Verklighetsbaserad film

Igår såg jag filmen om Natascha Kampusch, hon som blev kidnappad när hon var 10 år på väg till skolan och lyckades fly 8 år senare.

Boken har jag läst för en massa år sedan. Minns den som mer skrämmande och hemskare än filmen.

Handling: År 1998 kidnappades tioåringen Natascha Kampusch i fullt dagsljus i Wien. I åtta år fanns hon i fängelse i ett trångt källarutrymme, innan hon äntligen lyckades fly. Det här är den gripande och sanna historien om hennes 3096 dagar i fångenskap.

Skådisar: Amelia Pidgeon som den yngre Natascha Kampusch, Antonia Campbell-Hughes som den äldre Natascha Kampusch, Thure Lindhardt som Wolfgang Priklopil. Fler skådisar kan du se här

Bokens handling: Unik inblick i fångenskapens psykologi

Den 2 mars 1998 blev tioåriga Natascha Kampusch överfallen och bortförd på väg till skolan. I över åtta år hölls hon inspärrad i ett specialbyggt ljudisolerat källarutrymme hos en man vid namn Wolfgang Priklopil. Fullkomligt utlämnad till förövarens nycker tvingades hon utstå såväl fysisk som psykisk misshandel, utan att veta om hon någonsin skulle bli fri igen. När hon som artonåring slutligen lyckades fly var hennes barndom över.

Med 3096 dagar tar Natascha Kampusch tillbaka makten över sin egen historia, från uppväxten och kidnappningen fram till utbrytningen och Priklopils självmord. Hennes vittnesmål över åren i gärningsmannens våld är en berättelse utan enkla svar, som ger en unik och utmanande inblick i fångenskapens psykologi. Insiktsfullt och drabbande beskriver Kampusch den frihetsberövades vardag: hur överlevnadsinstinkten kan få människan att anpassa sig till de mest extrema förhållanden, hur de fysiska betongväggarna omärkligt byts ut mot osynliga inre murar, och hur man som offer påverkas av en tillvaro där förövaren är hela ens värld.

Vill du läsa boken, så finns den att köpa hos Bokus här, Adlibris här, CDON här. Hos Bokus kan du även köpa den som ljudbok. Den finns att lyssna på som ljudbok hos Storytel här och Bookbeat här.

Här är fortsättningen om vad som hänt under 10 år i frihet.

Handling: Hur överlever man som vuxen om man blivit berövad sin barndom?

Tio år gammal blev Natascha Kampusch kidnappad på sin väg till skolan och inspärrad i en ljudisolerad källare. När hon till sist lyckades fly därifrån, mer än åtta år senare, trodde hon att ett helt nytt liv skulle börja, fullt av möjligheter. Men det var inte så enkelt.

För första gången berättar Kampusch nu om hur det var att anpassa sig till livet i frihet – om hur media följde hennes varje steg, om svårigheterna att hitta en egen identitet, om mörkret som fortfarande följer henne, men också om varför hon trots allt inte förlorat sin tro på människans godhet.

Den finns som både ljudbok, e-bok och inbunden att köpa hos Bokus här. Du kan även lyssna på den som ljudbok hos Storytel här och Bookbeat här.

Här kan du se källaren i verkligheten på bilder, där Natascha satt inspärrad.

Här under är en video på hur det såg ut där hon satt inspärrad. Detta är inspelat i det hus där Nataschas kidnappare bodde

Gillar

Kommentarer