Minns denna på VHS

Ni som är för unga för att minnas VHS, så kan jag visa er här under hur en VHS kassett såg ut.

Man stoppade in den i en Videobandspelare och kunde då titta på filmen via TV, ungefär som man kan göra idag med Bluray och DVD. På den tiden var inte kvalitén den bästa heller och inte fanns det 5.1 ljud om man ville ha. Det blev att nöja sig med ljudet som kom ut ur den TV man ägde. 2.0 ljud alltså. Man visste inte bättre på den tiden och kunde spela in film via TV också om det var något man ville ha inspelat.

Var man mitt i filmen när man slutade se eller hade sett klart den och ville se igen från början, då var det bara att spola tillbaka filmen. Man behövde dock inte ha TV igång för att spola tillbaka filmen från början. Det var krångligare då, än det är nu tycker jag. Tur att tekniken går framåt.

Nu var det ju inte VHS kassetterna i sig jag tänkte ta upp här. Jag tänkte berätta om ett minne jag har sedan tiden med VHS.

Jag var med min dåvarande ledsagare in på om jag minns rätt Akademibokhandeln som på den tiden hette Bokia. (Har för mig det i alla fall). Där hade de massor av VHS kassetter man kunde köpa. Jag kan inte säga att jag var ett fan av Markoolio, men jag gillade ju hans musik. Jag tänkte att varför inte, eller något, minns inte alls. Jag köpte i alla fall hans dokumentärfilm som han gjort tillsammans med Fredde Granberg. Dokumentären gillade jag ändå, eller i alla fall såg på den och var stolt över att jag hade den på VHS, eftersom en kompis till mig vars lillebror var ett stort fan av Markoolio på den tiden. Jag vet inte om han blev avundsjuk eller inte, men det är en annan historia. Börjar halka in på sidospår nu igen. Jaja. Det var ett citat där i filmen som jag fastnade för och har haft med mig sedan dess. Bara det att jag har kommit ihåg det fel. Markoolio sitter med Fredde Granberg och läser lite ur en bok han skrivit själv. Citatet var "Jag är bäst, ingen protest. Fuck the rest, häst" och jag kom ihåg "Jag är bäst, fuck the rest. Häst". Nu är det bara för mig att lära om och lära rätt vad gäller citatet.

Här kommer i alla fall dokumentären i sin helhet. Jag tyckte som sagt om den när den var ny. Hoppas du också gör det. Den kom ut 1999, då jag var inne på mitt 13:e år. Håll till godo, för här är dokumentären "O som i Markoolio".

Dokumentären är baserad på dessa album. Markoolio sticker hårt och Dikter från ett hjärta

Gillar

Kommentarer