Header

Redan hemma i Sverige när vi gjorde valen om universiteten i Kina, bestämde jag mig för att plugga i Jinan och sedan ha praktik. Även redan då hade jag som mål att få praktik i Shanghai. Så var det bara, inga andra alternativ fanns på kartan.

Vi fick en deadline i November av Johnson och tills då skulle vi ha hittat praktik, skrivit på med företagen och lämnat in tills dess. Man vet inte hur det fungerar riktigt i Kina och det tog ett tag tills jag kom igång och faktiskt började leta efter företag. Det var ungefär två veckor kvar till deadline och om man inte hittat en plats, skulle Johnson lösa något åt oss (förmodligen i Jinan). Först när min inre stress kom igång, satte jag mig vid datorn och skickade iväg CV och ett kort brev.

En kväll, satt Zak och hjälpte mig leta genom SmartShanghais jobbannonser. Jag ville ha en praktik där det kunde gynna mig i framtiden. Ett jobb som är relevant för min utbildning. Annars får man egentligen välja exakt vad man vill för jobb, så länge det är på heltid och täcker studierna som annars skulle varit där. Jag skickade iväg CV till företag med vanlig tjänster (inte praktikplatser). Samma kväll får jag tre samtal och mail från företag som erbjuder mig praktikplatser. Helt galet. Så snabbt går det inte hemma. Ett av företagen erbjöd mig till och med boende och ville ha mig i Shanghai genast om jag så ville.

Det svåraste var att bestämma så lång tid i förväg - redan i November till praktikens start i slutet på Februari. Rimligt att vara i tid kan man tro, men i Kina jobbar de inte så. Ingen förtidsplanering.

Jag bestämde mig för ett företag och dagen efter hade jag telefonintervju.

Företaget heter Wordoor Technology och utvecklar en app som heter Pop On och är en language exchange app. Tjänsten jag sökte var Overseas Marketing Manager, haha. Men i mitt brev hade jag så klart förklarat att jag bara var ute efter en praktikplats gärna inom marknadsföring just hos Wordoor.

Intervjun gick fint (även om den hölls på engelska och jag fick tänka igenom varenda mening haha) och vi bestämde att det var där jag skulle vara. John, min nya chef, frågade även om jag hade någon mer på min skola som behövde en praktikplats, och jag föreslog Sofie som ännu inte hade fått napp. Dagen efter kontaktar de varandra och Sofie fick vara där också. Helt drömmigt, då vi sagt det redan hemifrån, att vad kul det skulle varit att vara på samma företag och så blev det!

Jag var i tid med allt till deadline med marginal. Med bestämd praktikplats och skrivna papper med Wordoor, mig och skolan i Jinan var det nu KLART - jag flyttar till Shanghai.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Zak och jag cyklade runt på campus och vidare till the dorms och våra vänner som bor där. De här gula cyklarna, Ofo, scannar man med WeChat och betalar 1 rmb tror jag, för 1h. MEN, haha, folk brukar låtsas låsa de och då är det bara att "låsa upp" och cykla iväg haha!

Våra tvättmaskiner är lite speciella i Jinan. Inget varmvatten. Som jag läst och hört av tidigare Jinanare, så blir det inte "rent" med kallvatten bara.. Därför bar vi över varmvatten hinkar från badrummet och fick därmed ren tvätt.

Carro hade något problem med sin tvättmaskin, Sofies maskin kunde tvätta men i andra luckan där man bar över allt för att centrifugera, där hände ingenting. Hon fick antingen låna Denise, eller min. Jag hade väldigt mycket tur med min lägenhet.

Zak och hans lägenhetskompisar betalade lite extra och fick en ordentlig maskin. Trots superbilllig hyra, försöker de ta betalt för allt extra man ber om.

Min favorit.

Det är höst nu i Jinan, men ännu soligt så man blir varm och tjockare jacka är fortfarande inte nödvändigt. Allt är extra i Kina, även deras löv som är gigantiska.

CHRISTOFFER!! Denna man äger skolans Coffee shop tillsammans med sin fru. Vi har aldrig tagit reda på hans namn men kommit fram till att Choffe är bra smeknamn, därav hans namn, haha! Han är hur snäll som helst och anstränger sig och är tålmodig med våra få kinesiska ord när vi beställer.

De serverar allt från kinamat, sushi, hamburgare med pommes, wraps - till kaffe, milkshakes och söta popcorn. Allt är billigt billigt!!

Tack Choffe för att du räddade oss när ingen annan mat lockade. Du är bäst, och Carros kärlek till dig remains, haha ;)

Tillsammans med Zak, Didi och Roys. Mitt öga lever ett eget liv där.....

En natt på Lake Town till sent sent sent. Som min snap säger, 6.31 var det sovdags från att ha varit ute sen 21.00 kvällen innan haha.

Frukost (min favoritmåltid att både laga och äta), lunch, middag.

Fångar alla solstrålar vi kan få i trappan bakom biblioteket. Älskar att sitta där, man tvingas nästan bli harmonisk med utsikt över skolans sjö.

Det brukar ta väldigt lång tid för mig att verkligen bli disciplinerad och få in en rutin när det gäller gym. Zak har inga problem med att gå upp i tid för att gymma morgon och sen hinna med allt under sin dag, och sedan gå tillbaka och träna på kvällen. VARJE DAG.

Vi fick med oss Carro en dag och vi körde vår egen takt medan Zak pumpade. För 7 rmb/gång, anstränger man sig för att komma iväg haha.

Pollution och dis i så hög grad att vårt berg bakom huset inte syns till. Jag började även anstränga mig med middagar och inte bara frukostar (även om min nivå är något lägre än de andra som lagar mat hos mig...). Denna dagen bjöds det på koreanskt marinade mini kycklingklubbor med koreanska nudlar och en sallad.

Likes

Comments

Inför sista lektionen i Chinese Culture med Billy slapp vi skriva prov av något slag och fick istället göra en presentation. Billy bjöd in fler lärare för att ställa frågor och hjälpa honom att bedöma. Vi fick en lista med olika ämnen att gå in djupare på och ville man inte välja något på listan så fick man också välja fritt.

Ämne + presentation i form av PP i ca 15min. Det låter galet länge, men de satt inte och klockade heller, så blev lite mindre haha. Jag valde att göra en Prezi som är lite spexigare än en gammel PP.

Chinese Culture Prezin

Jag fick frågor jag hade förväntat mig och när det var över, var det SÅ SKÖNT, haha. För övrigt har det varit lite mycket historia på Billys lektioner för någon som mig som inte är något intresserad av historia.. Annars var det bara att sitta och lyssna - inte mer än så. Bästa momenten har varit alla de studenter på skolan som kommit till våra lektioner för att visa upp bland annat instrument, kläder och spela kinesisk schack, som jag redan lagt upp inlägg på.

Tack Billy!


Likes

Comments

I oktober spelade Zak och killarna en match på skolan mot ett annat internationellt lag från ett annat universitet i Jinan. Helt plötsligt blev det kallt och specifikt den dagen frös vi fingrarna, fötterna och näsorna av oss.

Killarna spelar genom att organisera upp träningar själva och matcherna planeras via WeChat också endast genom spelarna. Kul att de sysselsätter sig genom en sport som de alla har gemensamt och spelar med en vänskaplig inställning.

Obedi vägrade spela först för det var så kallt, haha!

Cheerleading-gänget på läktaren!

Min 10'a med bollen!

Nyckelpigan i bakgrunden är en frusen domare.

Likes

Comments

Utekvällar på 7 Pub, Lake Town och Love song. Vi brukar åka hemifrån Changqing vid 21.00 då kommer taxin. En timme senare är vi framme med drinkar och dans till sent in på morgonen. Så sent att alla gått hem utom vi som är kvar ensamma med dansgolvet för oss själva, hehe.

En eftermiddag, efter en utekväll, knackar Dawit hos mej och säger att han är utelåst.. Självklart får han komma in. Han får min dator och ser på film medan Zak, jag och Sofie hänger hos mej också, haha. Plötsligt vill de alla laga mat, sagt och gjort.

Mitt kök är det mest användbara - minst av alla lagar jag mat där. Haha! Ont om kyckling till fyra personer, blev till varma kycklingmackor med någon sås i + sallad och hemmagjorda pommes. Mums!! Blev även ojämna antal mackor, så Dawit och Sofie (som faktiskt lagade maten) hade planerat i smyg att ta den sista mackan..

White Party på Lake Town när en vän till våra vänner fyllde år och hade ett event där.

Ja, som jag nämnde ovan så lagar alla jag känner mer mat i mitt kök mer än mej. Zak lärde mej ett och annat, Sof lärde mej men ändå kokade jag mest snabbnudlar.

Saknar aldrig att vara hemma för jag äter hemlagad mat, jag är inte ensam och jag har hur kul som helst! Att bo själv är - wow!!

Dagen efter Zaks surpriseparty bjöd Kondwani och Zak in mej och Sof till en mindre Zambisk middag med alla andra Zambiska studenter från skolan för att fira Zambias självständighetsdag. Tjejerna hade lagat nationalmat och jag fick äta nshima med händerna igen.

Vi fick en kortare introduktion om Zambia och det var häftigt att de själva hade gått ihop och köpt mat, lagat den tillsammans och alla kommit till Zak och Kondwanis lägenhet. Efter presentationen ställde sig alla upp med handen på bröstet och sjöng nationalsången stolt - riktigt häftigt!

En middag hos Sof och en okänd bar... kanske Spring Bar, haha.

Caroline fyllde 24 år och vi skulle ha en mindre "fest" hos Denise, haha, mindre kallt där. Vi överraskade med present och donuts. Grattis Carro!

En heldag på stan med min tjej. Vi köpte upp halva Zara och H&M (var...). Mellan shoppingen tog vi favoritglassen på Honeymoon Dessert - blåbärsglass - GALET GOTT!!

Mat, mat, mat och allt har jag lagat!

En MÅNDAGSKVÄLL på Love Song - visade sig fortfarande vara Halloween tema. Caroline följde med denna gången, kul!!

Likes

Comments

Enda lektionen på måndagen med tre studenter som visade upp några kinesiska instrument. Tjejen i rosa jacka kan jättebra engelska och är en supertrevlig tjej. De visade upp vad de kunde, vad de får lära sig och hur instrumenten fungerar. Detta på Billy's Chinese Culture lektion.

Likes

Comments

Självklart klädde vi ut oss på Halloween vi också på den här sidan jorden. Vissa mer exalterade än andra, haha. Två dagar i rad gick vi ut och firade, räckte inte med en dag - öppen bar, don't need to say more.. Spring Bar, Lake Town... KUL!

I Kina är man typ oftast ute i sista minuten med planer och allt vad gäller planering. Därav hann vi inte planera våra utstyrslar och inte heller beställa något riktigt kul från TaoBao.. Stressade på Business Street typ 45min innan vi skulle dela taxi med de andra vi skulle med.

Och som jag oftast önskar, det bästa så klart, avslutas våra nätter/tidiga morgnar på McDonald's - life!

Likes

Comments

Den 20e oktober var Zaky's födelsedag. Han hade små planer på att ha en hemmafest hos sig, men pga deras grannar som är äldre så sa hyresvärden att efter 22.00 får de stänga av musiken. Det är då festen "börjar", haha.... Så blev inget med det. Vi bestämde att vi skulle ut den helgen istället.

Dagen innan på lektion, säger jag till Sofie "En överraskningsfest!!!!!!". I hemlighet smed jag planer tillsammans med Sofie och Obedi. På hans födelsedag skulle vi ha en överraskningsfest för honom hemma hos mig istället. Jag bor några hus ifrån med bara studenter från skolan i vår trappa, så det skulle inte vara någon fara alls.

Obedi bjöd in alla deras vänner, och jag sa till de jag känner. Sofie och jag åkte och handlade och dagen efter var det dags!

Sof ska hjälpa mig städa samma dag som festen är, samtidigt som hon tvättade kom hon upp till mig och tog en nap. I brist på filt, fick hon min hunkydory tröja i ull, haha!

Snabbt åkte vi tillsammans med Obedi till business street, köpte blommor, handlade mat och köpte med en liten tårta.

Födelsedagsbarnet fick minitårta på sängen, som jag hade gömt hos Sofie, och självklart sång. Även två utskrivna foton.

Han hade ingen som helst aning om vad som pågick. Sa bara, var klar till kl 18.00, vi ska iväg på middag. Vi käkade och samtidigt var Sofie och Obedi hos mig och förberedde. De släppte också in alla, som självklart var sena, haha.. Sofie uppdaterade mig och jag var tvungen att dryga ut middagen, alla var inte där än....

Vi åt, promenerade halvvägs från business street, cyklade på skolan, gick 15 omvägar, tills alla var där. Alla hade gömt sig inne i min lägenhet, kanske 40-50 personer, haha, som var knäpptysta. Jag öppnar dörren och alla skriker "SURPRISE!!!!!!!!!!!!" - perfekt!!

Obedi hade ordnat musik och högtalare och det där. Ölen och annan dricka tog slut sjukt snabbt, så några killar åkte och köpte fler flak haha.

Zak's kusin överraskade med en galen stor tårta, vi släckte ner och sjöng och han fick ansiktet insmort i choklad, haha.

Killarna har en vana som innebär att de sprutar ner födelsedagsbarnet med öl, champagne eller whatever dricka de har på festen. Jag blev förvarnad och sa att det absolut inte får hända INNE i min lägenhet. Några kompromisser senare, fick de vara i badrummet - sagt som gjort. Tror Zak bytte om kanske tre gånger under kvällen, haha.

Jag snapade hela kvällen, och gjorde ett klipp av det. Vilken kväll!!

Från åtta på kvällen, till sent in på natten höll det på. Jag skulle ha Java lektion på morgonen, min enda lektion den dagen, så vid 3.00 tror jag, ber Zak de sista att gå.

Dagen efter när jag kommer hem, har han på sig mina diskhandskar, lägenheten skiner (på riktigt) och gårdagens svarta kladdiga golv glänser som på bilden. TACK!!!

Köpte med mig favoritmaten på skolan, vi käka och sen var det nap dags! Zak var mer än jättenöjd och jag var glad att ALLA ville komma - lyckad överraskningsfest!!

Likes

Comments

Skolan fyller 60 år! Vi fick veta att vi måste närvara på en ceremoni tillsammans med andra viktiga personer från olika platser i världen som skolan samarbetar med (eller något liknande... luddigt med information). Det var mer eller mindre att de ville visa upp oss internationella för de där människorna, visade det sig tillslut.. Vi hade inga lektioner, men så var den här ceremonin mitt på dagen, så vi kunde inte heller göra så mycket annat än det.

Haha, bilden då. Jo, jag bad Billy ta en bild, efter många försök fick jag bland annat den här, som vi är mest med på. Tak verkar vara mer viktigt ibland... Iallafall, här har vi hela Jinan gänget samlat!

Man kunde omöjligt missa att skolan firades. Skyltar på varenda lyktstolpe, ballonger, valv, röda band på alla träd och allmänt mycket folk överallt - ja, mer än vanligt.

Mötet var informativt för de berörda, men även de viktigaste runt bordet i mitten turades om att vila ögonen.

Olika program som skolan erbjuder, presenterades. Bland att var tågvärdinnorna där och visade upp servicebemötande och vad de får lära sig. De går ett tre-årigt program för att bli värdinnor. Som de är klädda på bilderna ovan, går de varje dag på skolan.

Även Johnson var uppe och presenterade utbytesprogrammen som finns. Bland annat vårt utbyte på Högskolan i Borås och även afrikanernas fulla program. Första bilden är från vår första dag på skolan, på vår välkomningsceremoni tillsammans med några afrikanska studenter. Andra bilden är vår kära högskola hemma, och sista bilden är ett exempel som han visade upp. På bilden är ingen mindre än Zak som håller en presentation.

Haha, vi hade även lite för kul under tiden. Lite uttråkade började vi flumma och slutade med flera kvävda skrattattacker.. tårarna rann, kunde inte låta bli..

Efter skolan, tog vi en taxi till business street och käkade street food (älskar!!!). Kommer sakna det SÅ.. typ det bästa, och ibland tusen gånger godare än restauranger...

Vi fick höra om en "konsert" på kvällen. Vi hade inget bättre för oss och bad en av student buddies att fixa biljetter åt oss (gratis fick vi hehe). Så vi går dit på kvällen, får stolar läääängst bak och ljudnivån är SJUK. Våra trumhinnor var inte jätteglada och vi blev inte kvar länge alls.. Allt var dessutom på endast kinesiska och mycket var traditionella uppträdanden. Vi gav upp våra platser till andra och gick hem. Men häftigt att vi fick vara med när de satsade så stort på firandet. I Kina firar man STORT, gillar det!!

Likes

Comments

En torsdag och shopping i Jinan. Vi tjejer åkte in till downtown för att sällskapa Sofie som skulle ansöka om hennes uppehållstillstånd och senare shoppa.

En av alla ursäkter för att shoppa var att det faktiskt höll på att bli kallare i Jinan och vi hade inte med oss tillräckligt med varma kläder. Fick ju prioritera när packningen skedde, haha. Antingen 10 sommarplagg eller två koftor... hmm..

En av våra studentbuddies, Clark, introducerade oss för kinesiska bubbies (tror jag det heter!). Efter det åt vi den godaste glassen någonsin, i blåbärsmak. Wow - magisk!

Haha, ja vi tömde H&M. Efter en heldag i Jinan avslutade vi på Starbucks i väntan på vår taxi chaufför som vi hade betalat för att få åka runt hela dagen. Superlyxigt!

En dag hittade vi ett café på business street, runt hörnet/bakom Burger King en trappa upp. Sovande, chillande kineser och söta popcorn. Efter det vardagslyx med nagelfix!

En grå lördag skulle vi se på skolans internationella fotbollslag, där Zak och våra andra vänner spelar. Jag tror det är strålande sol och vill ut i kjol tills Sofie blir arg och utöver det så går min dragkedja på stövlarna sönder.... (Zak lämnade in de på skolan och fick de fixade åt mej för 10 yuan!)

LOVE SONG och sjuka uppträdanden som varje kväll där, haha!

Söndag var jag bjuden tillsammans med Zak upp till mina grannar i samma hus. De är hans vänner från Zambia som också pluggar på skolan. Livrädd som jag är för att smaka ny mat, åt jag ändå (typ allt) Zambiska maten som vi åt med händerna! Jag var helt lost... Det vita, nshima, fungerar som något slags bröd men är superkladdigt. Spännande!

VARMT! Påväg till skolan för att vara med på en ceremoni där olika viktiga människor kom från runt om i världen. Vi var mer eller mindre tvungna att närvara... mer om det i nästa inlägg!

Likes

Comments