Omvägen till specialistvård

Inga rutiner för sällsynta tillstånd. Det borde finnas någon rutin som passar även för sällsynta tillstånd. Konsekvensen blev att jag var bofast på sjukhus i 18 månader. Under min tid på sjukhuset pendlade jag mellan akut och intensivvård med tryckkammarbehandling och rehabilitering. Hela den process tog ca 18 månader. Efter att jag skrivits ut mer eller mindre bodde jag på akuten på Karolinska. Orsaken var att det fanns inga rutiner för specialistbehandling av detta sällsynta tillstånd.


Definitionen av bofast hos Skatteverket är, där du spenderar majoriteten av dygnsvilan, under 18 månader var det för mig Karolinska sjukhuset i Stockholm. Jag fick till och med rutin på det. Jag packade picknick korg och tog med mig böcker. Under en period behövde jag inför uppkörning som kontaktperson läsa in en del medicinsk litteratur. Praktiskt, när det väl blev min tur kunde läkaren svara på några frågor extra.


Orsaken till majoriteten av alla de timmar jag spenderade där var att det fanns inte någon. Tillåten rutin för att remittera till specialistvård direkt från akuten och tryckkammarbehandling behöver beslutad och beställas för att säkra att betalda behandlingarna betalas från rätt konto. Detta gjorde att när mina värden sköt i höjden behövde samma vård som när jag låg inskriven på sjukhuset.


Därför fick jag åka till akuten och skriva in mig, göra röntgenundersökning och få den granskad innan jag kunde bli inskriven på trycka marbehandling. Vid tidpunkten så fick man bli inskriven av neurologen som sände remiss till tryckkammaravdelningen. Numera finns behandlingen i den läkemedelshandbok som varje läkare har på vårdcentralen.

Tryckkammarbethandling ges på tre indikationer infektion, diabetessör och strålskador. Jag hade en infektion. En sk lågvirulent bakterie vägrade lämna. Hela denna apparat kändes som en cirkus med alla dessa turer innan behandlingen kunde sättas in.

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer