Header

Läser just nu; Ormen i Essex av Sarah Perry. 👌🏻

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora.

Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.

Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.”

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Titel: En debutants dagbok
Författare: Wera von Essen
Förlag: Modernista
Utgiven: januari 2018
ISBN: 9789177812166

Om boken:
Helgen sade mig följande: att jag måste bli helt besatt. Jag måste kapa allt. Jag måste ta mitt eget drama på allra största allvar. Ingenting får vara viktigare än mitt eget drama. Efter att jag hade svimmat i Traneberg ringde Stig och frågade vad blodfullmåne betyder. Han har förstått vad jag är för något. Vi var tysta en lång stund i telefonen. Östermalmarnas ansikten tycktes grimasera i dag, elegant och avmätt. Mitt självtvivel är för starkt. Det trycker på, hårt hårt, kräver att bli övervunnet. Det fungerar inte längre, jag måste börja skriva dagbok igen. Annars kommer jag att, som man säger, »tappa det«.

Min åsikt:
Det här med att skaffa sig skyhöga förväntningar på en bok.. Det rekommenderas icke. Jag kämpade mig igenom första tredjedelen av boken, språket fick mig dock att vilja läsa vidare. Och absolut, den växte. Antagligen i samma takt som jag började förstå mig på dagboksförfattaren, och tillslut tyckte jag ändå om den. Men det är förbaskat rörigt på vägen dit. Spännande är dock att boken kategoriseras under skönlitteratur, men den lämnar mig med en känsla av att jag faktiskt läst författarens dagbok.

Likes

Comments

Alla hjärtans dag må ha passerat med flera dagar, men en liten bok om kärlek kan man såklart läsa varje dag. ❤️

Kärlek från Mumintrollen är en fin bok med kärleksfulla budskap och färgstarka illustrationer av de underbara mumintrollen. Passar såväl stor som liten och är en perfekt bok att ge bort till någon man tycker om! 💌

Likes

Comments

Look no more! ☺️

@marieochjuliasbookclub har just valt ny bok, Himlen tillhör oss av Luke Allnutt. Häng på och diskutera boken med oss andra på Instagram under #visomläsermedmarieochjulia 🤩

Om Himlen tillhör oss:

Hur kan man förstå det obegripliga?

Himlen tillhör oss är en stark och ömsint berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara, som inte lämnar någon läsare oberörd.

Om man skulle spola tillbaka tiden, hade Rob sagt att han var en sådan där jobbigt lyckligt lottad man - gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade lilla pojken Jack, och med ett eget hus i norra London. Men det var då. Innan Jacks alltmer frekventa huvudvärkar och den där naggande känslan som Rob inte kunde skaka av sig. Innan alla läkarbesök som bekräftade att deras och varje förälders största rädsla blivit verklighet, och hela livet rasat.

Nu finner Rob sin tröst i alkoholen, och via kontakter på webbforum blir den växande besattheten av en alternativ medicinsk behandling i Schweiz till slut den sista droppen för äktenskapet. Men mitt i all förtvivlan kommer klarheten till Rob som en käftsmäll, och han blir tvungen att ifrågasätta allt han så desperat hållit fast vid och försöka hitta en väg till försoning med alla han sårat – och med sig själv.

Likes

Comments

Två böcker som båda verkar riktigt riktigt bra (och som dessutom har fantastiska omslag) men bara möjlighet att läsa en åt gången. Vilken börjar jag med?

En debutants dagbok av Wera von Essen.
”Helgen sade mig följande: att jag måste bli helt besatt. Jag måste kapa allt. Jag måste ta mitt eget drama på allra största allvar. Ingenting får vara viktigare än mitt eget drama. Efter att jag hade svimmat i Traneberg ringde Stig och frågade vad blodfullmåne betyder. Han har förstått vad jag är för något. Vi var tysta en lång stund i telefonen. Östermalmarnas ansikten tycktes grimasera i dag, elegant och avmätt. Mitt självtvivel är för starkt. Det trycker på, hårt hårt, kräver att bli övervunnet. Det fungerar inte längre, jag måste börja skriva dagbok igen. Annars kommer jag att, som man säger, »tappa det«.”

Ormen i Essex av Sarah Perry.
”London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora.

Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.

Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.”

Likes

Comments

Titel: Inlandet
Författare: Elin Willows
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: januari 2018
ISBN: 9789127153219

Om boken:
Kan man börja om var som helst, skapa sig ett nytt liv någon annanstans?

En ung kvinna från Stockholm fyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen, och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?

Min åsikt:
Det här var som jag tidigare nämnt en av de böcker jag blev mest intresserad av när jag bläddrade i katalogen Vårens böcker 2018. Och magkänslan var rätt, Inlandet av Elin Willows är en underbar bok och en helt jäkla fantastisk debut. Elin skriver liksom avskalat men ändå självklart och målar upp en värld som jag inte kan låta bli att vilja besöka, trots melankolin i den.. En bok om att våga vara stilla när man ännu inte är redo att ta nästa steg.

Likes

Comments

Titel: Hemman
Författare: Magnus Dahlström
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: januari 2018
ISBN: 9789100175160

Om boken:
Några främmande personer anländer till en avlägsen trakt. Det är en sen eftermiddag. Deras fordon påträffas därefter till synes övergivet. En orolig rörelse börjar mellan de utspridda gårdarna, i vågor från långt tillbaka. Något omvälvande är på väg att ske.

Min åsikt:
Hemman av Magnus Dahlström är en annorlunda och stark läsupplevelse, om än en mycket fin sådan. Jag förälskar mig i de fantastiska beskrivningarna av landskap och detaljer men skräms samtidigt av det mörka som gömmer sig under det. Människorna som passerar genom berättelsen är många och jag kommer på mig själv med att behöva läsa på ett annat sätt än jag är van, läsa långsammare. Berättelsen i sig är dock inte långsam, men tillvaron i bygden där berättelsen utspelar sig, är det. Underbar prosa där osäkerheten gör det hela till en thriller och framförallt till en riktigt bra bok.

Likes

Comments