RECEPT PÅ GRANSKOTTSSIRAP

Visste du att granskott är en fantastisk smaksättare? En god primör som finns i naturen just nu. Det är hög tid att göra egen granskottssirap. Smakar som skog doftar, helt ljuvligt! Det börjar bli allt viktigare att ta vara på det som finns i skog och mark och vad naturen har att ge oss. Försommaren är den bra tiden att finna ätbart i den svenska skogen. Allemansrätten ger oss möjlighet ta del av skogens egna skafferi med växter, blommor, bär och svamp. Jag kommer att skapa en kategori där ni får ta del av mina recept från naturen. Friluftslivet, så som äventyr och utflykter likaväl goda recept från naturen känns som något jag vill dela med mig av här på bloggen.

Såhär gör du granskottssirap!

Plocka granskott. Skölj av dem om det behövs. Varva socker med granskott i en väl rengjord burk med lock. Mängdmässigt lika mycket skott som socker. Ställ på en ljus plats, gärna i ett varmt fönster. Låt burken stå försluten i ca två till fyra veckor, öppna för att röra om då och då ifall det behövs. Sakta börjar sockret smälta samman med granskotten och bilda en god sirap. Sila av och häll upp på flaska.

OBS! Var rädd om träden. Plocka inte bort alla skott från varje gren. Hör även med markägaren om det är okej att ta innan du börjar plocka. Granskott ingår inte i allemansrätten.

Ett tips är att byta ut det vita sockret mot exempelvis råsocker, muskovadosocker, farinsocker eller kokossocker. Räkna med att man då får en annan karaktär på smaken beroende på vilket socker du väljer. Vill man piffa sirapen på andra vis går det bra att smaksätta med citron, vanilj, lavendel eller ingefära - lika gott som att ha den neutral. Granskottssirapen är smarrig att äta tillsammans med glass, ringla lite över pannkakorna eller smaksätta bakverk, marinader och drycker.

  • posted_inRECEPT

Gillar

Kommentarer