Stress och Aspergers Syndrom

Alla upplever vi stress på olika vis, funktionsnedsättning eller ej.

Situationer som kan vara hur lugnande som helst för folk utan diagnos kan vara väldigt stressande för en Aspergare. Om man tar in allt med hörsel, syn och lukt hela tiden, så är det ännu jobbigare att vistas i stökiga miljöer.

Ibland kan det vara hur jobbigt som helst för mig att bara vara på jobbet. Starka lukter, höga ljud och starka ljussken kan vara så jobbigt att det sticker i ögonen.

Jag är överkänslig mot starka lukter, ljud i allmänhet och starka ljussken ska vi inte tala om. Jag måste ha solglasögon på mig, bara för att vistas utomhus när det är för ljust. Hur sjukt är egentligen inte det?

Jag kan även bli stressad om det är mycket folk i kön till kassan på en affär. Menar om jag står längst fram och det är min tur att betala. Jag ser bakom mig hur kön växer sig större och större. Det gör att jag blir stressad och den där stressen kan sitta i ett bra tag efteråt. Måste verkligen få hjärnan att koppla av efter det.

Jag är en sådan som har en klocka som tickar i köket och den hör jag till min sovalkov, eftersom det inte finns någon dörr. Oftast är det så irriterande och jobbigt, att jag inte ens står ut med öronproppar i öronen.

Att inte veta hur jag ska bete mig i vissa sammanhang, det är också väldigt jobbigt. Att inte veta vad som förväntas av mig, det framkallar stress om något. Vet man inte var man ska gå, för att komma rätt. Även det är stressande.

Vet jag inte vad som händer, var vi ska eller så om jag är på semester med mina föräldrar. Då kan jag bli grinig, ta ut min frustration på morsan och säga könsord. Det är lite tics jag får i stressade situationer.

Jag kan känna att det är jättejobbigt om en viss person tar i mig. Svårt att förklara, det känns bara inte rätt att just den personen tar i mig. Jag ryser i hela kroppen och blir nedstämd. Kan ju inte säga till personen att jag tycker det är obehagligt. Jag vill inte såra. Det är väl mer en panikartad känslan, snarare än stress. Den där känslan kan sitta kvar i mig ett tag efter att personen slutat ta i mig.

Att välja mellan två saker, det är stressande. Om jag måste välja mellan fler än två saker, då utbryter ett inre kaos, ibland ett yttre och jag väljer istället att inte göra någonting, om det handlar om att välja saker att göra. Går jag däremot till mataffären och ska välja vad jag vill ha för yoghurt, då går inte det. Det finns så otroligt många olika sorter, märken och utseenden att välja på. Jag blir så stressad av att inte kunna välja, att jag helt och hållet låter bli att välja någon yoghurt alls.

Gillar

Kommentarer

Annorlunda
Annorlunda,
Jag har många liknande svårigheter. Ljud ljus och lukt, måste också ha solglasögon även om det är molnigt. Och att folk tar i mig när jag inte är med på det HU! Det sitter ju i länge efteråt.
nouw.com/annorlunda
mynameisjossan
mynameisjossan,
Du kanske också har någon form av autism eller Asperger?
Om jag själv får bestämma, när jag vill ha beröring eller om jag ska ta i någon. Det är en helt annan sak tycker jag
nouw.com/mynameisjossan
Annorlunda
Annorlunda,
Ja jag har diagnosen autistisk syndrom.
nouw.com/annorlunda
mynameisjossan
mynameisjossan,
Jag förstår hur du menar
nouw.com/mynameisjossan