Tv hallåa ur bild

Tv-hallåa ur bild. Den som förlorat sin arbetsförmåga hänvisas ofta till arbete som tv-hallåa. Nu har man lagt ner den arbetsuppgiften, i alla fall i direktsändning.


När någon saknar arbetsförmåga hänvisas ofta till yrket som tv-hallåa som ett exempel på yrke där man inte behöver ha stress, mental belastning eller fysisk ansträngning. Att sitta och presentera program är ett av de få yrken där många anses ha en kapacitet som annars saknar just förmåga till arbete i någon form. Nu går detta yrket tv hallåa i graven, i alla fall i direktsändning.


Idealyrke

Tesen om tv-hallåa som idealyrke grundar sig på att många som drabbats av nedsatt förmåga till följd av sjukdom eller skada förväntas hitta någon sysselsättning i någon mån. Att presentera program anses vara ett av få yrken som klarar uppdatta krav som att sitta still och prata under en begränsad tid. Det man inte tagit hänsyn till i denna tes är att det finns kvalifikationer för arbetsuppgifterna. Den som är tv-hallåa kan ju även ha andra arbetsuppgifter.

Nu går alltså denna tes ur tiden då arbetsuppgiften som tv-hallåa ska upphöra i nuvarande form på Tv4, i direktsändning. Vid midnatt så var den sista sändningen med direktsänd tv-hallåa på tv4. Den nya tidens presentation av program kommer att utvecklas i ett annat format. Frågan är om det nya formatet kan tillskrivas som ett arbete med lika krav och kvalifikationer.


Ny identitet

När jag fick veta att jag inte kunde arbeta mer var det viktigt för mig att hitta någonting som var meningsfullt att göra. Att vara i ett sammanhang ör sedan länge välkänt en metod för att minska risken för psykisk ohälsa.

Jag fick som uppgift att ta reda på vad jag kunde göra med hjälp av en laptop från sängen. Med hjälp av en idrottspsykolog fick jag verktygen jag behövde för att ta hänsyn till mina tidigare erfarenheter,


Kontaktperson

Det landade i att jag blev kontaktperson för att hjälpa andra att hamna rätt i vård och myndigheters administration. Som tidigare systemutvecklare och projektledare hade jag redan det strukturella tänkandet och som politisk sakkunnig hade jag sakkunskapen.

Efter noga övervägande valde jag att prova bli kontaktperson. Sagt och gjort, jag skrev till Försäkringskassan för att få beslut om att vara kontaktperson i den grad jag kunde.


Vintrampare i Frankrike

En av de första jag hjälpte var en person som brutit armen i en trafikolycka. Några veckor senare bryter personen även den andra armen i en halkolycka. Försäkringskassan meddelade att personen hänvisades till andra arbetsuppgifter under de 12 veckor som det beräknades ta för återgång i arbete. Naturligtvis gick det inte att arbeta med två brutna armar. Jag föreslog då ett säsongsvikariat som vintrampare i Frankrike. Dessvärre så hade den arbetsuppgiften ersatts med modernare metoder. Men i alla fall, tanken var ju god. 

Nu är det några år senare och jag ser tillbaka på min resa och hur jag utvecklats med tacksamhet. Tacksamhet över det förtroende jag fått att hjälpa människor i olika situationer där de nya förutsättningar jag fått anpassa mig till istället varit en fördel.

#TV

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer