Mikropauser med minister

Reflektion är en del som är viktig för mig. Att samla och sortera tankar inför olika val och beslut jag gör. Tiden rusar iväg och det är lätt att glömma de små stunderna för vaken vila. Vaken vila ger en boost och gör att jag orkar mer och klarar dagen bättre.

Jag tar små pauser mitt på dagen. Det går att hitta stunder oavsett vart du befinner dig. brukar avsätta en liten stund runt tio minuter åt gången, på morgonen när jag planerar dagen, en stund på dagen och en stund på kvällen. Det är lättare att samla tankarna om man avsätter en stund för reflektion. Om jag inte avsätter tid är det lätt hänt att det inte blir av.

Stressiga perioder har alla tidvis. Samtidigt är det viktigt att inte ha hög belastning som en ständig utgångspunkt..


Här samtalar vi med sjukvårdsminister och folkhälsominister Gabriel Wikström (s). Gabriel är väl förtrogen med de effekter som stress har på folkhälsan. Vi talade om vikten av strategier för att man ska få hjälp snabbt vid sjukdomar som utbrändhet och stressrelaterade symtom.

Kort efter vårt möte drabbades Gabriel själv av sjukdom på grund av symtom på utbrändhet.


Enkla övningar i vardagar 

Sitter axlarna uppe vid öronen? Ta en mikropaus. Så lite som en minuts avslappning kan göra att kroppen sätter igång sina anti-stressfunktioner (det parasympatiska nervsystemet). Dessutom förebygger det och minskar risken för att du på sikt ska bli stressjuk.

Tidningen Topp Hälsa beskriver hur du kan använda dig av micropauser på ett naturligt sätt i vardagen .

1 Lyssna på havet och naturen
Sitter du i en stökig omgivning eller i ett öppet kontorslandskap, kan det vara skönt att få stänga ute intrycken en stund. Människor som rör sig, pratar, mobiler som ringer, allt sådant rubbar fokus och ger ett litet stresspåslag. Ladda ner en app med något vitt brus (innehåller alla frekvenser med samma sannolikhet och genomsnittliga energi). Det finns mängder av appar med vitt brus: havsljud, regndropp eller andra naturljud, till exempel.


2 Jobba i tystnad
Starka ljud ger ett fysiskt stresspåslag, visar forskning, medan lågintensivt buller (tänk fläkt, elektronisk utrustning …) kan göra oss trötta och påverka prestationsförmågan. Den som redan är stressad tål dessutom jobbiga hörselintryck sämre. Så fram med lurarna! Ett par rejäla, som stänger ute ljuden och låter dig jobba i tystnad en stund.

3 Ta en tankepaus på toa
Svårt att gå ifrån under arbetsdagen? På toan brukar man få vara i fred. Utnyttja det. Gå in och stäng dörren om dig, släck lampan, sitt ner och blunda. Låt tankarna komma, acceptera att de finns där – och låt dem sedan passera. Andas lugnt i fem minuter.


4 Drick ditt kaffe i lugn och ro
… eller ett glas vatten, eller gå till skrivaren eller förrådet. Huvudsaken är att du släpper det du håller på med, reser dig och går en runda. Vill du, kan du sedan utöka till en kaffe-medititation: drick ditt kaffe lugnt och medvetet, upplev smaken, doften, känslan i munnen (lite medveten närvaro alltså!) i stället för att bara hälla i dig.


5 Släpp på spänningarna
Har du en enformig arbetsställning? Res på dig, sträck ut hela kroppen, rulla axlarna, gapa stort (stretcha käkmusklerna som ofta är spända). När du rör dig får du igång cirkulationen, du får bättre energi och trötta spänningar släpper. Går och står du mycket i ditt jobb kan det vara skönt att sträcka ut rygg och rumpa: stå med lätt böjda knän, låt överkroppen hänga ner/fram, och låt den gunga lätt.

6 Töm huvudet på lunchen
Se den välgörande lunchpausen som just en paus. Gå en runda runt kvarteret, gärna varje dag. Andas lite frisk luft. Försök att tömma huvudet på alla att göra-listor. Sitt tyst på en parkbänk en stund. En lugn promenad i lugna omgivningar verkar avstressande, en power-promenad när du tittar i skyltfönster gör det inte.


7 Ta plingfria pauser
Att bläddra i mobilen, surfa runt och kolla mejlen ger ingen återhämtning. Kanske kan det vara kul, men det aktiverar fortfarande hjärnan. Lägg alltså undan mobilen när du tar din mikropaus.


8 Andas lugnt genom näsan
3-4 djupa, lugna andetag räcker för att kroppen ska börja aktivera sitt antistress-system. Testa det här: Sitt eller stå bekvämt och så avslappnat du kan. Blunda (helst) och ta 3-5 djupa andetag. Andas genom näsan, dra in luften lugnt och ända ner i magen. Gör en kort paus innan du långsamt andas ut (det är då avslappningen kommer). Känn hur axlarna och käkarna sjunker ner. Gör en kort paus innan du tar nästa andetag.
Vänd dina sinnen inåt och låt inget påverka dig under din mikropaus.


Källa: Tidningen Topp Hälsa

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer