New in - Canon Extender EF 1.4x III

Igår kom en ny grej till min kamera. Den är riktigt bra, har provat den idag och är nöjd.

Känns inte som om jag kan bli mer nöjd än jag är.

Tredje generationen 1,4 extender från Canon.

Ytterligare förbättringar skall ha utförts med vädertätning, linser och kommunikation mellan objektiv och kamerahus.

Passar ENBART EF 70-200/2,8 L + IS + IS II, 70-200/4 L + IS, 100-400/4,5-5,6 L, samt alla fasta L-objektiv från 135mm och uppåt. Sigma EX 70-200/2,8 -varianterna och Sigma EX 50-150/2,8 APO DC HSM OS.


Observera att man inte får någon autofokus om största bländaröppning blir 8 eller mindre. Det betyder i praktiken att det är endast objektiv med ljusstyrka 4 eller bättre som du behåller autofokus med telekonvertern monterad (förutom med alla EOS modeller i 1D-serien, där även objektiv med ljusstyrka 5,6 medger autofokus).

Främre och bakre lock ingår.

Konvertern är vädertätad och används för att förlänga brännvidden på objektivet. Som exempel fördubblar en 2x konverter objektivets brännvidd, vilket innebär att ett 200mm objektiv landar på 400mm med en 2x konverter, eller 280mm med en 1,4x etc. Monterar man en konverter på ett zoomobjektiv så får man inte större zoomomfång, utan man flyttar bara fram zoomen i den grad som konvertern påverkar.

Man förlorar även ljusstyrka, ex. 2X = 2 steg och 1,4X = 1 steg. Därför bör man helst använda ljusstark optik med bländare 2,8 eller ännu bättre ljusstyrka i samband med konverter, annars finns risken att autofokus inte fungerar (se förklaring längre ner), och att slutartiderna kan bli på tok för långa för handhållen fotografering (inbyggd bildstabilisering i kamera eller objektiv kan dock kompensera detta till en viss grad).

Konvertrar innehåller alltid linser precis som objektiven, och man förlorar i regel mer eller mindre skärpa beroende på kvalitén på konvertern, men objektivets skärpa spelar också stor roll och ju skarpare objektivet är desto mindre förlust märker man av. En trevlig egenskap är att närgränsen på objektivet bibehålls samtidigt som brännvidden förlängs, teleobjektivet kan i vissa fall fungera nästan som ett macro objektiv med en 2X konverter.

Text lånad från cyberphoto och bilderna är hittade via google
  • New in
  • 152 visningar

Gillar

Kommentarer