Adventstiden

Äntligen. Advent. Som betyder ankomst, och inte väntan så som vi blev lärda i den där tydligt kyrkpräglade byskolan. Ankomst. Herrens ankomst ska det vara om vi ska vara petnoga, men det behöver vi ju faktiskt inte vara.

Advent. Ankomst. Ankomst av vadå? Det kan också vara upp till var och en att avgöra om vi nu inte ska vara petnoga. Ankomsten är i varje fall en högtidlig fråga i det här hushållet. Vi äter adventsfrukost och tänder det första ljuset. I år är vi fyra vid bordet, dubbelt upp mot vad vi var när adventsfrukosten kom att bli tradition. I år kommer vörtbrödet att vara nybakt och varmt så att smöret smälter. Julpåsen med diverse juliga tillbehör är inte inköpt på Huseby julmarknad som brukligt, men vi fattas ändå inte julkorv, senap eller sill eftersom vår lilla bys torgmarknad erbjuder ett nästintill identiskt alternativ nu när tiden är ur led till och med vad gäller julmarknader. Köttbullarna är hemgjorda enbart för det här tillfället och i källaren väntar två paket till barnen. En adventskalender med pixieböcker & ett inslaget paket med julberättelser från Astrid Lindgrens böcker. Just böcker får barnen ha så många de vill, det kan aldrig bli för mycket av att läsa tillsammans.

Advent. Ankomst. Av vadå? Av en inre frid kanske. Av jultraditioner som bara är barnet, men med tiden kommer att bli lika robusta som husets stomme. Lika självklart som vi tar vattnet i kranen. Det går att tycka vad en vill om julen, och traditioner över lag men de uppfyller också någonting.
Fasta punkter. Återkommande. Ankomst av ett återkommande. Ankomst om och om igen. Traditioner står för återkommande & kan bli ett tryggt inslag om man formar det så.

En fridfull och fin första advent önskar jag er.

Gillar