Förvånad

Eftersom Barb måste stärkas har jag sett över vilka olika alternativ som finns att tillgå. Det veterinären sa var det vanliga för knähästar (bommar, ut i skogen, vatten) samt att kunna träna med vikter. Eftersom jag själv aldrig gjort det ställde jag frågor i olika forum (jag som älskar att göra det för en får alltid svar både högt och lågt sas) om folks erfarenheter kring att träna med vikter. En hel del hade gjort det men en del var också väldigt skeptiska för att det skulle belasta för mycket. Jag har faktiskt köpt ankelvikter om 0.5 kg och min tanke är att använda dessa på skrittpromenad två dagar/vecka och göra det med väldigt korta intervaller med början på 2 minuter x3 intervaller. A l l t är skadligt med för stor mängd och hög belastning så det handlar såklart om avvägning och inkänning. Tänkte börja ikväll, men det smög sig då lilla ponnyn dragit av sig en framsko. Inte så himla bra.

Förutom vikter så blev jag sugen på att testa ett Equiband. Har faktiskt skrivit om det i bloggen förut och jag har varit mer än lovligt skeptisk haha. Jag menar kom igen-det är ett gummiband en ska sätta runt rumpan plus ett gummiband en ska sätta under magen och detta till det facila priset 3.000:-. Det är inte rimligt. Men. Jag googlade och läste vad internets hade att erbjuda i informationsväg om Equibandet. Tydligen baseras det på gamla Tteam-metoden som med olika tryck göra hästen medveten om sin kropp och hur den rör sig. Det låter som rimligt. Men fortfarande, det är ett gummiband för tretusen riksdaler.

Så jag tänkte att en budgetvariant kan ju vara värd att testa! Fick tips om att använda en elastisk linda men kom på att jag har en bred elastisk täckesgjord som borde ge ett bättre motstånd, för tydligen ska equibandet sitta ganska ordentligt. Burb fick vara testhäst i veckan när jag tömkörde. Satte fast täckesgjorden med buntband så den satt stadigt och fällde ner den över rumpan. Nackdelen med en budgetvariant är att den inte har det gummiaktiga materialet som the real deal, så gjorden kasade egentligen lite lågt. Äsch tänkte jag-det går ändå! Och som det gick! Burb som kan vara så himla skeptisk mot allt och spänna till för så mycket var istället direkt avspänd. Det var som om hon gillade stödet täckesgjorden gav och direkt från början syntes tydligt hur hon stoppade in bakbenen mer under sig. Hon sökte sig fint framåt-nedåt i en väldigt trevlig form. Det var dock i galoppen som skillnaden var som allra störst. Hon blev mer självbärig, lugnare och verkligen jättefin! Tyvärr glömde jag ta foto på hur det såg ut, ska ta och göra det framöver.

Jag ÄR verkligen förvånad hur stor skillnad det gjorde på henne! Inte nog med det, red ett enkelt pass i ridhuset nu ikväll och hon var kalasfin! Traven är tillbaka och lika bra som på Jeannaträningen och vänstergaloppen likaså. Högergaloppen är fortfarande tveksam, men hon fattade helt ok idag och jag kunde lite försiktigt få några steg där hon rätade ut kroppen. Vågar dock inte pressa alls än och just att forma högersidan har blivit himla känsligt. Nu börjar det äntligen kännas som om hon verkligen är på väg tillbaka och med lite mer tömkörning med snöret om rumpan tror jag gott att vi snart kan blicka mer framåt igen.

I helgen far jag till Umeå och andra steget i domarutbildningen!

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag kör också med budgetvarianten och tycker det fungerar väldigt bra även på min lilla dam.
nouw.com/fia_jungdalen