Insåg nyss att jag åker om 2 dagar och inte har packat, vilket jag faktiskt i och för sig inte har planerat att göra förrän på söndag. Men jag insåg även att jag inte har någon tid för det. Provridning ska genomgås, egna hästar ska ridas, stall ska fixas och listan fortsätter. Jag får helt enkelt ställa klockan en timme tidigare på måndag och packa då.
Dumma hobby, skulle valt något enklare... Fotboll kanske? 😉

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Gick ut direkt imorse och började rida, fixa och släppa hästar i skritten för att hinna åka hemifrån vid 12 mot morfar på påskfirande. Diana, en storhäst jag rider, fick dagens storstjärna! Hon vart fin i båda sidor och höll kvar sin samlade galopp i en volt på högervarv, vilket hon brukar ha lite svårt för. Alla hästar fick gå rätt kort och intensivt med mycket tempoväxlingar så de blev trötta snabbt 😉

Likes

Comments

Som jag bara tar för givet har de nya åldersgupperna inom ponny inte kunnat ,undgå någon. För er som inte är så insatta inom tävling eller regler inom tävling så har det alltså införts nya åldersregler och grupper inom ponnyer, som sagt. Numera tävlar Bponnyer för sig ,precis som alltid innan, och det är små tjejer eller killar mellan 10-13 år (inom hoppning). Dock har de nya grupperna för C- och D-ponnyer nu kommit igång. Vi mellan 17-20 år tävlar helt plötsligt mot varandra, och helt plötsligt höjer(?!) svenska ridsporten åldersgränsen för ponny till 20. Något som för mig är helt galet. Om det skulle ändrats något är det att sänka det till 16, som överallt annars och som fortfarande gäller på internationella tävlingar.

De som då har tagit detta beslut har framför allt argumentet att de vill att tävlingarna för oss på ponny ska bli mer som en sport. Men hur mycket sport är det när man tävlar mot 2 andra, eller i värsta fall sig själv? Jag har sedan många år tillbaka tävlat regelbundet och oftast mer än en helg/månad, år 2016 har jag startat ca 3 tävlingar och jag har avstått och jag har inte känt att jag ens vill åka på tävlingar där jag tävlar mot 1 annan. Jag är en tävlingsmänniska och betalar bland annat för att kunna vinna. Självklart tycker jag att det är en av de roligaste sakerna som finns, men jag tänker inte gömma att det är ännu roligare om jag kan vinna.

Inte nog med att det faktiskt inte blir en sport så går det varken ihop ekonomiskt eller tidsmässigt. Vi som är medlemmar i ridklubbar som anordnar tävlingar vet alla hur svårt det kan vara att få tag på bra funktionärer som kan hålla igång tävlingen hela dagen utan några större hinder på vägen, men nu ska funktionärerna alltså jobba ännu längre. Att det sen inte går ihop ekonomiskt säger ju sig självt. Inte på en enda tävling jag har deltagit, eller hört om, har grupp 2 fått likadana vinster och priser som de i grupp 1. 13spelen i Helsingborg är en av de största ponnytävlingarna på året, där brukar jag tävla mot ca 30 andra. Där brukar vara fina priser och härlig stämning. DET är en sport och en tävling. Detta året red jag mot 7 andra i grupp 2, och då hade de till och med fått slå ihop kategori C och D för att där var för få starter. Vinnaren fick en rosett, men ryttarna i grupp 1 fick både täcke och andra hederspriser.

Är det inte märkligt att dessa åldersindelningar inte heller gäller i allsvenskan eller i SM-sammanhang? Där är det inga konstigheter att en hyfsat orutinerad 10åring ska tävla mot en 20åring som har haft sin ponny i 10 år och som har deltagit i många SM innan detta. En 20årig tjej som startat flertalet SM med placeringar som jag känner blev uppringd av en stor klubb nu i våras och undrade om hon ville vara med i deras elitlag. Hon rider inte ens för den klubben utan de hade hört ett rykte om att hon hade kvar sin ponny och nu skulle de spetsa sitt lag för de skulle faktiskt ta sig till finalen.

Det finns folk som säger att det finns en baktanke bakom allt, att det faktiskt är början på en lägre ponnygräns. Så att om några år tas grupp 2 bort helt. Det tycker jag i så fall är fel metod att närma sig det på. Istället borde de ha sagt att om 2-3 år så kommer 16årsgräns på ponny även att börja gälla i Sverige. På så sätt ger man ponnyryttarna som faller på ålderssträcket en ärlig chans att sälja sin ponny och skaffa en storhäst.

Jag tror att ponnysporten förlorar fler ekipage än vad de vinner på det här. Jag har pratat med många domare och överdomare om detta på tävling och de alla är väldigt positiva över det och säger att det kommer jag också att bli, jag måste bara "vänja mig vid tanken". Men när vi, ryttare, skriver till ridsportsförbundet och berättar för högt uppsatta att det här faktiskt inte funkar och de faktiskt säger att det visst det är bra. Då undrar man ju faktiskt vem det är som märker det bäst- de som utövar ponnysporten och är ute på tävlingsplatser eller en halvbitter tant på ett kontor som vill att vi vänjer oss vid tanken?

Likes

Comments

Alla hästar som skulle ridas idag är ridna, grejerna är putsade och allt är frid & fröjd. Jag och mamma åkte in till affären och köpte det sista inför min avresa på måndag morgon. Då åker jag till mitt andra hem för tillfället, Tyskland till stall Ramsbrock. Jag stannar där i 3 veckor för att sedan göra ett stort beslut. Jag åker dit med bil och båt som ska ta typ 6 timmar, det brukar det göra. Vad jag gör där är att rida i massor och det är i princip det, ingen mockning ingår i arbetet så det behöver jag ju inte klaga över precis 😉

Under tiden jag är borta så hjälper min familj till med att hålla igång mina hästar så de inte tappar alltför mycket kondition och muskler. Även fastän jag gärna är hemma och tränar mina egna hästar men jag utvecklar min ridning väldigt mycket varje gång jag är där. Tränaren i mitt stall är helt magisk och ger verkligen små, små tips som inte verkar kunna göra någon skillnad när han säger det men när man gör om efter hans order märker man direkt hur det ger inverkan på hela hästen!

Från förra gången jag vart där- till vänster har vi den underbart fulfina gp-hästen ​Oui M'sieu Du Chateau som jag i efterhand har fått veta går på runt 20 svenska millar om ni känner er sugna på ny häst. Till höger har vi min favorit, Camaro As, en 5åring som faktiskt inte hade gjort mer än några starter i 110-115 men han vart väldigt personlig och som en dröm att rida!

Likes

Comments

Ligger i sängen och borde gå ut till hästarna så deras dag också kan börja. Började fundera lite på om de kanske fortfarande är kvar i vintertid, då är ju klockan faktiskt bara 8. Har alltså kommit fram till att hästar lever fortfarande i ovetande och att jag kan sova en timme till.

Likes

Comments

Imorgon kommer åsikter att flöda och ämnet kommer vara mer än aktuellt. Ett ämne som väldigt nyligen blev ett problem, enligt mig, och som nyligen skapades. Ett ämne som får svensk ponnyridsport att säras från allt internationellt. Och något som har väckt just mycket åsikter. ​Stay tuned.

Likes

Comments

Alla hästarna är fodrade och pussade på för natten. Nu sitter jag nöjt i sängen och myser med mina 2 nyvälkomnade familjemedlemmar ❤️

Hämtade alltså min andra och tredje kep-italiahjälm idag. Kan inte få nog helt enkelt. Me, my kep, and I.

Likes

Comments

Jag heter Nathalie Edfeldt, jag är 17 år och bor på en gård i Flammabygget med min syster, min mamma och min pappa. Jag har i nuläget bara ponnyer som jag tävlar och en 4årig häst på inridning och vidareutbildning och planerar att detta blir mitt sista halvår på ponny. Jag började på ridskola när jag var 3 år men slutade rätt kvickt igen och började efter några år bli fodervärd åt en familjs C-ponny som i dåläget var ca 12 år. Hon var den underbaraste läromästaren man någonsin kan tänka sig. En irländsk primadonna som hade gått msv hoppning. Det slutade med att hon blev min och min lillasysters första ponny. Nu går hon, Gingan som vi kallar henne, fortfarande hemma hos oss ,med oss som ägare, 10 år senare och har inga planer på att varken bli pensionär eller något latare. På senare år har dock Gingan blivit mer riden av min syster.

Min andra egna ponny har jag haft i cirka 4 år. Han är en irländsk maxad D-ponny valack född 2003 som har gått msv hoppning han också. Maggie som jag kallar honom är min lilla ögonsten som är bättre än alla andra. Han har mycket humör och ännu fler egna åsikter, han kan på sina dåliga dagar liknas ett brunstigt sto. Ändå så blir alla som träffar honom kära vid första ögonkastet, mycket personlighet i ett litet format.

Jag rider även 2 ponnyer åt 2 andra, olika familjer. En C-ponny och en D. C-ponnyn som heter Inka har jag ridit i 4 år nu och tävlar upp till msv med, LA+ med felfria placeringar. Inka är 17 år och en otroligt speciell tjej, hon är väldigt pigg och framåt men absolut inte okontrollerat het som vissa kan vara. Man får nästan klappa henne lite medhårs för att hon ska gå som bäst. Den andra som jag kallar Smillan är ett sto som jag har haft på lite tillridning/vidareutbildning nu sen förra sommaren. När hon kom var hon helt ur fas och hade knappt blivit riden på cirka 2 år, så det var att börja om på 0. Smilla är en häst med otrolig kapacitet och ett fint språng och hon är väldigt försiktig om sig, därför har jag tagit det väldigt lungt med henne.

Inka & Smilla

Jag har även, som sagt, en 4åring. Påbörjad inhoppning och grundriden. Cotten heter han.​

Likes

Comments