Header

Hörrni! De här semlorna är underbara. Så kul att kunna äta växtbaserade semlor på fettisdagen ju!!! Men viktigt innan man börjar laga: Kyl kokosgrädden! Annars blir den alldeles för lös. Men man kan givetvis ha sojagrädde osv. till om man gillar det bättre.

Receptet gör 10 semlor.

1 pkt torrjäst
4 dl havremjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
3 tsk nystött kardemumma
4 dl havremjölk
5 msk kokosolja
5 msk kokosnektar (eller agave/dadelsirap)

Blanda de torra ingredienserna. Värm havremjölk, kokosolja och kokosnektar tills det är fingervarmt och blanda ned i mjölblandningen. Det kommer vara mycket blötare deg än vad man kanske är van vid, men det ska den vara.
Låt jäsa i 1 h.

1 burk kokosgrädde (änglamark, Ica & garant funkar vrak)

20 färska urkärnade dadlar
2 dl mandlar

1 dl vatten
En nypa salt

Rosta mandlar i en torr panna tills de får lite färg. Ta av från värmen. Mixa mandlar, dadlar, vatten och salt. Jag provade även att smaksätta den här mandelröran, men godast naturellt enligt mig! Provade blåbär/citron och en med choklad.

Vispa upp den kylda kokosgrädden!

När degen jäst i en timme, baka ut den med havremjöl och gör ca 8 bullar. Lägg dem på en plåt och låt läsa under en handduk i ytterligare 30 minuter innan de ska gräddas i 12-15 minuter på 200 grader.

När bullarna är färdiggräddade, låt dem svalna på ett galler i ungefär 15 minuter.
Skär sedan trekantiga små lock och montera ihop en härlig semla med mandelröran i botten och en stor klick grädde på! BLIR SÅ HIMLA GOTT!!!!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ytterligare ett julrecept! Jag tycker att en paj är underbart på ett julbord. Speciellt med grönkål. Det som är så bra med grönkål är att det blir så mustigt och gott när man tillagar det så man behöver inte krydda ihjäl sig när man lagar den här pajen, därmed inte köpa så mycket olika ingredienser. Jag gjorde denna flera gånger och hade då mer grönkål och istället blandade rödbetor. Gjorde en pajdeg på en glutenfri mjölmix som jag gjort enligt ICA's grundrecept genom att blanda: 3 dl majsmjöl, 4 dl havremjöl, 2 dl rismjöl, 1 dl potatismjöl.

INGREDIENSER
4 dl glutenfri mjölmix
4 msk rapsolja
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
Salt

ca 600 g betor (blanda färger)
300 g grönkål
300 ml oatly ifraiche (1 och 1/2 burk)
3 msk bovetemjöl
3 msk aquafaba (kikärtsspad)
2 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
1 stor gul lök
Salt
Svartpeppar
Neutral olja

TILLAGNING
Koka betorna mjuka i saltat vatten. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen. Låt vila i 10 minuter. Tryck sedan ut i en stor pajform och förgrädda i 10 minuter i ugnen. Hacka lök, pressa vitlök och hacka grönkålen. Riv rotsellerin på finaste sidan. Stek alla ingredienser i oljan tills grönkålen blir "mjuk", salta och peppra. Vispa ihop ifraiche med bovetemjöl och aquafaban. Salta och peppra. Lägg grönkålsblandningen på pajskalet och hälls sedan över ifraiche-blandningen. När betorna kokats mjuka, skär i klyftor och tryck ned i pajen. Skjutsa in pajen i ungen i 30 minuter. Låt svalna en stund innan förtäring!

Likes

Comments

Mjuk pepparkaka!!! Det här var ett experiment som lyckades på en gång!! Så himla gott blev det och frostingen blir syrlig och god till och lättar upp det hela. Dock är min favoritdel på kakan granskogen som är på den!

INGREDIENSER
3 dl glutenfri mjölmix (gör en egen på: 3 dl majsmjöl, 4 dl havremjöl, 2 dl rismjöl, 1 dl potatismjöl)
1 ½ msk fiberhusk
1 dl kokossocker
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 msk bakpulver
1 skvätt salt
1 dl smält kokosolja
2 dl havredryck
2 msk agavesirap

FROSTING
1,5 dl krämig kokosgrädde
1/2 citron, saften
2 msk agavesirap

Lingon

TILLAGNING
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna noggrant i en bunke. Smält kokosoljan försiktigt i en kastrull, och blanda i havredrycken. Häll det i bunken och rör om ordentligt. Låt smeten stå i 10 minuter. Blanda runt lite igen. Häll sedan i en form med löstagbar botten (20 cm). Skjutsa in i ugnen i 15-20 minuter, (känn med sticka). Ta ut och låt kakan svalna helt. Blanda ingredienserna till frostingen så länge. Häll det rakt på kakan och låt det rinna ned på sidorna lite fint. Dekorera (obs. överkurs) med grankvistar och lingon. Ät!

Likes

Comments

Den här fudgen är som att äta världens krämigaste kladdkakedeg i fudgekonsistens. Den här tycker jag funkar utmärkt som julgodis också! Började göra den för ett par år sen, och den är fortfarande en stor favorit. Om man vill kan man till och med pudra den med kanel på toppen eller blanda i något annan julig smak. Den är också bland de enklare bakverken jag har gjort. Här kommer receptet!

INGREDIENSER
180 g mandelsmör (1 burk)
1 dl kokosolja
¾ dl kokossocker
5 msk kokosgrädde
En nypa salt (smaka av)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl kakao (smaka av om du vill ha mycket chokladsmak)

TILLAGNING
Häll alla ingredienser i en kastrull och smält ihop allt på låg värme. Häll sedan ut smeten i en bakplåtsklädd brödform, eller en form med liknande mått. Jag la lite av smeten i en skål innan jag hällde i kakaon, och hällde sedan det på chokladsmeten sist i formen för att kunna göra lite mönster. Men det är ju överkurs såklart. Ställ sedan in i kylen i 2 h. Skär upp i rutor och förvara sedan i kylen. De smälter ganska fort när de står framme, så servera på ett fat liggandes på en skål med is i ifall de ska stå framme länge som julgodis.

Likes

Comments

Innan jag börjar med receptet!! Om någon vet vad denna svamp heter, lär mig gärna! Portabello, portabella, portobello? Hittar inga svar. Hur som helst är de sjukt goda! Jag har fyllt mina med en riktigt mustig sås och åt det med sötpotatis och krispig grönkål. Perfekt om man är sugen på något som liknar husmanskost.

INGREDIENSER
8 medelstora portabellosvampar
1 rödlök
1,5 dl valnötter
2 msk tamari
2 msk rödvinsvinäger
1 burk oatly ifraiche
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

TILLAGNING
Sätt ugnen på 200 g. Ta bort stammen på svamparna och gröp ur dem lite så det blir ett hål. Lägg i en ugnsform och pensla med lite olja, inte för mycket. Hacka sedan rödlök och valnötter. Häll ned det i en bunke och rör i resterande ingredienser. Smaka av! Fyll svamparna med krämen. Skjutsa in i ugnen i 10-15 minuter.

Ät sedan med någon god potatis och sallad! Jag hade allt mat i ugnen samtidigt på varmluft, så bekvämt. Körde först in lite potatis, sen kom svampen och till sist grönkålen och blir då klart samtidigt. Supersmidigt!

Likes

Comments

Sill var en stor favorit på julbordet för mig innan jag slutade äta kött. Och dessa två jag gjort nu fast med aubergine var mina absoluta favoriter, senapssill och sillsallad! Frågan är bara vad man ska kalla det nu? Senapsaubergine och auberginesallad blir nog ändå bra!! Här kommer recepten på båda två!

INGREDIENSER TILL INLÄGGNINGEN
1 dl ättikssprit
1 dl kokossocker (man kan självklart ta vanligt om man vill, ta då 2 dl som i en vanlig 1-2-3 lag)
3 dl vatten
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk salt
1,5 aubergine (detta räckte till båda "sillarna" så om du bara gör en, ta hälften eller dubbla det andra receptet)

TILLAGNING
Skala och skär auberginen i bitar. Koka i saltat vatten i ca 5 minuter. Koka upp lagen under tiden. Häll av vattnet från auberginen i ett durkslag. Låt svalna. Krama sedan försiktigt ur vattnet ur auberginen och lägg det i lagen. Låt stå.

INGREDIENSER SILLSALLAD
½ kruka dill
½ kruka gräslök
1 rödlök
600 g potatis (mandel, amandine ellr någon annan liten god sort)
3 saltgurkor, hackade
1/2 burk oatly ifraiche
3 msk majonnäs (funkar utan också)
Salt & svartpeppar, rikligt
Hälften av den inlagda auberginen

TILLAGNING
Koka potatisen i saltat vatten. Hacka dill, gräslök, rödlök, saltgurkor. Hacka även auberginen i mindre bitar, men inte lika smått som det andra. Hacka sedan potatisen när den är klar och har svalnat. Har man lust att göra egen majonnäs är det perfekt att göra den när potatisen svalnar. (Majonnäs: 2 tsk dijonsenap, 2 tsk vinäger, 3 msk aquafaba, mixa ned 1 dl rapsolja, avsluta med salt och peppar). Blanda sedan alla ingredienser, salta och peppra ordentligt. Smaka av, tillsätt en skvätt citron eller vinäger om den känns lite tung i smaken. Denna auberginesallad är godast när den fått stå till sig en stund i kylen! Häv sedan upp på en bit knäckebröd och ät!

INGREDIENSER SENAPSSILL
4 msk senap (vill tipsa om hemgjord, så härligt och superlätt)
1,5 dl neutral olja, typ rapsolja
2 msk vinäger
4 msk agavesirap
¼ rödlök
½ kruka dill
½ äpple
Salt
Peppar
Hälften av den inlagda auberginen

TILLAGNING
Blanda senap, agavesirap, vinäger. Stavmixa i rapsoljan. Hacka rödlöken, finhacka äpplet, dill och blanda ner det i såsen. Krama ur den inlagda auberginen lite och tillsätt i såsen. Salta, peppra och ät! Men även denna tycker jag är godast efter någon dag.

Likes

Comments

Äntligen första advent! Tycker det är så jäkla mysigt. Nu kan man verkligen börja baka julgodis och laga julmat utan att skämmas. Kommer bjuda på 4 recept med saffran här, bland annat mina otroliga saffransbullar som är superenkla att göra, och smakar underbart. Perfekta att baka idag för att komma i adventsstämning, eller något annat av dessa recept. Här kommer dem!

KOKOSTOPPAR MED SAFFRAN & APELSIN (ca 10 st)
3 dl riven kokos
4 msk smält kokosolja
0,5 g saffran
1/2 apelsin, rivet skal
2 msk agavesirap
5 msk kokosgrädde, krämiga lagret
En nypa salt

Blanda alla ingredienser i en bunke. Kyl i ca 30 minuter. Smält ihop choklad under tiden. Ta ut och forma toppar av smeten, ringla över den smälta chokladen och låt sedan stå till sig i kylen i ca 15 minuter. Ta fram en liten stund innan de ska ätas!

SAFFRANSCHIAPUDDING (4 portioner)
1 burk kokosgrädde (den tjocka delen endast)
1 burk havredryck (burken från kokosgrädden)
1 dl chiafrön
0,5 g saffran
1 tsk kardemumma
1-2 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver
En nypa salt

Rör om alla ingredienser noggrant. Kyl i minst 30 minuter, rör om under tiden. Låt stå längre om det inte tjockast till ordentligt.
Servera med bär, mandelsmör, kokos, nötter! Tycker även denna fungerar som dessert, om man har i lite mer sötning.

SAFFRANSPANNKAKOR (2 port)
1 dl havremjöl
1 dl bovetemjöl
1 banan
1 pkt saffran
3 dl havredryck
1 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
Lite vinäger/citron
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 msk agavesirap

Mixa alla ingredienser slätt. Låt svälla i ca 10 minuter. Stek små plättar på medelhög värme. Servera med mandelsmör, frukt kokosgrädde eller något annat asgott!!

SAFFRANSBULLAR MED MANDELKRÄM

1 pkt torrjäst (14g)

4 dl havremjöl

2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
2-3 tsk nystött kardemumma
4 dl havremjölk
0,5 g saffran (1g om man vill ha extra mycket saffranssmak)
4 msk kokosolja
5 msk agavesirap eller dadelsirap

TILL FYLLNINGEN
12 färska dadlar
1,5 dl mandlar
1 dl vatten
En nypa salt

Blanda de torra ingredienserna. Värm havremjölk, kokosolja, agavesirap och saffran tills det är fingervarmt och blanda ned i mjölblandningen. Det kommer vara mycket blötare deg än vad man kanske är van vid, men det ska den vara.
Låt jäsa i 1 h. Under tiden, mixa ingredienserna till fyllningen till en slät smet.
När degen jäst klart, dela den i 2 och kavla ut degarna tunt med hjälp av havremjöl till en rektangulär form. Bred ut mandelfyllningen över hela degen. Rulla sedan ihop degen och skär ut ca 25 bitar totalt, och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
När det har jäst klart, pensla dem med lite vatten och strö eventuellt mandelflarn eller andra nötter på dem. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter, man kan kolla till dem efter 10 minuter ifall de fått färg under. Låt sedan svalna på ett galler. KLART!!!

Likes

Comments

INGREDIENSER
1 burk kikärtor
1 dl mandlar
3/4 dl smält kokosolja
15 färska urkärnade dadlar
3/4 dl kakao
1/2 tsk salt
En nypa vaniljpulver
2 msk agavesirap

TILLAGNING
Skölj och skala kikärtorna. Rosta mandlarna på hög värme i en stekpanna tills de får lite färg. Mixa samtliga ingredienser noggrant! Ställ in i kylen i 30 min så smeten står till sig. Rulla sedan bollar och rulla i valfri topping! Jag hade några med kokos, några med nötter, men favoriten blev en blandning av kokossocker, kanel och kardemumma. Smakade juligt! Mortla kokossockret något så det blir finare konsistens och blanda med önskad mängd kanel och kardemumma. Fina blev dem också!

Likes

Comments

Alltså hur gott är det inte med saffran!!! Vill ha det i allt nu. De här bullarna har jag hunnit med att baka i 3 omgångar, de blev helt galet bra. Man kan verkligen inte tro att de är fria från gluten, mjölk och vitt socker. Receptet är dessutom superlätt, bara att det är lite jästid. Här kommer det!

INGREDIENSER
1 pkt torrjäst (14g)
4 dl havremjöl
2 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
2-3 tsk nystött kardemumma
4 dl havremjölk
0,5 g saffran (1g om man vill ha extra mycket saffranssmak)
4 msk kokosolja
5 msk agavesirap eller dadelsirap
TILL FYLLNINGEN
12 färska dadlar
1,5 dl mandlar
1 dl vatten
En nypa salt

TILLAGNING
Blanda de torra ingredienserna. Värm havremjölk, kokosolja, agavesirap och saffran tills det är fingervarmt och blanda ned i mjölblandningen. Det kommer vara mycket blötare deg än vad man kanske är van vid, men det ska den vara.
Låt jäsa i 1 h. Under tiden, mixa ingredienserna till fyllningen till en slät smet.

När degen jäst klart, dela den i 2 och kavla ut degarna tunt med hjälp av havremjöl till en rektangulär form. Bred ut mandelfyllningen över hela degen. Rulla sedan ihop degen och skär ut ca 25 bitar totalt, och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
När det har jäst klart, pensla dem med lite vatten och strö eventuellt mandelflarn eller andra nötter på dem. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter, man kan kolla till dem efter 10 minuter ifall de fått färg under. Låt sedan svalna på ett galler. KLART!!!

Likes

Comments

Det här ser inte så tråkigt ut va? Det var det inte heller. Plus att det är väldigt enkelt att göra, särskilt om man köper färdig vegansk choklad att doppa bollarna i!
Jag hade sedan tidigare gjort eget mandelsmör på rostade mandlar som jag använde i bollarna. Har man tid, lust och en bra blender kan jag verkligen rekommendera att göra det, blir otroligt gott! Då kan man passa på att göra extra mycket så man har till andra saker också. Men bollarna blir minst lika goda med köpt mandelsmör.

INGREDIENSER
0,75 dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
½ dl mandlar
10 färska dadlar
3 msk mandelsmör
1 msk kokossmör (valfritt)
3 msk smält neutral kokosolja
En nypa vaniljpulver
En nypa havssalt

TILLAGNING
Finhacka frön och nötter eller kör i en matberedare till det blir småbitar. Mixa dadlar, mandelsmör, kokosolja och kokosmör till en smet. Blanda i vaniljpulver, salt och nötkrosset. Forma bollar i önskad storlek och kyl i 30 minuter.
Under tiden smält färdigköpt vegansk choklad, ca 70 g, och doppa bollarna i. Eller gör egen choklad:
50 gram kakaosmör
0,5 dl kokosolja
0,5 dl kakao
2 msk kokossocker
2 msk kokosgrädde
Smält samtliga ingredienser i ett vattenbad. Doppa bollarna, lägg på ett fat och kyl tills chokladen stelnar! Det funkar även att smälta samman enbart kokosolja, kokossocker och kakao och doppa i, men chokladen blir mycket tunnare.

Likes

Comments