Varning för familjeserie

Hallå där ute i den berömda holken. Ikväll har jag sett senaste avsnitten av den nya familjeserien Bert . Jag kan bara säga att jag tycker mycket om serien och sådär, men det jag störde mig på i avsnitten som heter "Butiksmördaren" och "Bert: Return of the Jenny" är att saker vinklas lite fel osv.

I avsnittet "Butiksmördaren" är det en artist som heter Érnst som har på sig enligt Bert en jättecool tröja i en musikvideo. Om Klimpen kan få en massa tjejer att gilla honom på grund av att han har på sig den där tröjan, så kan ju Bert också. Han går till butiken där tröjan finns och inser att den är väldigt dyr, 2000:-. Han tänker inte köpa tröjan, eftersom han inte har råd. Han snattar den istället. Hans kompis Åke upplyser honom när han visat honom tröjan, att den som snattar någonting sådär kallas Butiksmördare och Åke vill inte vara hans kompis längre.

Senare när Bert sitter för att äta middag med sina föräldrar får han ångest och mår inte så bra över att han snattat tröjan. Han går till sitt rum, skriver i dagboken och drömmer/tänker sig bort. Han ser sig själv hamna i fängelse och där berättar han för de två männen han delar cell med att han har snattat. Då får han höra att pedofiler och våldtäktsmän står högre i kurs än honom, eftersom han snattade tröjan i butiken.

Du förstår ju vad våldtäktsmän och pedofiler är för några människor. De är inte att leka med. Varför ska det här med att snatta en tröja från en butik jämföras med dessa två män i en familjeserie? Jag fattar inte och skulle bli väldigt rädd om jag såg den här serien med barn i den där åldern. Jag förstår inte alls. Barnen kommer säkert ha många frågor till sina föräldrar och undra vad en våldtäktsman och en pedofil är för någonting. Jag tycker inte alls det är lämpligt att ta upp det här ämnet i en sådan serie.

Det är faktiskt fel att snatta och bra gjort av Bert att lämna tillbaka tröjan igen till butiken, men jag tycker det är att gå över gränsen när man blandar in pedofiler och våldtäktsmän och tycka att Bert är sämre än dessa, eftersom han snodde tröjan från butiken.

Sedan förstår jag mig inte heller på att när Bert är ute och kollar på flashback i sin dator, så kommer det upp någon sång av Érnst, där det sjungs om ponhub. Jag fattar ingenting och blir allvarligt orolig för barn som ser denna serie och inte förstår heller vad pornhub är för någonting.

I avsnittet "Bert: Return of the Jenny" så togs det upp att kompisen Thoras syster inte vill köpa ut alkohol till dem, eftersom de tänkt gå på en maskeradfest som en i nian ordnat. Då kommer Lill-Erik på att hans familj har en vinkällare och på den vägen är det. Dit går Bert för att snatta en flaska vin. Kvällen urartar på så vis att Bert blir full och spyr över en tjejs skor på den där festen. Innan festen sade Bert till Lill-Erik att man inte kan spy av alkohol.

Kan tilläggas att Bert och hans polare är 14 år gamla. Det ska ju spegla hur det är att vara tonåring med den första fyllan och så vidare, det är jag införstådd med. Måste man då göra det i en familjeserie där även yngre barn kan titta?

Från början tyckte jag att den var en mysig serie för barn/ungdomar, men nu spårar den ur fullständigt på så vis att jag inte tycker att barn ska lära sig om alkohol i allt för tidig ålder och absolut inte höra talas om pedofiler och våldtäktsmän.

Vad anser du, om jag får veta vad du tycker? Har du inte sett serien, så har du säkert ingen åsikt. Jag vill bara dela med mig av detta. Låt inte allt för unga barn se denna serie, det är mitt tips.

#bestofnouw #nouw_blogger #nouw2021 #bestofnouw2021

Gillar

Kommentarer