En blir så trött

Som feminist får en ofta förklarat för sig (av män) att patriarkatet (en värld styrd av män, för män) inte existerar. Det är minsann bara ett påhitt av (fula) kvinnor som känner sig orättvist behandlade för att män inte vill ligga med dom. Jodåsåatt.

Förutom hästarna har jag, ett numera mer hälsosamt, men ett väl omfattande intresse för att titta på tv-serier. När en tittar på mycket tv och film kommer en verkligen inte heller undan från patriarkala styrningar. Det är skitsvårt att hitta serier som klarar Bechdel-testet (ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer, …som pratar med varandra, …om något annat än män). Tänk efter en extra gång när ni kollar en serie/film så inser nu hur extremt sällan detta klaras av! Som om det enda kvinnor duger till skulle vara att finnas i bakgrunden och när vi väl pratar handlar det alltid tydligen bara om män. Suck.

Fast det finns en sak till kvinnor duger bra till i serier och filmer. Att döda. Gärna på explicita och spektakulära sätt. CSI (alla tre) och Criminal Minds brukar kunna vara en orgie i kvinnoslakt, å andra sidan har de iaf kvinnliga huvudroller som pratar med varandra om annat än män (de pratar istället om dödade kvinnor). Hyllade True Detective är så mycket manshyllning en serie kan vara. Trasiga försupna karlar där egona är så stora att samtliga kvinnor i deras väg såras och behandlas som skräp, samtidigt som de kämpar med att lösa en rad bestialiska mord på (ta daa!) kvinnor.

Igår försökte jag börja kolla på en ny serie, 100 Code. Lite intressant med Michael Nykvist i huvudrollen tillsammans med Dominic Monaghan (Lost, Sagan om Ringen). Men alltså suck. De tre första kvinnorna som är med är först en död ung tjej som ligger naken och med tuttarna i vädret, nästa är en indignerad tonårsdotter som inte får tillräckligt med kärlek av pappsen och den tredje är en arg polischef som i sin ilska ändå måste berätta för karln hon skäller på att han är "den bästa polis" hon har. Sen fortsätter det hela med män som mördar kvinnor med ritualmässig hemskhet medan andra män jagar dom. Men kom igen liksom, är inte detta både väldigt gjort och jävligt tröttsamt?

(Som tillägg får jag väl ändå göra att True Detective äri all sin mansgrisighet en riktigt bra serie.)


Gillar