Vi kvinnor kan också...

Hallå därute i den berömda holken. Är det inte gött att vakna upp till ett riktigt kvinnligt inlägg här i min blogg?

Även om det just idag inte är den internationella kvinnodagen, så vill jag ändå lyfta fram oss kvinnor i rampljuset. Det är ju så att även vi kvinnor kan en hel del saker och gör det ju också väldigt bra. Det är inte bara männen som ska få synas med sina uppfinningar, även vi kvinnor ska få visas upp.

Heja oss kvinnor. Vi kan också en massa saker.

Innan vi börjat, tänkte jag påpeka att de delar av texten som är understruken är klickbara länkar till artiklar om vilka dessa kvinnor var eller historier om kvinnorna och deras uppfinningar.

1. Värmen i bilen

Den första kupévärmaren, som innebar att värme från motorn blåstes ut i bilen, uppfanns av Margaret A. Wilcox år 1893. Hon uppfann även en kombinerad tvätt- och diskmaskin.

Bilden under är en modern variant av kupévärmaren

2. Glassmaskinen

Redan år 1843 uppfann Nancy Johnson den första glassmaskinen, vars design används än i dag trots att elektricitet har uppfunnits sedan dess. Glassmaskinen gjorde att fler kunde få äta glass. Butiker kunde börja sälja glass direkt till folk, och det blev möjligt för fler att göra glass hemma.

Här kan du läsa mer om hennes uppfinningar

3. Spelet Monopol

Monopol kan vara ett av de mest populära sällskapsspelen som någonsin har uppfunnits. Det var Elizabeth Magie som år 1904 uppfann och döpte spelet till ”Hyresvärdens spel” med tanken att spelet skulle visa på orättvisorna i samhället. 30 år senare snoddes dock hennes idé av Charles Darrow som sålde den till Parker Brothers, som ger ut spelet Monopol som det ser ut i dag.

4. Brandstegen

År 1887 uppfann Anna Connelly brandstegen, som sedan dess har räddat väldigt många liv.

5. Livbåten

En dag år 1882 tittade Maria Beasely på havet och sa att ”människor ska inte behöva dö i stora transportkatastrofer”. Därefter uppfann hon livbåten.

6. Solvärme för hus

Ett viktigt steg för miljön togs år 1947 när fysikern Maria Telkes, tillsammans med arkitekten Eleanor Raymond, byggde det första huset som enbart värmdes upp av solen.

7. Det moderna kylskåpet

År 1914 uppfann Florence Parpart det första elektriska och moderna kylskåpet.

8. Programmering

Ada Lovelace blev uppmuntrad av sin mamma att redan i tidig ålder bli en stjärna på matte. Ada jobbade sedan tillsammans med Charles Babbage på universitetet i London för att skapa en slags dator som kunde programmeras med matematiska algoritmer. Detta gjorde henne till världens första riktiga datorprogrammerare!

9. Diskmaskinen

År 1887 uppfann Josephine Cochrane diskmaskinen, som hon framför allt sålde till hotell. På den tiden sågs hon som en skandalös tjej för att hon gick på möten utan varken sin man, bror eller pappa som sällskap. Hon öppnade även en helt egen fabrik där hon tillverkade diskmaskiner.

10. Trådlös överföring

Hedy Lamarr var inte bara en världskänd skådespelerska, hon var även uppfinnare. Under andra världskriget uppfann hon ett kommunikationssystem som bland annat har lagt grunden till dagens Wi-Fi och GPS-system.

11. Kevlar

Kemisten Stephanie Kwolek uppfann kevlar, ett superstarkt material, som används för att bland annat tillverka skottsäkra västar till poliser världen över. Hennes uppfinning är fem gånger starkare än stål!

12. Det första datorprogrammet

Grace Murray Hopper, som var amiral i den amerikanska marinkåren, var också en utvecklare för datorer som uppfann COBOL – det första användarvänliga datorprogrammet för affärer. Hon var också den första som använde ordet ”bugg” för att förklara olika fel som dök upp i datorn.

13. Öl

En hel del anser att öl är en väldigt manlig dryck, men faktum är att det faktiskt är en dryck som är uppfunnen av kvinnor. Ölhistorikern Jane Peyton menar att kvinnor som levde i Mesopotamien för tusentals år sedan var de allra första som bryggde, sålde och drack öl.

P.S Text lånad hos frida.se och bilder lånade online

#bestofnouw #nouw_blogger #nyttinlägg #nyttinläggpåbloggen #nyttblogginlägg #personligblogg #personligt #personligblog #personligblogg #personligblogger #personligbloggare #bloggplatform #bloggtopplistan #blogg #inlägget #blogginlägg #ettbrablogginlägg #bloggareisverige #bloggare #cool #coolt #jaghardetganskabra #nouw2021 #feminism #feminist #feministjavisst #feminisme #feminister #kvinnorkan

  • 47 visningar

Gillar

Kommentarer

brandebymaddes
brandebymaddes,

Så fint och bra skrivet, så duktig du är! <3

nouw.com/brandebymaddes
mynameisjossan
mynameisjossan,

Man tackar så jättemycket ❤ Även om faktan och bilderna är lånade online

nouw.com/mynameisjossan
Shining
Shining,

Bra inlägg. heja dig👍🥰

nouw.com/shining
mynameisjossan
mynameisjossan,

Jag försöker göra så gott jag kan att lyfta fram andra kvinnor också, inte bara mig själv i min egen blogg 😍

nouw.com/mynameisjossan