Stressens ansikte på alla nivåer

Ingen lämnas oberörd. Det är inte ens en vecka som gått, hela världen stannade upp för en stund när beskedet om hans bortgång meddelades. Det kommer för alltid vara ett av dem ögonblick då många minns exakt vart man var och vad man gjorde.

Tim Berling allas Aviccii gick bort alldeles för tidigt. Att han var så framgångsrik och känd sågs nog från hans eget håll mer som en komplikation än förmildrande omständighet.
Jag tror nog att många kunde känna igen sig i den bild som visades i filmen true stories. En bild av att höga stressnivåer finns på alla nivåer i de flesta arbeten. Det spelar ingen roll om du är Dj till yrket som #Avicii, om ju jobbar i vården på bondgård eller i affären.


Samma stress i olika nyanser
All prestation pushas till det yttersta och ingen reagerar förrän en hjärtinfarkt eller annan ohälsa gör sig påmind. Som kontaktperson möter jag ofta människor som är i kris i någon mån.
Ingen har tid att lyssna. Jag brukar säga att på grottstadiet kommunicerade de med ljud, sedan olika läten, språket utvecklades till kommunikation, för att sedan bli kortare i form av bumper stickers med olika budskap och nu är vi någonstans mellan smilys, emojs och bokstavskombinationer som #btw, #omg och #lol. Med en utveckling som den här kommer vi att sluta på #rip långt tidigare än beräknat, #gvd.

Stressens anikte är en illusion av ditt forna jag. För mig är stressens ansikte en refletion av mina egna val. Man skulle kunna tro att det bara är att välja vid varje beslut. Men så är det inte. När kroppens system slår på alla varningssignaler försvinner förmågan till att göra aktiva val. Därför blir stressens ansikte en tro om att man befinner sig i konsekvensen av de val som gjorts.

Stressmottagningen KI
När jag gjorde mitt exjobb 2000 handlade det om den nya tidens stress och hur vi då trodde det skulle bli. Min slutsats blev att hjulet snurrar men hamstern ligger död bredvid. Jag var nog ganska naiv. Jag trodde fler skulle lyssna på de studier som Alexander Perski och andra publicerade studier i anknytning till Stressmottagningen på Karolinska Institutet.

Stressens ansikte är illusionen av det forna jaget.

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer

Mest lästa