Ridövningar

Ser inlägg på olika social medier då och då att folk vill ha tips på olika vägar och övningar. Jag gillar att strukturera upp min pass med att rida efter vissa mönster som jag kan jobba hästen i. Just att använda hela ridhuset och bokstäverna är kanon att göra i vardagsarbetet då en har igen det när en rider program sen. Då kommer precisionen mer gratis än om en planlöst bara rider runt i ridhuset.

Övning 1, funkar i alla gångarter: Mitt superbasic mönster på häst som jag bara vill jobba takten med och där jag inte hinner med så mycket är att utgå från stora fyrkanten och börja med att göra ett varv på stora mittvolten på varje långsida. På volten och kortsidan så forma insidan och få hästen ut på yttertygeln, hela tiden tänk "innerskänkel ut till yttertygel", bibehåll detta när du rider ut på rakt spår. I galoppen är det bra att på det raka spåret tänka öppna för att hitta spårning och bibehålla hästen på yttertygeln. Denna övningen gör jag även mycket i förvänd galopp.

Övning 2, alla gångarter: När 1an funkar så börja variera den. Detta går att göra i oändlighet! Använd bokstäverna på långsidorna och gör volter, variera storlek utifrån utbildning på hästen-men bestäm dig redan från början om du ska rida 10, 12 eller 15 metersvolter. Variera tempot och rid på framåt ur volten och samla upp in i nästa volt där du utnyttjar böjningen för att rida in rumpan och få aktivitet i bakbenen utan att hästen blir stark i handen. Du kan även ta dig ifrån långsidan och göra övningen från kvartslinjen istället

Övning 3, skritt och trav: När det ska jobbas varvbyten är serpentiner guld! Börja enkelt med 3 bågar över medellinjen och gör en volt i varje båge. Fortsätt sen med fler bågar och allteftersom ni blir smidigare i varvbytet och direkt hittar nya yttertygeln kan du skippa volterna. Viktigt här är att stämma av, inte låta det gå för fort och ha hela tiden en klar plan på hur många bågar du ska rida. Fortsätt dessutom på de mindre volterna tills du fått den böjning, takt och tempo som du var ute efter.

Övning 4, skritt och trav: Långa diagonaler i skänkelvikning, lägg in en 10-metersvolt vid X, checka av böjningen och att du inte fastnat i innertygel och antingen fortsätt ut till väggen i skänkelvikning eller för att jobba mer i samling-rid öppna istället.

Gillar