Konsekvens

I början av juli fick jag ett mail från Svenska Ridsportförbundet att jag blivit anmäld för näthat för vad jag skrivit Flashback. De menade att det jag skrivit stred mot förbundets värdegrund om etik och moral vilket medfört att det juridiska utskottet hade mig under utredning. Konsekvensen kunde eventuellt bli att de drog in min domarlicens. I måndags fick jag beskedet att detta hänt och att jag är avstängd i 18 månader från domar och överdomaruppdrag.

Naturligtvis kommer det att pratas en massa. Därför jag berätta min sida av vad som hänt och vara öppen om den sits jag befinner mig i. Det är svårt att ge en fullständig bild av situationen eftersom jag inte kan återge vad jag skrivit på Flashback. Det var i tråden om den ryttare som blev åtalad för våldtäkt mot barn jag var aktiv. Diskussionen var på typiskt ”Flashback-manér” med mycket högt i tak. Gamla fall kom upp, till exempel det som lyftes fram i en krönika i Ridsport och jag berättade om en situation från yngre dagar med en vän och en äldre man.

För tjugo år sen var det mycket mycket vanligt med dessa män i ridsporten som verkligen utnyttjade sin position för att ligga med unga tjejer. På den tiden var jag än mer inne i ridsportvärlden än jag är idag och bevittnade rätt mycket som jag blir illa berörd av när jag tänker tillbaka. Men då var det helt normaliserat. I tråden på Flashback gick jag över gränsen genom att indirekt namnge vissa av dessa profilerna. Det är jag definitivt skyldig till och jag förnekar inte det jag nu blivit avstängd för.

Däremot förnekar jag att det jag gjort bryter mot hur jag tolkar värdegrunden om etik och moral. Jag känner att det jag gjort ÄR att upprätthålla etik och moral genom att ställa mig på de tjejers sida som blivit utnyttjade. Det är min tolkning av vad som är etiskt riktigt. Jag var definitivt naiv i min känsla av att det jag skrev höll sig på rätt sida för vad som anses vara rimligt och med denna påföljden är läxan lärd. Det är förbundets tolkning som har företräde och jag hamnade på fel sida.

Under den tid som jag väntat på vad utredningen kom fram till har jag förstås mått ännu sämre än vanligt. Jag har funderat på att helt strunta i att vara domare. Samtidigt så tycker jag det är så roligt och har kämpat för att kunna bli det. Mina virtuella tävlingar fortsätter-om nu folk vill vara med när jag är avstängd. Jag är absolut rädd för att aldrig mer bli bokad som domare, men jag hoppas att det finns fler som förstår min intention än som missaktar mig för vad jag gjort.

När jag gick domarutbildningen fick jag en tillsägelse om hur jag uttryckt mig här i bloggen. Jag minns faktiskt inte ens vad det var jag hade skrivit om då, men tror det var en tränare som kände sig utpekad. Efter det har jag varit väldigt försiktig och med inlägg som detta får några vänner först läsa igenom det för att dubbelkolla så jag ens kan publicera.

Så nu vet ni vad som hänt och jag är avstängd från alla domaruppdrag tom 23/2-2023.

Gillar

Kommentarer