Lite vegetarian snack

Fick en kommentar för ett tag sen om att skriva lite om mina egna upplevelser som vegetarian, och jaa lite hur det är bara, så det är precis vad jag tänkte göra i detta inlägg! Vill bara påpeka att utgår nu från egna upplevelser, så detta behöver inte gälla varenda kotte i världen! Vill bara dela med mig av mina tankar. Skrev i ett tidigare inlägg lite om varför jag blev vegetarian (r), så om det intresserar, go ahead and click!

BASIC INFO

Okay, first things first, jag har varit vegetarian eller ja lakto-ovo-vegetarian (äter alltså varken kött eller fisk) om man ska vara korrekt, i lite över ett halvt år as we speak, och tycker det är riktigt grymt. Hela konceptet med växtbaserat och hållbar livsstil intresserar mig, så det passar som handen i handsken! Riktigt inspirerande att läsa massa fakta om det, och detta om någonting är något som stora delar av mig brinner för! Känner även att jag själv mår bättre när jag äter nuförtiden och speciellt i början kände jag en energiskillnad. För MIG anser jag detta vara ett generellt hälsosammare alternativ än den kost jag åt tidigare och känner att både kropp & knopp drivs bättre då jag äter hälsosamt! Känner också att detta är ett miljövänligare alternativ vilket också är en positiv grej.

COOKING

Ögonen har också öppnats för en värld av matlagning, vilken jag fortfarande ibland är lite lost i, men jag försöker i alla fall! Gör majoriteten av maten själv då resten i familjen äter kött och det tycker jag är helt rättvist! Dock är det lite surt ibland att vara tvungen att komma hem och laga mat efter en lång skoldag då man är trött. Skulle sitta som en smäck att bara ha maten serverad på ett silverfat, men antar att det är bra övning för framtiden! Att söka reda på massa recept är inte heller alltid det roligaste, men försöker tänka att inte göra det för komplicerat. Prova sig fram brukar funka och med experimenterande hittar man sina favoriter! Några egna favorit vegetariska/veganska rätter är sötpotatispure soppa, sushi, bönbiffar och linsgryta, mums! I allmänhet gillar jag det mesta och smaklökarna har även börjar gilla sådant jag förut HATADE t.ex. aubergine.


OTHER PEOPLE

Tycker också att det är jättekul när folk är intresserade av vegetarisk kost! Man blir själv inspirerad och det är trevligt att kunna inspirera andra också! Såklart finns det även de som ibland kan klanka ner och ifrågasätta sättet man äter på, och det är mindre kul. Då någon annan "attackerar" går jag i en försvarsställning och kan "slå tillbaka". Att folk kritiserar har jag svårt för och försöker verkligen att låta bli att provocera tillbaka, men det är inte så kul när andra dissar något som betyder mycket för en! Förväntar mig absolut inte att alla ska gilla den livsstil jag valt, men förväntar mig ändå att man ska kunna respektera den. Det är extremt kul att inspirera andra, och då andra frågar av intressets skäl, inte för att ifrågasätta, berättar jag gärna om mina upplevelser. På den andra fronten önskar jag att vissa kunde skärpa sig lite, men får även jobba på mig själv där!

THE COMPLICATED PARTS

Givetvis är inte detta heller totalt okomplicerat. Förutom det som nämndes i förra stycket finns ett fåtal grejer som gjort det lite svårare. För det första kan motivationen och orken ibland dippa, som med vad som helst, och då blir det lite klurigt att orka fundera fram vad man skall hitta på för ätbart. Att äta hos andra är inte heller alltid det lättaste. Det kan ibland kännas som om man gör det komplicerat för andra och blir som ett "problem" de måste anpassa sig till. Detta är ändå bara ett minimalt problem då ändå alla i min närhet känner till hur jag äter.

Restauranger är inte heller alltid ens bästa vänner. Urvalet av vegetariska/veganska rätter är ofta ganska knappt. Ungefär 2 rätter att välja mellan, vilket är lite tråkigt om man inte har så många ställen att välja på. Däremot finns det absolut många ställen som vänligt anpassar sig efter kunden och kan tillreda sådant som inte står på menyn. Guldvärda restauranger!

Slutligen det som kanske snurrar mest i huvudet; hur mycket mat ska man äta? Det går väl inte att säga någon precis mängd man ska äta för att få tillräckligt med energi, men kan ibland kännas som om jag äter för lite. I början då detta var lite mer förvirrande än idag och gick jag ner i vikt lite grann vilket inte alls var avsikten och inte heller det ultimata. Detta skapade en del problem som jag till stora delar jobbat mig igenom, men frågorna och tankarna finns nog kvar till någon mån.


SOMETHING FOR YOU?

Om du själv ens är ett snäppe intresserad av vegetarisk/vegansk kost tycker jag absolut att du ska prova på det och se om det är något för dig. (även om du är skeptiskt PROVA, man vet aldrig!) Redan att äta vegetariskt en dag i veckan är ett bra sätt att upptäcka nya recept och smaker! Själv provade jag till exempel på det under april förra året, vilket fick ögonen att öppnas för det mer. Hör ofta att "jag tror inte jag skulle klara det", "hur kan du leva utan det här.." o.s.v. och låt mig berätta för er: precis så sade jag förut också. Trodde det var det sista i världen jag skulle göra, men man förvåna sig själv! Har inte haft några problem med att låta bli att äta kött. Även därför rekommenderar jag att prova på, då man seriöst aldrig vet!

Om du då finner detta vara något för dig skulle jag personligen rekommendera att läsa på lite först om näringsämnen och hitta recept, för att underlätta för en själv. Har själv inte prövat, men tror att också att meal prep är något smart att göra ifall man har ont om tid för matlagning. Därefter är det bara att testa sig fram till vad man gillar :)

SUMMARY & FUTURE

Okej we have reached the end for now. För att köra en liten sammanfattning kan jag väl säga att har varit vegetarian i lite mer än ett halvt år, anser det passa mig tills stora delar och det har också blivit en stor passion för mig. Inspirerar gärna andra till att prova på vegetariskt (supergott!!!) och tror på en grönare framtid. För att kort blicka framåt i tiden så har jag nog nämnt att tanken var att bli vegan redan detta år och om inte nu så någon gång i livet. Står fortfarande fast vid att jag någon gång vill äta fullständigt växtbaserat, men har kommit till slutsatsen att denna stund inte är den ultimata för det, så kommer vänta tills det är en mer passande tidpunkt för det!


Jag hoppas att jag genom detta gett svar på din kommentar du som frågade, och att jag kanske inspirerat några individer!

Ha de fint, puss hej! <3

Gillar

Kommentarer

emiliajjohannaa
emiliajjohannaa,
alltid lika kul att läsa dina härliga inlägg! 💛
nouw.com/emiliajjohannaa
neabergstrom
neabergstrom,