Bilfärden 

Ungefär en gång i veckan har jag ärende en bit hemifrån & får då köra längs med min favoritväg i hela världen. Den går genom tunga Göingeskogar & flera av dess byar som minns sin historia. Där har snapphanarna härjat. Om Göingekvinnorna skrev Carl Von Linne att de rider gränsle & inte i damsadel som sig bör. I Göinge bor mystiken, berättelserna & en stolthet över bygden. Inte så konstigt med tanke på skogarna, som närmast kan beskrivas som en norrländsk avstickare, men med hjärtat i gränslandet mellan södra Skåne & steniga Småland. När vi flyttade uppåt i de här trakterna hade jag svårt för skogen, det tog tid för oss att bli vänner men nu är det till missbeklädda stenar & höga granar jag helst vänder mig om det är något som behöver ventileras.


Om en kör längs med vägen i gränslandet övergår snart täta Göingeskogar i gamla ängsmarker & öppna åkerlandskap. Inte som slätterna längre söderut för ibland kommer skogen igen, som en påminnelse. Skogarna & slätterna samsas och lever i samförstånd. De turas om att visa oss vägen & snart är vi framme vid det dolda äppelriket. Österlen är långt borta men äpplen trivs lika bra här. I dessa trakter stannar jag till ibland på någon liten obemannad gårdsbutik & plockar olika äppelsorter med hem.

Landskapet här är böljande & alltsammans möts i dalen där sjön vilar. I den här byns utkant har jag tittat ut en plats jag helst skulle ha ett vilohus om vi någon gång skulle bli rika som troll. Ett vilohus är en form av sommarhus där det skulle finnas bastu, vedeldad badtunna & panoramafönster i alla väderstreck. När man har lämnat min bästa plats & kör upp för åsen kommer ännu en fantastisk utkiksplats innan landskapet återigen ändras. Här är man närmare havet. Här har det hittats fornlämningar både från människor & dinosaurier. Här finns sjöar som om sommaren ser ut att vara turkosa. Här, i ett annat slags gränsland, har jag ärenden & en vän att träffa innan jag tar samma väg tillbaka även om den är lite längre än motorvägen. Bara för att jag ska få se samma landskap från andra hållet.

Gillar