Hantera betalångest

Det finns många skäl till att rusta sig för sämre ekonomi. Sjukdom eller separation är några oförutsedda händelser som kan slå hårt mot ekonomin. Årstiden då köpångesten slår till är här. Undvik betalångest i Januari genom att ta rätt beslut nu.


Det har aldrig varit enklare att betala för varor och tjänster. Samtidigt har det blivit svårare att skilja på villkoren i de olika betalningsmetoder som erbjuds. Det senaste decenniet har erbjudit flera olika betalningsalternativ som tidigare inte varit möjliga. Men allt har sitt pris.

Alla har de en sak gemensamt - att uppnå en skönare känsla av rikare shopping oavsett betalningsförmåga. Finns det då något bra med alla dessa erbjudanden?

Självklart, de flesta av oss vanliga dödliga har inte obegränsat med pengar. När jag blev sjuk försämrades min inkomst radikalt. Att planera köp och hamstra blev en fungerande strategi. Det fanns inte utrymme för större kostnader på en gång. Då kan det vara bra att få dela upp betalningen.

Delbetalning är en metod som fungerar bra så länge du inte handlar så många varor samtidigt att din månadskostnad överstiger vad du kan betala i månaden. Faktura är bra så att man kan försäkra sig om att få en korrekt vara innan man betalar.

Det finns många företag med tjänster som erbjuder olika upplägg för betalning. Jag kommer ta upp ritiner för betalningsmetoden delbetalning och fakturabetalning som exempel för två av de företag som erbjuder dessa betalningsalternativ.

Skillnaden som jag tar upp här är vilka rutiner och fallgropar som finns inbyggda i systemet. Jag har jämfört systemen för hanering mellan Klarna och Svea ekonomi. Det som skiljer dem åt är vilka rutiner de har vid betalning och hur dessa rutiner påverkar extra avgifter som påminnelser, inkassokostnader och ränta.


”Målsättningen för båda företagen är att de inte vill att köparen ska sammankoppla känslan av lycka vid shopping med känslan av att ha svårt att betala”.


Att uppnå dessa två mål tillsammans är inte lätt. Skillnaderna mellan de olika betalningsalternativen är ibland stor. Låt inte bara priset avgöra. Ta med enkel och säker betalning, dolda avgifter och villkor för retur i din bedömning när du bestämmer dig för vart du handlar.



Avgifter

Företagen bakom dessa betalningsmodeller vill inte bara tjäna pengar på delbetalning eller faktura. De vill även tjäna pengar på försenad delbetalning och försenad inbetalning av faktura där de kan lägga på olika extra avgifter.

Det bästa sättet att tjäna pengar på dig mer än en gång är just uppskjuten betalning med extra avgifter.

Det finns många olika former av extra avgifter och försenade betalningar är det som leder till att tjäna extra pengar och ränta. Detta gör betalningsföretagen enklast genom att göra betalningsprocessen krångligare.


Minimera antalet moment

Ju fler moment som är inlagda i betalningsprocessen ju större chans att tjäna mer pengar på extra avgifter. Effekten av detta är att det blir dyrare för dig.

Klarna har en lösning som både du och företaget gynnas av. När du handlar från en butik/webbutik där du betalar via Klarna samlar du alla fakturor i en app. Du kan i god tid godkänna och betalar sedan på rätt datum. Du slipper påminnelseavgifter. Om du behöver kan du även delbetala vid behov.

Svea ekonomi har en betallösning där främsta målet är att delbetala och binda upp dig för delbetalning men erbjuder även faktura. När du handlar från en webbutik där du betalar med Svea ekonomi kommer fakturan idag i separat i mail.

Sätt påminnelse för att bevaka dina köp.

Fakturabevakning: Du måste bevaka dina fakturorna för att inte få förseningsavgift.
Påminnelse: Sänds med post där man lagt på en påminnelseavgift. Delbetalning och inkassokrav betalas enkelt via en app eller hemsida. I appen kan man få påminnelser.


”Om du räknar ihop alla extra avgifter som påminnelseavgifter och inkassoavgifter på ett år. Hur mycket skulle det bli ungefär och vad skulle du kunna göra med dessa pengar.”


Skapa dina egna rutiner för din egen säkerhets skull. Att ha fakturorna samlade har många fördelar. Du har en överskådlig överblick av alla dina köp. Skapa en separat mapp i din mail för fakturor där du samlar alla fakturor som kommer in.

När du väljer vart du ska handla, bestäm då inte vara endast baserat på pris. Handla där det finns en så smidig betalningsmetod som möjligt. Med påminnelseavgifter och inkasso betalar du upp till 500 kr mer för din vara och det genom en usel betalningsrutin.


Recycling 

Recykling har utvecklats till smartare shopping. Det är ibland smartare att handla begagnat. Blocket är en av de mest använda sighterna. Jag handlar en hel del där. 

Även teknikföretag har hakat på trenden med att återanvända. Man  kan köpa begagnade teknikprylar med garanti. Jag ser det som en fördel att kunna få samma service som när jag köper nytt. Du kan exempelvis lämna in dina gamla enheter från Apple och få pengar för dem alternativt få rabatterat pris på en ny enhet. 

Weekend

Vilka fynd gjorde du under kampanjen Black friday, crazy Monday?

Jag passade på att handla lite julklappar. Själv unnade jag mig härliga underkläder och makeup. Glöm inte, det är aldrig för sent, kommer alltid fler smarta klipp. 


Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer