Jag är galen i saffran och i julen också förståss.

Lite tidigt kan endel tycka men inte jag 🙈


RECEPT 16 wraps

5 dl mjölk
2 påse saffran
50 g jäst
2 krm salt
1 tsk mortlad kardemumma
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 13-14 dl vetemjöl special

Fyllning:

500 g mandelmassa (ta mer om du gillar mandelmassa)
1/2 dl mjölk

Gör såhär:

1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.

3) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl, jag kör min i köksmaskinen och låter den alltid jobba i minst 5 minuter när jag fått i alla ingredienser.

4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

5) Dela upp degen i 16 bitar, kavla ut varje mitt till en rund platta som är ca 2 mm tjock. Se till att ha lite mjölat bakbord för att få loss plattorna sedan. Grädda på bakplåt med bakplåtspapper i ca 2-3 minuter. De får inte bli FÖR gräddade för då blir de för hårda för att kunna böja de till wraps sedan. Låt wrapsen sedan svalna under en bakduk.

6) Fyll de sedan med mandelmassaröran och spritsa grädde över mandelmassan.

7) Vik ihop till en wrap, klä in i bakplåtspapper och trä ett snöre runt.


Receptet jag gått efter hittade jag här ♡ https://niiinis.se/2016/10/24/semmelwraps-med-saffran/



Gillar

Kommentarer

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g vaniljkesella
2 dl strösocker
1 g saffran
1 tsk salt
16 dl vetemjöl

☆smält smöret , tillsätt mjöljen och låt det bli fingervarmt.
☆ smula jästen i en bunke.
☆ häll lite av den ljumma vätskan över jästen så den löses upp.
☆ Tillsätt resten av vätskan.
☆Blanda i socker, saffran, salt och vaniljkasella .
☆ Tillsätt mjöl. Lite i taget. Jag vill gärna ha degen lite kladdig men inte så det fastnar på händerna om du trycker på degen.
☆ Låt degen jästa under bakduk ca 60 minuter.

☆ häll upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 25-30 bitar.
☆Snurra lussekatterna som du vill ha dom och låt dom läsa i ytterligare 45 minuter.
☆ Grädda dom sedan i 225 grader i ca 6 minuter.
☆ när du tagit ut lussebullarna pensla dom direkt med sockerlag (värm 1dl vatten med 1dl socker. Låt det koka tills sockret smält.)
☆ doppa sedan i socker .


Gillar

Kommentarer

När man vill det ska gå snabbt är det här den perfekta kakan.

Den behöver inte heller gräddas i ugnen, hur bra är inte det ?!

Du behöver :

  • ett paket digestivekex
  • 150g smält smör
  • En burk dulce de leche
  • Grädde
  • Färska bär
  • Daim
  • Chokladsås

Gör så här:

  • smält smöret
  • Krossa kexen till smulor i en matberedare .
  • Blanda det smälta smöret med kexen.
  • Pressa ut kaksnulorna i en pajform , pressa det hårt så inte pajskalet faller isär.
  • Ställ in formen i kykskåpet en stund tills den svalnat.
  • När kakan svalnat smetar du på dulce de leche. Skivade jordgubbar (eller andra valfria bär eller frukter).
  • Toppa med grädde , hackad daim och chokladsås.

Lätt som en plätt! Och såå gott.



  • Non bake
  • 4 568 visningar

Gillar

Kommentarer