Jag och min nya sängkompis

Måste man bli sjuk för att göra aktiva val? Självklart inte, skillnaden är att man tvingas ta beslut man aldrig skulle göra annars. Att lära känna sig själv under andra omständigheter är en annan del. Det blir som att börja om igen från början i ny version.

Att veta vad man ska göra med resten av mitt liv har alltid varit en stor fråga. Det var dock en av de frågor jag tidogt fick fundera på när jag blev sjuk. Det var så jag började skriva, med hjälp sv en laptop, liggandes i mon säng. 

När det gått drygt en månad av behandlingsperioden börjar jag bli så pass bra att jag är vaken större delen av dagen. Jag är vaken även när jag är inne i tryckkammaren.

En behandling varar 100 minuter så det finns gott om tid att fundera och se på film. Jag har kommit fram till att jag skulle vilja använda mig av de erfarenheter jag samlat på mig under mina yrkesverksamma år.


Jag tillhör den skara som inte visste från början vad jag ville göra eller arbeta med. Jag har alltid gillat struktur och rutiner. Att jobba i starka team. Till viss del har jag en förkärlek för militär ordning. Alla vet vad som gäller, vad de ska göra och vad man kan förvänta sig. Allt man gör är väl inövat så att det ska vara en vana. Mitt intresse för vårdfrågor och att hjälpa andra människor var något jag varit uppväxt med. Att hjälpa sin nästa.


Jag utbildade mig från börjam till ekonom och vidare med inriktningen på psykologi och hur man kan effektivisera olika saker så att det blir mer utrymme för den enskilda människan. Det brukar alltid vara lite av David mot Goliat när man behöver hjälp. Den lilla människan behöver som mest hjälp när man är som svagast, ändå har samhället utvecklats i riktningen att man måste vara frisk för att kunna vara sjuk.
Hjälparbete har alltid legat mig varmt om hjärtat. Hjälp kan ske på olika sätt.

Jag mötte många som upplevde samma problem under de 18 månader jag var på sjukhuset. Den gemensamma nämnare var att alla hade för många ärenden och kontakter som skulle roddas. Det fanns dock inte någon som styrde upp denna administrativa apparat som pågick mellan vården, myndigheterna, försäkringsbolag och arbetsgivare.

Några försök hade gjorts till att skapa en vårdlots. Dilemmat var att alla de försök som gjorts gick ut på att hantera isolerade delar av alla de saker som skulle administreras. Det fanns inte någon som tog hand om hela kedjan att administration och kontakter. Det var där och då som vi började forma det som sedan skulle bli den samordnande funktion av servicevägledare.
Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer