DEBATTOPPFØRSEL PÅ BLOGGENE VÅRE!

Jeg stiller meg et stort spørsmål når det gjelder folk sin oppførsel på internett og blogger når det foregår samfunnsdebatter, og spesielt på bloggstedet blogg.no mener jeg mange diskusjoner og debatter utvikler seg i en gal retning! I en hver debatt vil det være folk som er uenig i det man skriver.
 
 
Slik er det i samfunnet ellers også! På arbeidsplassen hvor jeg jobber har vi faste personalmøter, og det er ikke alltid vi er enige med hverandre. Koret jeg jobber som dirigent for skjer det samme. Der er uenigheten om hvilke sanger som skal synges. I et kor på 40 sangere vil det være 40 ulike meninger om sangreportoar. Da er det ingen som går til personangrep mot hverandre.
 
 
Jeg har blogget noen år nå, og har sett gang på gang at debatter og diskusjoner, og særlig på blogg.no og ulike internettsider ellers kan utvikle seg til direkte personangrep og hets hvis man tilfeldigvis er uenig.
 
 
De som går til personangrep under diskusjoner blir så usaklige at de ser det ikke selv, og de tar ikke fem flate øre for å sette ut ondskapsfulle løgner om personer man ikke kjenner eller har møtt! Dette er helt forkastelig og avskyelig synes jeg! Det er helt greit at folk er uenige, og har andre meninger under en debatt. Hadde vi sittet i samme rom som de andre diskusjonsdeltakerne, hadde folk kanskje ikke turt å gå til personangrep mot den/de som har andre meninger enn seg selv, men siden folk sitter skjult bak en PC-skjerm blir for for tøffe, og da tar de seg ikke fem flate øre for å gå til angrep mot de som mener noe annet enn dem!
 
 
Et eksempel på det er en debatt som foregikk på bloggen til synskepeggy for leden dag:
 
 
http://synskepeggy.blogg.no/1295440619_er_man_helt_blindog_l.html#comment
 
 
Jeg deltok selv i denne debatten, fordi dette temaet er noe som jeg er engasjert av for tiden. Min mening ble ikke godt tatt i mot av en annen godt voksen blogger ved navn Inger J som gikk til personangrep mot meg og min venninne og rasekattvennine Catzy! Denne voksne bloggeren kom med stygge beskyldninger og stygge løgner som hun ikke hadde noe grunnlag for å komme med! Hvorfor? Jo, fordi hun ikke kjenner meg eller vet ikke hvem min venninne og jeg er!
 
 
Jeg må ærlig innrømme at jeg ble lyne forbanna når Inger J som jeg ikke kjenner i det hele tatt kunne finne på å gå til personangrep i form av stygge løgner og stygge usannheter om meg og min venninne, men jeg prøvde å være saklig i det jeg skrev selv om jeg var sint! Har man ikke rett til å forsvare seg da uten å ty til stygg språkbruk? Jo, jeg mener det!
 
 
Ta f.eks blogg.no. Der har de noe som heter ip-blokkering. Det vil si at man kan blokkere en annen blogger vekk fra å kommentere på bloggen sin. De har også en innstilling som kalles for kommentargodkjennlig. Gjentatte ganger har de ansvarlige på blogg.no sagt og skrevet at de som bloggere der selv ansvarlige for det som blir publisert på bloggene når det foregår debatter og diskusjoner. Det vil si at en blogger har et ansvar for å sile ut stygge kommentarer som kan virke støtende på noen, eller når debatten utvikler seg til et rent personangrep mot andre diskusjonsdeltakere! Her mener jeg at en voksen blogger bør være oppgaven voksen!
 
 
Da jeg bloggget fra blogspot og denne blogge så jeg aldri slike usaklige debatter, men hvis vi som bloggere på blogspot skulle oppleve at en debatt skulle utvikle seg i feil retning med personhets kan vi bloggere sette på funksjonen kommentarkontroll, eller å sette på innstillingene at de som kommenterer på våre blogger her inne ha googlekonto for å sile ut stygge kommentarer. Vi har også en annen mulighet her inne, og det er å skule bloggene våre, og bare invitere de vi selv ønsker som lesere!
 
 
09.01.2009 hadde jeg en debatt på min daværende blogg på blogg.no. I begynnelsen foregikk debatten i rolige former, men plutselig kom det inn provoserende kommentarer fra en godt voksen blogger som var ute etter å provosere. Flere av de som deltok på debatten min sa at de følte at vedkommende blogger provoserte. Dette taklet ikke vedkommende blogger, og gikk til direkte personangrep mot flere av de som var med i diskusjonsdeltakerne! Til slutt valgte jeg å sette på funksjonen kommentarkontroll for å sile ut stygge kommentarer og personangrep som kom inn på bloggen min! Det endte med at vedkommende blogger som selv hadde gått til direkte personangrep mot flere av oss, begynte å beskylde oss for at vi mobbet henne, og hun skulle anmelde bloggen min til politiet!
 
 
Jeg skjønner poenget med at folk velger å ha åpne blogger slik at den som ønsker skal få kommentere på bloggen, og at alle skal få si sin mening under en debatt. Det er vel og bra det, men når en debatt utvikler seg til et rent inferno med personangrep har debatten allerede blitt ødelagt!
 
 
Jeg tror også at en av årsakene til at det kan forekomme personhets og at stygge kommentarer på en god del blogger på blogg.no når det foregår en debatt kommer av at mange lesere ikke leser hele innlegget, men kanskje deler av et innlegg. Da får de ikke med seg sammenhengen i debatten! Et godt tips er å lese hele innlegget før man kommenterer! En annen årsak til at mange bloggere på blogg.no opplever å mottat stygge og krenkende kommentarer på sine blogger er fordi hovedvekten av bloggere der inne er unge bloggere.
 
 
Uansett om vi blogger fra blogspot eller andre bloggsteder har vi bloggeiere et klart ansvar for hva som blir publisert på bloggene våre av innlegg og kommentarer! Hvis vi som bloggeiere ser at en debatt vi kanskje har utvikler seg i feil retning bør vi være såpass voksne at vi setter på kommentarkontrollfunksjonen. Det er ikke morsomt å få inn kommentarer som er direkte personangrep på bloggene våre. Min første tanke er: "Hvordan føler den personen som opplever personangrep?"

Liker

Kommentarer

Ofmariel
,
Bra innlegg Toril! Jeg tror nokså sikkert at du er inne på noe av problemet at de som kommenterer på et innlegg ikke leser alt. Og at det er mange tenåringer og unge bloggere spesielt på blogg.no.

Hva med nyhetsdebatter på de ulike nettaviser da? Folk skjeller hverandre ut som bare det hvis de føler at andre er uenige med dem. Jeg har lest mange stygge kommentarer på debatter på nettaviser. De som skriver slike stygge ting vet ikke selv hvor mye de dummer seg ut! Det bør ikke man ta personlig opp.

Vet du jeg skjønner at du ble sint på henne. Det var hun som ikke holdt seg til temaet. Og det var hun som begynte å gå til personangrep mot deg. Det kan alle lese som leser på linken du la ut! Du er den som har rent mel i posen! Hvis det er noen som skal være flau er det henne! På kommentarene hun har skrevet står hun ikke troverdig frem. Og hun blir lett avslørt fra utenforstående lesere.

Selvfølgelig har vi ansvar for hva vi publserer på bloggene våre. Det er noe som alle vet. Jeg husker den diskusjonen du hadde. Og hun gikk jo også til personangrep mot meg fordi jeg støttet deg.

Bra innlegg!

Ha en fin fredag søta mi!

Stor klem fra Ofmariel
Grynet
,
Takk for et flott innlegg! Endelig noen som har sett det jeg så mye av da jeg hadde hobbybloggen min der! Diskusjoner og debatter på det bloggstedet er dødfødt, for da skal du være bombesikker på at det kommer inn stygge og usaklige kommentarer og at noen blir møtt med personhets!

Jeg får en bismak i munnen når jeg ser at voksne mennesker går til usaklig personangrep slik denne bloggeren gjorde på bloggen sin Synskepeggy!Det ser ikke ut som om den damen ser det selv hvor mye hun dummet seg ut, og til syvende og sist slår det tilbake på henne selv.

Neste gang må du og Catzy overse slike dummheter i et forsøk på å få oppmerksomhet, men jeg har forståelse for at Catzy og du ble sinte. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde reagert hvis det var meg.

Det er blitt et stort problem med diskusjoner på nettet, for mange mister fatningen når de blir engasjert og føler seg provosert!

Sant som du sier at alle vi som blogger har et ansvar for det vi legger ut.

Ha en fin fredag.

Bloggklem fra Grynet
Catzy
,
Flott og viktig innlegg du har skrevet, og jeg er enig med deg i det du skriver!

Jeg var også en av de som følte jeg måtte forsvare meg på bloggen til sp, for hvis ser jeg noen av mine nære venner blir usaklig angrepet helt UTEN forvarsel, og det fordi JEG samme dag hadde skrevet et blogginnlegg som da tydelig denne bloggeren følte seg truffet av, ble jeg rasende sint! Det beste hadde helt klart vært å ignorere det!

Alle som kan lese linken skjønner og ser med sitt blåtte øye hvem som dummer seg ut!

Likevel er poenget mitt er at sp burde ha grepet inn og sagt på et tidligere tidspunkt at slik oppførsel ønsket hun ikke på sin blogg, og hun burde satt på kommentarsperre slik du skriver, for å unngå at flere kommentarer ble skrevet!

Jeg hadde jo debatt på min blogg, og fikk inn to stygge kommenater fra "Ingvild" alias I J! Med en gang jeg skjønte hvem det var blokkerte jeg henne fra å kommentere på bloggen min, og jeg blokkerte I J sin gode venninne som bor i Tromsø!

Alle vet at det beste er å heve seg kraftig over andre bloggere som synker så lavt at de ødelegge på andres blogger. Problemet ligger ikke hos deg, men hos dem!

Ha en fin kveld, vennen min.

Stor klem fra Catzy
Gro
,
Huffada. Kjedelige greier dette ja 😟
Blir sjokkert når jeg leser hva du har vært igjennom.

Trist når enkelte går på personangrep.
Var en periode inne på Canis.no i sommer (har litt lyst på hund sjø) for å lese litt og finne ut av ting ang. raser o.l., men synes det var så mye "dritt"kommentarer i forumet at jeg ikke "turte" å legge inn noe innlegg selv. Om folk spurte hvilken hunderase som passet dem f.eks., svarte enkelte noe lignende som om at om de ikke visste det var de ikke skikket til å ha hund...(noe i den duren). Akkurat som om de ikke har vært nybegynner selv. Mistet lysten på å lese der inne. Enkelte kom med "ekle" kommentarer bare for å provosere de andre også, og sånt gidder ikke jeg.

Skulle egentlige scrappe litt nå i kveld, men jeg ble sittende å lese linken du linket til, og så måtte jeg inn på flere linker, så i kveld har jeg trykket meg både hit og dit...hehe (det tar litt tid ja). Ble i grunn litt lei av kranglingen 😉

Skjønner godt at du blir frustrert og sint ja. Nytter ikke å si at du skal heve deg over det heller, for har det vært meg kan det hende at jeg har "blitt revet med", selv om jeg prøver å unngå slikt.

Ønsker en trivelig helg 😊
Bloggklem Gro
Mona Elisabeth
,
Gud hjelpe meg! Er dette virkelig mulig? Nå er jeg sjokkert her jeg sitter!

Jeg skjønner ikke vitsen i å oppføre seg på den måten, og det på andres blogger! Hvis denne damen ikke skjønner at hun dummet seg skikkelig ut på bloggen til Synskepeggy har hun ikke mye selverkjennelse! Det er jo helt på trynet det hun skriver. Alle som leser pisspreiket til denne damen skjønner med en gang at hun bare babler usammenhengende! Ingenting henger sammen, og beskyldningene er tatt fra løse luften!

Jeg måtte gå inn på linken til denne damen sin blogg, den som Catzy linket til. Takk for at jeg fikk meg en god latter på denne lørdags ettermiddagen:) Troverdig? Not!

Først leser jeg det stygge personangrepet hun skriver på bloggen til Synskepeggy, og på bloggen sin viser hun at hun snakker klart i mot seg selv med de visdomsordene hun legger ut. Hadde hun vært synsk hadde hun hatt selvinnsikt nok til å se at årsaken til reaksjonene er på grunn av hennes egen dårlige oppførsel mot andre!

Jeg vet av et par stk her i Kristiansund som er klarsynte, og er det noen som har selverkjennelse der det de. Det må de ha hvis de skal hjelpe andre mennesker! De som holder på med alternative ting som dette har selv tatt en selvransakelse for å komme dit de er kommet.

Jeg mener at denne Synskepeggy burde satt kommentarsperre på sin blogg når denne damen begynte å gå til personagrep mot deg og Catzy, for sånt skal ikke forekomme!

Jeg også skjønner også godt at du blir sint, for jeg hadde også blitt det!

Du må ha en fin ettermiddag:)

Stor klem fra Mona Elisabeth
Elin
,
Det er en grunn til at jeg holder meg til blogspot og har gjort det den siste tiden, da jeg har blogge:) Den bloggen jeg har nå har jeg ikke hatt så lenge, men min tidligere blogg hadde jeg også her. Jeg har ikke hatt blogg på blogg.no på over ett år hvert fall. Jeg ble så lei av all mobbingen og alt det der som foregår der at jeg ga om blogg.no for lenge siden. Det vil si mitt eneste forhold til blogg.no er å besøke noen få bloggere som jeg fortsatt følger med på der som christine mysen - liker bloggen hennes godt:)
Elin
,
svar: Hei til deg å! Takk, koselig å finne deg igjen å:) Liker bloggen din:) Det er bare koselig at du følger bloggen min:) Ja helt enig blogg.no er ett stort mobbested! Takk for det:) Håper du har hatt en fin helg:) Klem fra Elin:)
Grynet
,
Takk til deg Elin! Jeg har hatt hobbyblogg på blogg.no, og jeg sier aldri mer! Stor sett la jeg ut bilder av håndarbeidsprodukter jeg laget, men tror du ikke blogglesere greide å skrive stygge kommentarer på det? La ut bilder av ungene mine også, fikk inn en ganske så stygg kommentar på bilder av ungene mine.

I likhet med deg, Elin er mitt eneste forhold til blogg.no besøk av et par hobbybloggere som jeg hadde som bloggvenner da jeg blogget der.

Jeg angrer ingenting på at jeg la ned bloggen min der, og jeg trives mye bedre her inne.

Jeg må si at jeg er rystet langt inn i sjelen over at en voksen blogger som Synskepeggy ikke skjønner at hun har et ansvar for det som blir publisert på bloggen sin. De som kommenterer har også ansvar for at de oppfører seg som folk på andres blogger, og det er det mange blogger på blogg.no ikke kan, og det er mange bloggeiere på blogg.no er for dårlige til! De er ukritiske til hvilke kommenarer som publiseres.

Jo mer jeg leser Synskepeggy sin blogg, jo mer ser jeg at hun fraskriver seg ansvaret. Det er ikke en voksen blogger verdig!
Heidi Marie Blakkestad
,
Heisan vennen min:=)))

Ja er så enig med deg i det at det foregår ren hets og person anngrep mot de bloggere folk ikke er enig med...det er ille synd at det har utviklet seg slik. Det er greit at man kan være uenig, men man må også respektere bloggeren for den person vedkommende er. Det handler om å vise litt sann høflighet:=)))

Så bli voksne og oppfør dere som voksne dere som hetser andre bloggere!!!
Irenesola
,
Enig så enig! Det er hårreisende mye av det som skjer på blogg.no. Det er da svarte meg ytringsfrihet. Jeg tolker ikke innlegget ditt som personhets, men tolker det at det gjelder alle! Det viser at hun følte seg truffet. Du må da få lov til å skrive hva du vil på bloggen din så lenge du holder deg innenfor etiske retningslinjer? Det er jo vanlig at man linker til et eksempel? At denne Peggy føler seg truffet går klart fram. Jeg leste flere innlegg på bloggen hennes, og det var ikke første gang.

Du gjør hva du vil på bloggen din, og det skal du fortsette med!

Jeg mener det var Peggy som begynte. Hun taklet ikke at du skrev et innlegg på din blogg, og hun følte seg truffet.

Slik tåpelig diskusjon som foregår på bloggen til Peggy nå har jeg ikke opplevd maken til! Det vises på lang vei hvem som står bak personhetsen der inne, og det er ingen andre enn Tyra og Kari. De viser at de ikke er voksne!

Ha en fin ettermiddag:)

Stor klem fra Irenesola