Salvador Dali föddes den 11 maj 1904 i Figueres, Spanien. Hans familj var en medelklassfamilj eftersom hans far var en advokat. Salvador hittade sin kärlek till konst i år 1916, då han deltog i en konst skola. Men sin karriär som målare verkligen började när han fick reda på och blev vän med Ramon Pichot som bodde i Paris. Ramon hjälpte Salvador för att få sin första egna utställning 1919.

Salvador flyttade 1922 till Paris för att fortsätta studera vad han älskade. Konst. Där utvecklade han "hans" kubism med gav honom lite publicitet men det var surrealismen som gjorde folk ser honom hela talang. I Paris träffade Salvador Gala, hans blivande hustru. När världskrig 2 bröt ut, Salvador och hans fru flyttade till USA där han hade sin största display.

Men efter 8 år i Amerika han flyttade tillbaka till Spanien. där han levde sitt liv.Hans konst

varför är Salvador så berömd? väl på grund av hans dröm som fortfarande är av konst. Dalis surrealism var inspirerad av kubismen och futurism. I Dalis målning är det som en dröm. Du kan göra vad det är, men ändå de flesta människor och det omgivande är orealistiskt. Salvadors målning Minnets envishet är fortfarande i dag en av de mest kända surrealistiska konstverk i världen. Hans fru Gala var hans mus och verkar på något sätt i de flesta av hans verk. Liksom många andra artister, Dali gjorde mer än bara surrealism som till exempel gjorde han ett porträtt av sin far

Dali gjorde också sak som smycken och han ritade även hans eget museum som är i hans hemstad.

Dali skapade en riktlinje för surrealism och även modern konst.


Gala

Galas verkliga namn var Elena Ivanovna Diakonova och hon var en rysk kvinna som flyttade till Schweiz för att behandla henne tuberkulos när hon möter Paul Eluard, som gav henne smeknamnet Gala. Gala förälskade och gifte sig med sin och hade en dotter. Men ingen av som framhävde när hon träffar Salvador Dali, en ung surrealistisk konstnär i Spanien. Hon förälskade sig i honom och efter att ha en affär med honom att hon frånskild Paul.

Från att bara titta på Dalis konstverk kan du se att han var besatt av Gala.In mesta av hans arbete någon kroppsdel ​​av Gala visas. Mestadels är det hennes profil, men för examlpe han har en hel smycken samling dedikerade till henne


surerealism: att skapa en dröm som scenario. används i litteratur och konst

cubism: med hjälp av former och former i konsten att skapa "hårda" utseende. exempel picasso.


Likes

Comments