så att jag kan plocka en bukett utan dåligt samvete för att de kunde stått kvar och varit vackra i vår trädgård.

Andra perenner och sånt som blommar fint är lavendel, helst som en låg och buskig kantväxt i rabatten närmast ytterdörren in till stora hallen. Lavendel passar fint med ett silverpäronträd, eller med jätteverbena och lammöra.

Annat blomster jag gärna har i min trädgård är dahlior, röd solhatt, bolltistel, funkia, kärleksört & klätterrosor.

Ja, tänk när vår trädgård också är prunkande, väldoftande och svämmar över av olika sorters bär och fruktsorter!

Gillar

Kommentarer