Fikeria

Fika på videosamtal, den nya tidens tradition. Jag har noterat att precis som det finns dialekter och olika slangord i olika delar av landet finns det olika traditioner för fika. Skillnaderna spelar inte någon roll. Det är som med slang det är olika beroende var man är. Dagens teknik har öppnat upp för ännu en variant, fika via videosamtal. Allt fler jag möter har börjat fika via videosamtal. Bristen på tid för att ta sig till olika ställen är den främsta anledningen.


När jag flyttade till Skepptuna som ligger vid Arlanda, där vi bott sedan 2001 kan jag konstatera att traditionerna som bekant skiljer sig mellan staden/tätorten och landet. I stan ses man på fiket, på landet ses man hemma hos varandra. Men det finns en annan skillnad också, det är vilken sorts fika man pratar om och hur länge en fika varar och om fikan är privat, i tjänsten eller vänner emellan.

Men det finns en sak som förenar alla, oavsett vart man befinner sig är fika via videosamtal. Man slipper planera, man slipper förbereda och man slipper transportera sig mellan olika platser.


Jag har delat in de olika varianterna i tre kategorier
- Snabbfika
- Kortfika
- Långfika

Snabbfika 5-15 minuter
I Skåne kan man mycket väl ta en snabb kopp kaffe på parkeringen, på trappan eller i dörren. Konceptet går ut på att man har kaffet klart. Förr på kaffepannan, sedan kom tv-kannan och nu kapselmaskin. Man har inte något fikabröd.

Här jag bor nu fikar man endast om man kommit överens med om det eller om finns ett särskilt skäl. Är man bekant kan man börja talas vid spontant om man ses i ex. affären.

Kortfika 30-60 minuter
Grannarna sträcker sig längre än till de som bor i grannhuset. Man talar även om långgrannar. En kortare artighetsvisit. När man hämtar eller lämnar något, ex. mindre barn som lekt.

Här jag bor nu fikar man med dem man känner och kallar bekanta. När jag bodde i lägenhet var grannarna de som bor i samma trappuppgång. Man talas inte vid såvida man inte stiftat någon form av bekantskap med varandra.


Långfika 60-180 minuter
Den outsagda överenskommelsen är att man har tid att stanna en stund. Det är en fika där man inte är på väg till något annat. Alla vet vilka regler som gäller. Man bjuder in till en fika, ofta på en helg. Främst på sommaren, det kan även vara en vardag. Det går att ta en oplanerad fika om man inte har en tid att passa.. Om man har barn så kan även föräldralediga eller andra som är hemma på dagen träffas för att fika. Fikan är då hemma hos någon eller i samband med en barnverksamhet.

En ny form för social samvaro
Att fika via videosamtal har öppnat upp för helt nya möjligheter. Jag och alla andra förstås som att olika skäl inte kan eller har den tid man önskar för en vanlig hederlig fika har nu hittat ett sätt som gör att alla kan delta på lika villkor.

Detta är mina reflektioner kring outtalade traditioner. Jag kommer komplettera detta inlägg med era synpunkter. Hur är det där du bor, i din bekantskapskrets och vad tycker du om fika via videosamtal?


När jag är på längre promenad händer det att jag fikar med någon av mina grannar som jag passerar.

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer