Vad händer med mig?

Begåvning

En person med Asperger kan uppvisa en ojämn begåvningskurva, men de är alltså inte underbegåvade på något vis.

Jag själv känner igen mig i detta. Jag kan vara väldigt duktig och ha lätt för att stava, datorer, mobiltelefoner och den biten, medan jag tillexempel inte vet hur jag ska använda en instruktionsbok eller hur man kokar ett ägg.

Allt det där skiljer sig från person till person och det är därför viktigt att hjälpa till, stötta och låta personen lära sig det den behöver kunna. Inom rimliga gränser vill säga. Man ska inte göra någonting som man blir trött och slut av, inte heller någonting som gör att man börjar tjafsa med varandra.

Leva sig in i andra människors situationer

Jag har märkt att jag har problem att sätta mig in i andra människors situationer, hur de mår, hur de tänker och hur det känner sig överhuvudtaget. Detta gör att en Aspergare kan framstå som känslokall eller empatilös i kontakt med andra.

Jag har väldigt svårt med det där kunna prata med andra, jag tycker det är riktigt svårt. Även om jag ser ut som vem som helst, så är det inte så säkert att jag kan föra en konversation med dig ändå. För mig beror det helt och håller på vilken person jag pratar med, vad jag förväntas säga, tycka eller tänka kring samtalet eller vad som kommer hända. Jag säger ju vad jag själv tycker och tänker, även om det blir riktigt svårt att kunna föra någon längre konversation, annat än med familj eller närmsta vännerna.

Man ska alltid prata rakt, ärlig och inte linda in det man ska säga i snåriga meningar eller ord. Det kan inte förväntas att jag ska kunna läsa mellan raderna och förstå vad du menar, om du inte säger det rätt ut. Jag fungerar inte så och har aldrig gjort.

Jag kan faktiskt mot för många andra Aspergare förstå en del ordspråk eller uttryck kanske man skulle kunna säga. Om man säger ”Fan vad det blåste småjävlar därute”, inte är det så att jag då tror att små miniatyrer av Djävulen skulle blåsa omkring därute. Nej, jag förstår hur det är. Säger man att ”jag hoppar över kaffet idag”. Inte tror jag då att man hoppar över det alltså bokstavligt, jag förstår skillnaden där också. Det menas ju att man inte vill ha något kaffe idag.

Gillar

Kommentarer