ATT LEVA MED SSF

Personligt, Viktigt, Specifik social fobi

Hej Finaste!

Att leva med Specifik Social Fobi... Ja det är inte lätt. Det är någonting som påverkar mig i min vardag, jag känner av det varje dag och det är någonting jag har vant mig att leva med. Men vissa gånger kan det bli väldigt jobbigt...

Ni som inte vet vad Specifik Social Fobi är, det är ganska liknande till vanlig social fobi. Specifik Social Fobi är på ett sätt lite lättare att hantera då man bara känner av det i vissa situationer, medans vanlig social fobi är lite mer allmänt.

T.ex. vanlig social fobi är när man får en typ av ångest när man är ute bland folk, när man är och handlar,när man är i stan eller helt enkelt när man går ut och är omringad av folk. Dem med vanlig social fobi skulle t.ex. inte utsätta sig för att gå på en konsert då det är alldeles för mycket folk och det är ganska trångt, då man kan få t.ex. en panikattack.

Specifik Social Fobi är när man får ångest/panikattack i vissa situationer då man drar åt sig uppmärksamhet.

Jag som har Specifik Social Fobi skulle lätt kunna gå på en konsert även fast det är hundratusentals människor där, men om jag tvingas prata i skolan framför min klass som innehåller typ 30 pers får jag en panikattack. För mig går det ut på att inte dra åt mig uppmärksamhet. Om jag går förbi någon när jag är ute och den personen kollar på mig får jag ångest och vill gå därifrån, eftersom att den här personen kollar på mig så har jag dragit åt mig uppmärksamhet och vill bli av med det genom att komma därifrån så snabbt som möjligt och jag undviker då ögonkontakt med den personen då jag känner mig väldigt iakttagen.

Jag har aldrig kunnat prata framför klassen i skolan då jag drar åt mig uppmärksamhet från både elever och lärare och har oftast fått sämre betyg för det. Det är också lärare genom åren som har försökt tvinga mig att prata framför hela klassen även fast det inte finns något kunskapskrav alls på att man ska behöva göra det. Ända sen jag var liten har jag haft problem med detta. Under tiden jag gick i högstadiet brukade jag skippa de lektionerna jag visste att det var redovisningar för att jag inte skulle behöva redovisa då jag visste att jag skulle ha fått en panikattack. Och även fast jag hade sagt nej om mina lärare hade tvingat upp mig där så hade jag fortfarande dragit åt mig uppmärksamhet genom att säga ifrån till mina lärare. Så det här har alltid varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas.

Jag försöker varje dag att kämpa emot min sociala fobi genom att ge mig själv utmaningar men om det blir för mycket får jag direkt ångest och ibland panikattacker. Det är ingenting jag kan hjälpa vilket är varför jag har lärt mig ända sen jag var liten att det är nånting jag kommer behöva leva med i hela mitt liv.

Den största utmaningen jag har givit mig själv än så länge är att gå vård och omsorg som linje i gymnasiet då jag både kommer att få träffa nya folk jag kommer gå i skolan med men också dem jag kommer att få träffa varje dag om några år när jag till slut har sökt jobb inom vårdbranchen.

Att ha de här typerna av problem är absolut inte lätt men det kan bli bättre.

Det var allt för idag!

BESOS

Nathalia

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229