Maraton

Jag vaknade idag med en känsla av att ha sprungit ett maraton. Träningsvärk och en förlamande trötthet. Det tar alltid några behandlingar innan man kommer i fas. Första behandlingarna kan vara riktigt slitsamma. Tröttheten var idag enorm - jag somnade en liten stund. Det är en speciell känsla att ligga där inne, som att tiden stannar en stund.


Vi pratade idag om hur andra upplever behandlingarna. En del har klaustrofobi, några tycker det är jobbigt att just vara instängd under två timmar. Jag har kommit till en punkt då jag förlikat med med tanken på att spendera i vart fall fyrtio behandlingar i en serie. Oavsett hur man upplever behandlingen så verkar det finnas en gemensam nämnare. Nyttan som behandlingen ger gör att det är mödan värt. För min egen del så är det den enda behandling som finns.


Jag har turen att få ingå i en studie där man testar effekten av behandling i tryckkammare och jämför det med högintensiv intervallträning. Vilka de gemensamma nämnarna är får jag återkomma med. Behandling i Tryckkammare har många fördelar - några av dem känner vi till. Det är ett stort område att forska på då denna medicinska behandling kan användas inom många medicinska områden.

Jag brukar mäta nivån av smärta och ansträngning. Idag låg smärtan på 6/10 och ansträngningen på 8/10. Det som brukar bli påtagligt under de första behandlingarna varje gång - är hur försämrad man hinner bli mellan gångerna.

För min egen del så handlar det om hur mycket jag klarar av i vardagen. Jag brukar gå upp på morgonen och cykla i 15 minuter. Under tiden dricker jag en kopp kaffe och läser tidningen. Därefter planerar jag dagen. Jag brukar säga att jag har olika roller och planerar utefter det en sak om dagen. Mina roller är ambassadör för myndighetslots, patientombud (Patient Advocate), förälder, fru och mig själv.
Fastna inte i gamla hjulspår

Min planeringsform grundar sig i den så populära Steven habits skriven av Steven R Covey. Man benar ut vilka roller man har och sätter ett mål för varje roll samt hur man planerar att ta sig dit. Ta till exempel att om jag vill få bättre hälsa måste jag aktivt göra saker som främjar just bättre hälsa. I mitt fall cykla 15 minuter om dagen. För att göra det trivsammare så gör jag det när jag dricker mitt morgonkaffe.

Mina roller och mål ser ut så här

ambassadör för myndighetslots - jag vill bygga system som underlättar för enskilda att hantera kontakter med vård, myndigheter och försäkringsbolag vid händelse av sjukdom eller skada.

patientombud Patient Advocate - Hjälpa läkare och enslkila att navigera rätt i vården för att finna rätt specialistvård.

Förälder - Fortsätta ha en bra relation med mina barn genom att umgås och göra roliga saker en gång i veckan.

Fru - Fortsätta ha en bra relation med min man genom att planera en dejt i månaden.

Mig själv - Träna 15 min om dagen - Cykla, gummibandsträning.


Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar