Minns du dessa?

Jag minns att när jag var liten eller var barn rättare sagt, då hade jag och syrran en varsin uppsättning av dessa dockor. Vi tyckte de var roliga att öppna, för att se vad som gömde sig inuti. Det var först en stor, sedan blev de mindre och mindre, för att sluta med en liten plutt i någon storlek.

Vi lekte alltid att den största var mamman, sedan blev de andra barn till den stora och syskon, om du förstår. Vi hade jättekul och kunde roa oss med dessa dockor i timmar.

Jag tycker det är mysigt att komma ihåg nostalgi från barndomen och kunna tänka tillbaka på alt som var då. I dagens läge tror jag nog inte att barn har sådana dockor eller ens vet vad de är för något.

Nu för tiden kan de se ut som bland annat ugglor eller som Guldlock och björnarna. De där originella har liksom försvunnit. Ingen som kommer ihåg eller ens pratar om hur det var då.

Var kommer dessa dockor ifrån?

Matrjosjka (ryska: матрёшка; uttal i IPA: [mɐˈtrʲoʂkə]) (ofta kallad babusjka/babushka eller rysk docka utanför Ryssland) är en delbar rysk trädocka fylld med allt mindre delbara dockor inuti. Matrjosjka kommer från det ryska flicknamnet "Matrjona" (Матрёна), medan babusjka (бабушка) betyder farmor/mormor på ryska. De bygger vanligtvis på ett tema, som kan variera mellan allt från sagofigurer till sovjetiska ledare.

Den första dockan skapades 1890 av konstnären Sergej Maljutin och en träsnidare i konstnärskolonin på godset Abramtsevo utanför Moskva, som ägdes av konstmecenaten Savva Mamontov. Maliutins design var inspirerad av en uppsättning japanska trädockor som föreställde de sju lyckogudarna i japansk mytologi. Denna första matrjosjkadocka bestod av åtta dockor: först sex flickor, sedan en pojke och längst in ett spädbarn.

År 1900 presenterade Savva Mamontovs hustru dockan på Världsutställningen i Paris, där den fick sitt internationella genombrott och tilldelades en bronsmedalj i kategorin leksaker. Inom några få år tillverkades matrjosjkadockor på ett flertal platser runt om i Ryssland.

Jag och min syster tyckte också det var roligt att vända kropparna bak och fram på våra ryska dockor, så att det såg ut som om deras klänningar var vända bak och fram. Vi kunde också byta delar med varandra och sätta på våra egna (minns inte om det funkade, men det måste nog ha gjort det).

Vi kallade också dessa dockor för ryska gummor. Jag har nästan aldrig haft koll på det rätta namnet, inte förrän jag blev äldre. Säkert döpte vi dem vid namn också, men jag minns inte till vad.

P.S Bilderna är lånade online och är inte mina.

  • Nostalgi
  • 125 visningar

Gillar

Kommentarer