Header

Lunch/Middag

Egentligen vet jag inte om det är indiska smaker men det kändes indiskt när jag åt det, haha. Men eftersom vintern aldrig vill ge sig får man passa på att äta varma grytor av olika slag. Denna gryta  är en gryta med mycket smak som är lätt och snabblagad, perfekt vardagsmat alltså.

800g kycklingfile/kycklingfärs (för en snabbare gryta använd kycklingfärs)

1 stor gullök
1-2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
2 paket krossade tomater (2 x 500g)
1,5 msk spiskummin
1,5 msk kardemumma
2 tsk gurkmeja
1,5 msk paprikapulver
1-2 tsk kanel
1-2 tsk ingefära
2 kycklingbuljoner
1 msk curry
sambal/chilifrukt
olja

Fräs alla kryddor i olja så att det börjar dofta.
Häll i den hackade löken och pressade vitlöken och stek glansig.
Tillsätt kycklingen i kryddblandningen och stek den klar.
Häll sedan på de krossade tomaterna, tomatpuren och buljongen.
Koka ihop i 10-15min.

Jag åt detta med ris och broccoli.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I torsdags var jag barnvakt åt min underbara kusin och då passade vi på att åka lite pulka medan det fortfarande fanns snö i backen. Det var jobbigare än jag kom ihåg att springa upp och ner för backen fullt på klädd, men en och en halv timme var vi iallafall ute.

Man får passa på att leka av sig lite när man har barn med sig för hur hade det sett ut om jag helt själv (snart 20 år) hade sprungit upp och ner för backen? haha

Innan jag var barnvakt körde jag ett härligt ryggpass med fokus på kontakt och många reps.

Någon som kan ge bra tips på saker man kan göra med barn för att få dem att röra på sig mer på ett roligt sätt? På sommaren brukar vi cykla och leka i lekparken och på vintern åka lite skridskor och pulka.

Likes

Comments

Lunch/Middag

Denna köttgryta var så himla god att ni verkligen måste testa den!!

1 kg grytbitar (nötkött)
oxfond
3 dl vatten
2-3 schalottenlökar
1 paket kycklingbacon
1/2 paprika
1-2 nävar champinjoner
2 dl matlagningsgrädde (4%)
2 dl lättmjölk
1 msk tomatpure
salt
peppar

Bryn köttet så att det får lite härlig färg. Tillsätt sedan vatten och fond och låt köttet koka tills det blir riktigt mört. Under tiden finhackar du löken, skivar kycklingbaconen och hackar paprikan. När köttet nästan är klart steker du löken, baconen och paprikan tills löken är glansig. Blanda sedan ner detta i grytan och tillsätt resten av ingredienserna och eventuellt mer fond. Låt det koka ihop en stund innan det serveras.
Jag åt detta med ris och lite spenatblad.

Likes

Comments

Lunch/Middag

Något som jag har saknat i min kost är tacobröd eller tortilla som det egentligen heter. Nu har jag kommit på ett recept som funkar till både tortilla och tunnbröd då det är formbart och håller för att vikas och rullas.

6 portioner eller 6 stycken bröd

90g rismjöl
96g mathavremjöl
3dl vatten
10g olja
10g fuberhusk
salt
mortlade fänkålsfrön eller annan kryddning

Antingen köper du färdigt mjöl men funkar lika bra att mixa ris och mathavre till fint mjöl själv (vilket jag gjorde).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda olja och vatten i en annan.
Vispa sedan ihop mjölet med vattnet ganska fort då degen sväller snabbt. Jag körde med ballongvisp men funkar även med elvisp.
När degen är "fast" låter du den vila i ca 15-20min.

Dela sedan degen i 6 stycken lika stora bitar och kavla ut till tunna brödbitar. Degen kommer vara kladdig så rekommenderar att kavla ut den mellan två bakplåtspapper.
Stek sedan brödet i en torr stekpanna tills den fått fin färg.

Jag åt detta brödet med kycklingkebab, hemmagjord röd kebabsås, slender chefs vitlöksås och lite sallad.

Likes

Comments

Träning, Övrigt

Singel som jag är så förväntade jag mig inget speciellt på alla hjärtans dag, men bestämde mig ändå för att umgås med familjen.

Jag startade dagen med att åka till Stenkällegården. Det är en liten skidanläggning nära min hemtrakt Karlsborg som har tre små skidbackar i olika svårighetsgrad. Jag var där med farmor, farfar och minsta kusinen för åka lite skidor. Det var verkligen supermysig att få sätta på sig pjäxorna och fika framför elden.

När jag kom hem från Stenkällegården ville jag spendera tid med mamma och pappa. För att lyckas med det fick jag hänga med på ett dubbelt pass på gymmet. Det första passet var ett 50 minuters cykelpass (RPM) och det andra passet var ett bodypump pass på 60 minuter. Efter passen åt vi mat tillsammans innan de var tvungna att gå och lägga sig.

Alla hjärtans dag blev en väldigt aktiv dag med mycket rörelse och träning, men vad gör man inte för att få spendera lite tid med sin familj?❤️

Egentligen brukar jag undvika att träna dubbla pass samma dag men eftersom jag ville spendera mer tid med mina föräldrar och de inte skulle vara hemma så blev det som de blev. (Är dock lite stolt att jag fått in dem i träningsvärlden och att de tränar minst 3 gånger (förut noll) i veckan och två av gångerna kör de alltid dubbla pass efter varandra.)

Igår var dem på spa tillsammans med övernattning och trerättersmiddag. De fick detta av mig och min lillebror i julklapp och vi valde såklart ett datum nära alla hjärtans dag av en anledning. Hoppas de får/fick två mysiga dagar tillsammans utan stress och annat att tänka på och bara kunna njuta av lite tid tillsammans vilket de verkligen förtjänar!!❤️😘

Likes

Comments

Lunch/Middag

Jag var lite skeptiskt till sötpotatismoset då jag inte är speciellt förtjust i sötpotatis men detta blev riktigt gott faktiskt. Dock svårt att få det gott på bild.

Sötpotatismos:
960g sötpotatis
1-2 grönsaksbuljong
salt
peppar
citronsaft
cayennepeppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den sedan mjuk tillsammans med buljongen. När potatisen är mjuk häller du av vattnet och låter den ånga av en stund (ca 10 min). Mosa sedan potatisen med en gaffel och krydda med salt, peppar och cayennepeppar. För att få potatisen mindre söt blandade jag även i lite citronsaft.

Kycklingbiffar:
1kg kycklingfärs
2 msk kycklingfond
persilja
salt
peppar
sambal

Blanda alla ingredienser till en kladdig smet. Jag tycker det är svårt att forma smeten till biffar i handen så brukar göra en boll som jag sedan trycker ut i stekpannan. Stek sedan biffarna klara.

Detta serverade jag med en liten sallad.

Likes

Comments

Efterrätt/Godis, Frukost/Mellanmål/Kvällsmat

Anledningen till att jag väljer att kalla dessa energibollar och inte chokladbollar är för att de är fyllda med energi, alltså bra fetter. Fett kommer alltid att vara fett. Även fast dessa innehåller nyttigt fett får man passa sig så man inte äter förmåga ;)
Nu när jag kör en striktare kostupplägg och äter väldigt lite fett så är två av dessa bollar nästan mitt dagliga fettintag.

12 st bollar

60g pumpafrön
25g riven kokos
1-2 msk kako
60g jordnötssmör
20g kokosolja
1 krm vaniljpulver
1/2 apelsin (saften)

Blanda alla ingredienser till en smet och rulla i kokos eller annat gott. Vill man ha en sötare boll kan man blanda i lite honung och kanske mer kokos alternativ kokosmjöl om smeten blir för kladdig. Jag äter gärna mina rumstempererade men de behöver förvaras i kylen och står sig lätt några dagar. Dessa går även utmärkt att frysa in.

Likes

Comments

Jag tänkte ge lite tips om hur jag orkar med min vardag och får den att rulla trots mitt fyrskifts jobb.

När man jobbar fyrskift kan det vara svårt att hinna med allt man vill och skapa vardag med rutiner eftersom varje vecka ser olika ut.

1. Ha färdiga matlådor i frysen.
Många tycker nog att det är ganska tråkigt att käka all mat ur matlådor men jag ser det mest som något positivt. Matlådor är ett bra sätt att få koll på vad man äter och hur mycket man äter av olika saker. Tillexempel om man har ont om tid så är det lätt att man tillagar något mindre bra bara för att det går fort. Eller när man kommer hem från jobbet trött och hungrig så är det lätt att man går direkt till skafferiet och letar efter något gott. Har man då en färdig matlåda så undvika man dessa saker och får tid över till annat.

2. Prioritera sömn och skapa sömnrutiner.
Även fast jag jobbar fyrskift så har jag rutiner på min sömn för att kunna sova lika bra oavsett tid på dygnet. För mig är det viktigt att sova alla timmar på rad även när jag jobbar natt för att inte förstöra sömncykeln de kommande veckorna. Många sover tillexempel bara fyra timmar när de kommer hem från ett nattpass för att få se de ljusa timmarna på dygnet och sedan sover de ytterligare några timmar innan jobbet. För mig funkar inte detta då jag de andra veckorna kommer vakna mitt på natten och inte kunna somna om.
En annan grej jag gör för att lättare kunna sova och vakna med för den delen är att ställa väckarklockan oavsett hur jag jobbar. Visst är det frestande att kunna ha sovmorgon den veckan man jobbar kväll. Men istället väljer jag att gå upp efter 8h sömn bara för att få in rutinen. Det blir på så sätt inte lika jobbigt att kliva upp ur sängen den veckan man jobbar dag och inte heller lika svårt att få tillräckligt med sömn den veckan man jobbar natt.

3. Trötta ut kroppen och huvudet.
Vem blir inte trött av en dag på jobbet? Men oftast är det bara i huvudet man är trött. För att kunna sova bättre är det även viktigt att trötta ut kroppen med någon form av fysisk aktivitet. Antingen en promenad, joggingtur eller ett styrketräningspass.

4. Planera och förbereda.
För att hinna med allt man vill göra på dagarna är det viktigt att planera. Jag planerar alltid i förväg vad jag ska äta under veckan vilka pass jag ska träna och när jag har tid över till att göra andra saker.
Ett exempel på när jag planerar extremt mycket utav dagen är när jag jobbar min 25h helg. Då förbereder jag det mest redan på fredagen inför kommande jobbhelg. Det kan vara allt från att ha träningsväskan färdigpackad till alla matlådor och mellanmål färdiga i kylen.

5. Tänka på kosten.
När man jobbar fyrskift kan det vara svårt att få till kosten på ett bra sätt. Speciellt när man som jag äter 6 mål om dagen. Dagtid och kväll brukar vara ganska lätta men nattveckan kan vara svår. Jag vill gärna undvika att äta något större på natten då kroppen går på halvfart.
Jag har löst det såhär:
Sista rasten på jobbet (ca 5:00) äter jag frukostmat. Sedan äter jag inget när jag kommer hem utan får direkt och lägger mig. När jag vaknar äter jag en matlåda för att fylla på med energi igen. 2-4 timmar senare äter jag ett mellanmål och ytterligare 2-4 timmar senare äter jag en till matlåda (oftast runt 21:30-22:00). Innan jag åker till jobbet brukar jag äta kvällsmat vilket brukar bli runt 24. Sedan har jag bara med mig något lättare mellanmål till jobbet som tillexempel proteinpulver eller lite kvarg. Inget som kroppen behöver arbeta hårt med men som ger mig energi eftersom det går nästan 8h mellan sista matlådan och frukosten.

Likes

Comments

Frukost/Mellanmål/Kvällsmat

Hur gott ser inte detta fluff ut att vara??😍

Detta fluff är superlätt att göra även med whey proteinet.

25g whey proteinpulver
1,5 dl bär
0,5 dl vatten
1/4 tsk xanthangum

Mixa valfritt proteinpulver med antingen hallon eller blåbär och vatten. Vispa det sedan fluffigt med elvisp. För att få ett mer hållbart fluff kan man hälla i lite xanthangum men absolut inget måste.

Jag serverade mitt med hemmagjord granola och lite extra bär men detta är lika gott till en fruktsallad eller bara äta som det är.

Likes

Comments

Lunch/Middag

Förra veckan fyllde båda mamma och min lillebror år. I helgen hade de över lite gäster och bjöd på smörgåstårta (vilket är typ det godaste som finns!!👅👅). Eftersom jag missade detta pga jobbhelg så gjorde jag min egen lyxmacka. Grundreceptet är från mamma men jag gjorde om det lite för att det ska passa mig bättre.

För en massa fyllning:

2 burkar tonfisk (i vatten)
10-15 cm purjolök
2 hårdkokta kalla ägg
1,5 dl mini creme fraiche
0,5 dl majonnäs (slender chef)
2-4 msk sweetchilisås (slender chef)
salt
peppar
persilja

Osötat rågbröd (kung markatta)
spenatblad

Hacka äggen till småbitar. Jag mosade mina med gaffel.
Tillsätt tonfisken och dela dem lite.
Tillsätt alla andra ingredienser och rör om ordentligt.
Låt stå en stund så den drar till sig lite.
Jag serverade röran på ett rågbröd med lite spenatblad till.

Likes

Comments

Ca 4 portioner

160g ris

480g kyckling 

2 dl grädde (4%)

1 dl vatten

kycklingbuljong eller fond  

salt 

peppar 

curry

paprikapulver 

cayennepeppar 


Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek kycklingen klar och krydda med salt och peppar.
Blanda grädde, vatten och kryddor. Låt koka ihop lite och smaka av.
Jag serverade detta med en god sallad.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Denna soppa går att göra fettfri om man väljer att inte ha grädde eller creme fraiche till.

3 portioner

350g morötter
400g potatis
3 dl krossade tomater
3 msk tomatpuré
450g torsk
1/2 lök
hummerfond
salt
peppar
sambal
dill
vatten
körsbärstomater
(1 dl matlagningsgrädde 4%
mini creme fraiche)

Riv morötter, potatis och lök fint.
Fräs sedan detta och tillsätt kryddor, fond, tomatpuré, vatten, dill och tomatkross.
Låt sjuda en stund så att potatisen och morötterna blir mjuka.
Vill man ha en slät soppa så mixar man detta nu annars lägger man i torsken, grädde och tomater. Låt sjuda tills torsken är helt klar.
Servera detta med en klick creme fraiche eller lite räkor!
😄

Likes

Comments

Hur gått är inte en smoothie på enbart frukt? Denna gjorde jag ikväll och blev så himla god!!👅

1 glas

1/4 annanas
1/2 mango
1/4 lime
1 dl vatten
1 näve isbitar

Skär frukterna i småbitar och lägg i mixern. Tillsätt lime saften och de andra ingredienserna. Mixa till en slät dryck.

Likes

Comments

Kanske inte den vanligaste kombinationen men fick inspiration av en annan och blev sugen att testa. Det blev riktigt gott faktiskt!💁🏼

5 portioner

600g kyckling
1/2 vitlök
1/2 lök
2 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde (4%)
2 msk kyckling fond
1 citron
salt
peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek tills den har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Under tiden hackar du löken och steker den tillsammans med vitlöken gyllene.
Häll på vattnet, kycklingfond och citronskal på löken.
Koka tills ca hälften av vattnet är borta.
Tillsätt sedan grädden, citronsaft, salt och peppar och låt koka ihop en stund.
Sist lägger du i spenaten och kycklingen.

Till detta serverade jag ris och extra sallad.

Likes

Comments

Denna rätt är prefekt om man har överbliven tacofärs kvar och inte vet vad man ska göra med den.

Jag gjorde ca 6 portioner

900g potatis
850g tacofärs
2 dl mini creme fraiche 
0,5 dl tacosås (utan tillsatt socker)
0,5 dl tomatkross
salt
peppar
1/2- 1 vitlök
mozzarella
persilja

sallad

Värm tacofärsen i en stekpanna och tillsätt creme fraiche, tomatkross, tacosås, salt och peppar.
Skär potatisen i tunna skivor och lägg hälften i en ugnsform.
Häll över ”tacosåsen” och lägg på resten av potatisen.
Ställ formen i ugnen i ca 50-60 min i 200 grader.
När det är ca 15-20 min kvar tar du ut formen och toppar med mozzarella.
När gratängen är klar klipper du över lite persilja.
Servera detta med en sallad eller varför inte guacamole?😄

Finns ett recept på guacamole på bloggen!

Likes

Comments

Hur gått är det inte med en värmande gryta till middag när det är kyligt ute? Detta är en blandningen mellan kalops och köttgryta (egentligen vet jag inte vad skillnaden är, skulle tippa på att de ena fått ett namn bara). Iallafall så ger jag er nu receptet på denna gryta.

Receptet är gjort för fyra portioner

560g nötkött (grytbitar)
1/2 lök
två morötter
ca 5dl vatten
ca 1-1 1/2 dl grädde (4%)
kalvfond
soja (inget måste men ger fin färg)
sambal
kryddpeppar
lagerblad
salt
peppar
paprikapulver

potatis
sallad

Skala och skär morötterna och löken.
Stek köttet så att det får fin färg.
Tillsätt lök, morötter, kalvfond, paprikapulver, peppar, salt, lagerblad, kryddpeppar, sambal och låt fräsa någon minut.
Tillsätt sedan vatten så att det precis tecken köttet och låt koka upp.
Skumma av om det behövs.
Låt sedan sjuda med lock tills köttet är mjukt ca 1 1/2 h.
Häll i grädden och soja samt smaka av med mer kryddor.
Koka ihop och servera med kokt potatis och grönsaker.

Likes

Comments

Hur gott är inte detta? Egentligen vet jag inte riktigt hur man äter pulled chicken men va sugen på både detta och coleslaw så fick bli denna kombo.💁🏼

Båda dessa saker är sjukt lätta att göra bara man har lite tålamod!

Pulled chicken (ca 3 portioner)

360g kyckling file
1,5 dl barbecuesås (slender chef)
1/4 lök
1 dl vatten
salt
peppar
paprikakrydda

Stek kycklingen i en ugnssäker gryta med lock tills kycklingen fått fin färg och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
När kyckling fått fin färg tillsätter du resten av ingredienserna och ställer kycklingen i ugnen med lock i ca 2 1/2 h i 140 grader.
När kycklingen är klar delar du den med två gafflar och sen är det bara att äta.

Farmors coleslaw

1/4 - 1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1/4 - 1/2 rödlök
2 dl mini creme fraiche
2 msk lättmajonäs
fransk senap
salt
peppar

Riv vitkålen med osthyvel.
Fin riv moroten med rivjärnet och finhacka rödlöken.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke och låt stå en timme innan det ska ätas.

Likes

Comments

Inatt vaknade jag av att jag hade superont i halsen och bestämde redan då att det inte skulle bli någon träning idag.
När väckarklockan ringde 9:30 så hade jag både ont i halsen och i huvudet och valde att sova ut. Stället vaknade jag typ kvart i två på eftermiddag?! Brukar aldrig sova så länge på dagen (somnade 23) så va tvungen att ringa och fråga mamma vad klockan faktiskt va då jag inte litade på min egen. Tur så hade jag förberett massa mat igår så behövde inte laga en hel maträtt utan körde bara in lite potatis i ugnen.

Gillar verkligen inte att sova bort hela dagen, allt blir helt fel och man får ingenting gjort.. särskilt inte när man börjar jobba tjugo i fyra. Men jaja antagligen behövde kroppen den mängden sömn så får leva med det haha.

Igår så fixade jag iallafall 13 portioner mat. Men recepten på dessa kommer ut i veckan då ni får se vad jag ska käka.😏

Likes

Comments

Denna kladdkaka är inte lika söt som en vanlig kladdkaka då den inte innehåller vitt socker. Men denna blev ändå riktigt god så kommer lätt göra den fler gånger!🙌🏻

4 ägg
100g kokosolja
8 msk grädde (valfri sort)
8 msk sukrin gold (för en sötare kaka går det att byta ut någon/några msk socker till honung)
4-6 kakao
4 krm vaniljpulver
2 2/3 dl mandelmjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Häll smeten i en springform och ha i ugnen ca 15-20 min (175 grader).
Den ska fortfarande vara kladdig i mitten då den kommer stelna till sig när den svalnat en stund.
Ät ljummen med bär och eventuellt lite grädde.👅

Likes

Comments

Jag gjorde 5 portioner av detta så att det skulle bli lite matlådor.
Ska testa ett tag och laga mer än bara två portioner mat för att se om jag gillar det eller om jag kommer tröttna på maten.

600g kyckling
4 dl matlagningsgrädde (4%)
1 dl vatten
1/2 paprika
en näve champinjoner
curry
cayennepeppar
1/4 purjolök
kyckling fond
salt
peppar

Stek kycklingen klar, tillsätt sedan purjolök och champinjoner.
Stek lite till innan du tillsätter alla andra ingredienser (utom paprika)
Lägg sist i paprikan och låt bli varm men inte mjuk då jag gillar när de är krispiga.

Detta serverade jag med ris och bladspenat.
Men det skulle vara lika gott att lägga spenaten direkt i grytan samtidigt som paprikan.

Likes

Comments