Corporate bullshit

Idag tänkte jag ta upp ett för mig märkligt fenomen som använts i alla tider. Jag talar förstås om skitsnack. Något som kan resultera i katastrof för den som utsätts. Det omfattar allt från mobbing till förtal och allt där emellan.

Inställning
Om jag hör någon säga något negativt om någon annan person är jag ganska säker på att jag kommer vara nästa föremål för diskussion skitsnack när jag inte är där. Jag har alltid så länge jag kunnat minnas inte funnit detta fenomen vare sig intressant eller attraktivt alls. Med det menar jag att drivkraften i skitsnack måste ju på något plan ligga i att berätta om något som man vill vara först med att tala om för andra. Visste du att... är nog en vanlig inledning, har du hört vad hon har gjort.. är en annan inledning. Den som säger detta har ett behov av att visa att man är först med att veta.


Attityd
Men att ha behovet av att snacka skit om någon annan är ju delvis för att sätta sig själv i bättre dager, ett sätt att försöka framstå som bättre än den de talar om. Jag kan många gånger sakna att det inte skiljs på person och sak. Vi är alla människor, vi gör rätt ibland och fel ibland. Råkar säga en groda som inte blev som det var tänkt. Detta betyder tack och lov inte att man behöver diskvalificera en person totalt. Man behöver skilja på personen och det fel som uppstått. Som lyssnare kan man välja att försöka förstå eller att missförstå.


Förhållningssätt
De gånger jag hamnat i dessa diskussioner brukar lyfta fram vad som är bra med personen samtidigt som jag säger att vad som hänt inte var bra. Jag brukar beskriva personen och hur jag ser vad som skulle kunna bidra till att undvika att det felaktiga beteendet inte upprepas.


En person består av både bra och dåliga egenskaper så även du och jag med alla dem där ute som inte ser skillnaden. Beteende fungerar ju så att vi ofta reagerar reflexmässigt i stunden istället för att tänka igenom allt rationellt och sedan agera.

Det svåraste i sådana situationer tycker jag är att få den man talar med att se en person med både bra och dåliga egenskaper samtidigt som man behöver konstatera att det beteende som blev fel oftast går att lösa. Det är inte så farligt att be om ursäkt för att det blev fel. Snarare tvärtom det ger större förtroende.


Men hur blir det då om alla dessa människor hamnar på samma tillställning. Den som snackat skit får det ju väldigt problematiskt med att förhålla sig till de person som varit föremål för skitsnack. Det som skadas mest för mig är tilliten till den person som snackar skit. Jag vill veta vem jag kan lita på.

Hur ser du på tillit?

Morgonens reflektion

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Kommentarer

Miane
Miane,
jag blev sviken av den som jag litade mest på... så tillit är ett stort ord för mig. Så tillit= nån som tror på en o sccepterar en, dömmer ej en, having your back./ trevlig lördag!
nouw.com/miane