Terrordåd i Paris ♥

Minst sju olika terrorattacker i form av skottlossning och bomber har skakat Paris igår kväll. Islamska staten (IS) tog under kvällen gisslan på ett konserthus i centrala Paris. Enligt franska myndigheter dödades 87 personer där. Ett 40-tal personer dödades också vid de andra attackerna.

128 personer dödades i attackerna. 300 personer har skadats och omkring 80 personer ska vara allvarligt skadade. Åtta terrorister är bekräftat döda, varav sju dog när de sprängde sig själva i självmordsattentat. President Hollande och franska åklagare har bekräftat dödssiffran på 128 döda.

En svensk uppges vara död och en skottskadad.

Ett hundratal människor hölls också gisslan inne på konserthuset Bataclan. I konserthuset spelade rockbandet Eagles of Death Metal. De meddelar via sin hemsida att de är vid liv och att deras tankar går till alla de som dödats.

Beväpnade män stormade in och öppnade eld. Alla kastade sig mot marken, det var som att befinna sig i helvetet. Sen sa någon att de hade gått så folket sprang ut. Det fanns troligen människor kvar där inne.

Vittnen som befann sig i lokalen när gärningsmännen stormade in uppger att de sköt rakt in i folkmassan.

Vid midnatt stormade polisens insatsstyrka konsertlokalen. Inne i lokalen möttes de av en massaker. Gärningsmännen ska ha kastat någon form av bomber mot konsertbesökarna och de ska också ha skjutit med automatvapen. Nära 80 döda ska ha hittats. Polisen har spärrat av flera kvarter och man kommer ingenstans. Det är jättemycket poliser och ambulanser, man får inte gå någonstans.

Vid fotbollsarenan Stade de France ska flera explosioner hörts samtidigt som Frankrikes och Tysklands landslag spelade en träningsmatch i fotboll. Två självmordsbombare ska ha utlöst bomber vid två ingångar till arenan och flera personer ska ha dött i attackerna.

Frankrikes president François Hollande ska enligt Le Figaro ha evakuerats från arenan.

Vid 03:30 delade terroristerna upp sig i två grupper. En som attackerade Stade de France och en som tog sig in i Bataclan. Den senare gruppen sköt först mot kaféer och restauranger utanför konserthallen, för att sedan ta sig in i lokalen.

21.20: Första explosionen inträffade vid Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en vänskapsmatch i herrfotboll och president François Hollande var en av åskådarna.

21.20: Skottlossning vid Rue Bichat och Rue Alibert mot restaurangerna Le Carillon och le Petit Cambodge. Minst 14 personer dödas.

21.25: Skottlossning vid Rue de la fontaine-au-roi. Minst 5 personer dödas.

21.29: Skottlossning vid Avenue de la République. Minst 4 personer dödas.

21.30: Den andra explosionen inträffar vid Stade de France

21.38: Skottlossning vid Rue de Charonne. Minst 19 personer dödas.

21.43: En explosion inträffar i höjd med 253 Boulevard Voltaire. Minst en person dödas.

21.49: Skottlossning i konserthuset Bataclan, följt av explosioner och gisslantagande. Minst 87 personer uppges ha dödats vid konserten.

21.53: Den tredje explosionen vid Stade de France. Tre personer döda i explosionerna, alla gärningsmän tillika självmordsbombare.

22.00: Skottlossning vid Boulevard Beaumarchais.

​​Vid 22-tiden kommer rapporter från nyhetsbyrån AFP om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar nära Rue Bichat i Paris 10:e arrondissement. En reporter vid tidningen Libération, som råkar befinna sig i området, rapporterar att flera personer dödas.

Franska medier rapporterar i samma veva om minst en explosion nära fotbollsarenan Stade de France, där Frankrike möter Tyskland i en vänskapslandskamp i herrfotboll. Frankrikes president François Hollande lämnar hedersläktaren och förs i säkerhet. Åskådarna hör den första explosionen, som kommer i 20:e matchminuten, utan att då ha en aning om vad som händer. Publiken hålls kvar på stadion.

Slag i slag kommer uppgifter om skottlossning, explosioner och gisslantagande inne i Paris. President François Hollande ska komma att kalla dåden för en krigshandling och de fördöms av ledare från hela världen.

En andra skottlossning äger rum i konserthallen Le Bataclan, runt fem kvarter från Rue Bichat, där amerikanska hårdrocksbandet Eagles of Death Metal framträder. Gisslan tas av en grupp på sex till åtta personer, och det som beskrivs som en mardröm följer: Personer med automatvapen skjuter inne i lokalen, många människor dödas, ett 100-tal hålls som gisslan. Vittnen talar om en massaker.

Polisen utgår ifrån att det finns ett samband mellan dåden, som tycks vara koordinerade och bär tecken av att vara utförda av extremislamistiska terrorister. Frankrikes delaktighet i Syrien ska ha nämts av gärningsmännen och utrop som ”Allahu akbar” ska hörts från dem. 

Strax före midnatt kommer uppgifter om ytterligare ett skottdrama, vid gallerian Les Halles i centrala Paris, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som citerar radiokanalen Europe 1 Radio.

Vid 01-tiden, natten till lördag, rapporterar Reuters att polisen har slutfört en stormning av Bataclan. Kort senare uppger Parispolisen för AFP att omkring 100 personer dödats i gärningspersonernas attack mot konserthallen på Boulevard Voltaire och den efterföljande gisslantagningen.

Vid 02.30-tiden kommer rapporter om att en svenska har dödats i attackerna. ”Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter”, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT. Uppgifterna var vid 06 på lördagsmorgonen ännu inte bekräftade.

Vid 03.30-tiden meddelas att fem av gärningspersonerna har dödats. Medbrottslingar kan fortfarande befinna sig på fri fot, säger åklagare François Molins. Tre terrorister dödades under stormningen av konserthallen Bataclan, medan två dödades i självmordsdåd vid fotbollsarenan Stade de France.

Vid 04-tiden rapporterar CNN att cirka 150 människor kan ha dödats i explosionerna och skjutningarna, varav fem skedde inom cirka en kvadratkilometer i den franska huvudstaden. Ett par hundra ska vara skadade, varav flera allvarligt, ett av flera skäl till att antalet kan ändras. Så här ser de preliminära uppgifterna ut vid 9-tiden:

14 personer dödades först på baren Le Carillon vid klockan 21.20; 18 personer dödades därefter på caféet Le Petit Cambodge; 5 personer dödades på restaurangen La Casa Nostra; 5 personer dödades på fotbollsarenan Stade de France; 18 personer dödades på restaurangen La Belle Équipe; omkring 90 personer dödades på konsertlokalen Le Bataclan som ligger bara ett par kvarter från Charlie Hebdos redaktion.

Källor: svt, aftonbladet, dn

Gillar