Tipsade pappa

Tipsade pappa om boken ”Nattens änglar” med Elisabet Höglund.

Jag har läst boken och tycker den var en aning skrämmande, så pass mycket att jag inte kunde sova om jag och boken befann oss i samma rum. Därför fick den flytta ut på nätterna och inte kunde jag heller läsa den innan jag skulle sova.

Nu läser pappa den, efter min rekommendation. Hans åsikt vet jag inte riktigt. Jag har bara koll på min egen åsikt just nu, vilket är mer än nog.

Vad handlar boken om?

Två gånger inom loppet av fyra månader stod den kända TV-profilen, författaren, journalisten och konstnären Elisabet Höglund öga mot öga med döden. Det var när hon 2011 drabbades av cancer eller rättare sagt: det var då en jättelik tumör upptäcktes på hennes bukspottkörtel. Hon opererades. Flera organ f??rutom bukspottkörteln togs bort.

Operationen gick bra men efter tre veckor kom de komplikationer som var nära att kosta henne livet. Det handlade om en livshotande bukhinneinflammation och hon tvingades till akut operation. Utgången var länge oviss men som genom ett mirakel överlevde hon. Efter det följde det ena klubbslaget efter det andra. Dubbelsidig lungemboli (blodpropp i lungorna), blodförgiftning, vatten i lungsäcken och nya blodproppar följde. Några månader senare tappade hon nästan allt sitt hår och i november 2011 var det dags för nästa chock: Läkarna upptäckte ännu en cancertumör, den här gången på sköldkörteln. I sin bok Nattens änglar berättar Elisabet Höglund självutlämnande om sin dramatiska kamp mot döden, om att drabbas av cancer, om sina tre månader på sjukhus och om heroiska insatser av läkare och sjuksköterskor. Men hon berättar också om sjukvårdens baksida med katastrofala brister som underbemanning och ödesdigra felbedömningar av läkare. Elisabet Höglund behandlar även dödsskräcken, om ångesten som ständigt jagade henne, om oron som gjorde nätterna till ett helvete och om ovissheten inför framtiden.

Här kan du höra Elisabet berätta om boken i en intervju i programmet Malou Efter tio i TV4.

Gillar