Halvtid

Som ni som gillar att läsa min blogg har märkt har jag varit försvunnen ett tag. Det beror som mest på att ingenting går bra och jag har bara inte orkat skriva. Sen beror det en del på att det varit diverse sura miner kring vad jag skriver om. Fick i våras reda lite på mer konkret kritik vad folk retar sig på. Och vet ni, det var så himla dumt att jag efter en tids funderande faktiskt tänker strunta i det. Om folk tycker att jag är dum som skriver att alla hästar kan gå på 70% i lätt klass om de är lösgjorda och ryttarna rider fina vägar, så får jag väl vara dum då.

Nu har halva 2019 gått och det här året har antagligen planeterna i helt galen konstellation för mina pålls. Barb började kännas bromsig nån vecka efter sista starten. Hon gick en rätt bra träning för Jeanna, men något stämde inte med bjudningen. Så åkte in och kollade henne. Mycket riktigt fick vi behandla bakknäna och det är bara mitt fel. Jag har ridit för lite och byggt upp för dåligt för att hon skulle klara den samling jag begärde. Hon blev helt ok på en behandling.

Vad som värre är är att hon återigen har låg reaktion hf. Den släcktes med bedövning nedanför kotan men inget syns på röntgen eller ultraljud. Så det finns ingen diagnos och jag har inte legat på för att göra en mer specifik utredning om vad som felar. Jag har istället antagit att det återigen är samma hovbensinflammationer som hon hade för två år sedan. Det är helt identiskt förlopp och reaktioner. Så ponny har hittills vilat 1.5 månad och jag räknar med minst fyra månaders vila. Det är lätt att vara efterklok, men jag ser i efterhand var det gick fel och förhoppningsvis gör jag inte samma misstag en tredje gång... Tror jag slappnat av lite för mycket med henne eftersom hon gjorde ett så fantastiskt år förra året. Då hade jag ett annat upplägg som uppenbarligen fungerade bättre. Bla inga starter under våren och en överdriven noggrannhet med underlaget.

Med Koop går det inte heller bra. Han kom igång i sakta mak under maj och jag hittade ett schema som fungerade riktigt bra. Få uppsuttna pass varvat med handpromenader. Vi startade tom på våra hemmatävlingar. Red fram superduperkort iom att han helt enkelt inte var igång. Kom in på tävlingsbanan och han var spänd, pigg och explosiv. Tror vi hade missar i princip vartenda moment haha. 53 % i Children A var alldeles rättvist. Sen skrittade jag en stund och red sedan LB2 på den andra banan. Här var jag smartare och klappade och lugnade honom mer. Är otroligt nöjd med vår insats och hur vi utan större missar tog oss runt på 62%.

Vi fortsatte igångsättningen i juni och han kändes bara bättre och bättre! Jossan från Multihorse kom ut och gick igenom honom och han fick beröm för sitt fina skick. Men naturligtvis kunde det inte fortsätta så bra. Samma vecka som planen var att starta på Färsta vurpade han i hagen. Nackdelen med att ha en häst som kommer i rask takt när en ropar, hagen var hal i regnet och då var olyckan framme. Antagligen sträckte han sig både här och var. Han är inte halt på nåt specifikt ben men när jag försökt trava på ridbanan känns det som om han gått av på mitten. Det värmer ur på fem minuter men inte helt.

Så nu rehabar vi igen med handpromenader. Det tar ca 30 minuter innan han har sitt normal stora övertramp i skritten, så nog är det nåt som tar emot och stramar. Tycker att han är lite kort även fram så antagligen går det igenom hela överlinjen. Eftersom jag fortfarande är av hysterisk hästägarsort har vi kliniktid nästa vecka. Trodde att jag skulle klara detta med is i magen och promenader. Men nope. Det går inte.

Här är läget alltså i halvtid. Jag försöker lägga min energi på våra hemmatävlingar om ett par veckor där jag ska döma, det blir en PnR veckan innan som jag också ska döma och så tänkte åka på en tävling i närheten och skuggdöma i helgen. Kan jag inte utvecklas som ryttare i detta nu får jag utvecklas som domare istället! Året kommer sen fortsätta med utveckling, för jag har satt som mål att göra klart min sociologiexamen till innan jag är 40 och börjar läsa igen till hösten.. Har 1.5 år på mig och beroende på i vilken takt jag orkar och rent ekonomiskt klarar att läsa så ska det inte vara några problem. Eller ja, mer än att jag ska klara det och orka bita ihop med den kvantitativa metoden. Jag har dock utmärkt hjälp med det, så det måste gå!

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Så himla ledsen för din skull , du är en av få som verkligen gör allt och lite till för dina hästar plus att du är en duktig ryttare. Jag håller tummarna att det bara slutar gå troll i allt nu . nouw.com/fia_jungdalen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229