Mat du kan äta och inte äta

Hallå där ute i den berömda holken. Här kommer jag att tipsa dig om sådant du kan äta fast det har börjat mögla. Jag vet, det låter äckligt.

Jag hade inte heller koll på detta, så du behöver inte skämmas för att du inte själv har koll,

Äpple

Om mögelpartiet är max två centimeter i diameter är det fritt fram att äta, bara du skär bort det mögliga området.

Om mögel bildas i annan frukt, oavsett storlek, är det dock tyvärr bara att kasta.

Sylt

Även sylt är något som inte nödvändigtvis behöver kastas på grund av lite mögel.

Om sylten har minst 500 gram tillsatt socker per kilo går det att äta om du först tar bort möglet. Gör i så fall detta med ungefär två centimeters marginal.

Sylt som har möglat med en mindre mängd tillsatt socker får dock hamna i soptunnan.

Nötter

Nötter kan ätas trots att de har börjat mögla. Se bara till att rensa bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter (om de är paranötter får du öppna nöten och kolla).

Resterande nötter kan ätas.

Hårdost

Ost är ett livsmedel som kan stå i kylen länge och ändå ätas. Om mögel har uppstått gäller det bara att skära bort mögelfläcken, samt två centimeter runt det angripna området. Sen är det fritt fram!

Varför ska man inte äta mögel?

Det flesta av oss vet att man inte ska äta mögel, men varför? Jo, mögel skapar ofta mögelgifter som kan göra oss sjuka.

Kortsiktigt kan man bli magsjuk, medan man vid regelbunden konsumtion kan utveckla njurskador och cancer, skriver Livsmedelsverket.

5 livsmedel du bör slänga direkt om det blir gammalt

1. Mjölkprodukter som yoghurt, färskost och créme fraiche

Varför just dessa mejeriprodukter? Jo, de innehåller mycket vatten. Skulle dessa ha blivit utsatta för giftbildande mögelsvampar så sprider de sig över hela produkten.

Här går det tyvärr inte heller att avgöra med blotta ögat om svampen skulle vara giftbildande eller ej. Så börjar någon av dessa mjölkprodukter hemma att mögla: släng!

2. Bär som hunnit bli fula

Oavsett om du ska äta bär direkt som de är eller göra sylt, saft eller kanske marmelad – så bör endast fasta och fina användas. Har de börjat mögla eller bara ser fula ut? Det är bara att slänga.

3. Fisk – rökt eller gravad

Ett livsmedel som verkligen inte mår bra av att ligga framme i rumstemperatur är fisk. Oavsett om den är gravad eller rökt så kan de innehålla listeriabakterier. Om du kan äta fisk efter att sista förbrukningsdagen passerat? Svaret är enkelt, nej det borde du inte göra.

Bakterien är dock svår att upptäcka, eftersom den varken ger ifrån sig någon speciell lukt eller färg.

4. Illaluktande köttfärs

En myt är faktiskt att grå köttfärs som ser lite halvrolig ut inte går att äta. Bara för att den är grå behöver den inte vara oätlig.

När det gäller köttfärs är inte synen som främst bör användas. Nej, det är ett annat sinne – nämligen luktsinnet. Luktar köttfärs illa och surt är den riktigt dålig och då ska du slänga den direkt.

5. Bröd som möglat

Kanske har du försökt rädda en brödskiva genom att skära bort den mögliga delen och använda den del där det inte syns något mögel? Stopp och belägg i så fall. Varför? Jo, mögelfläcken är faktiskt bara en liten del av mögelsvampen.

Därför är brödet bara att slänga om det börjat mögla!

Text och bild lånad hos mittkok.se och hos nyheter24

Gillar

Kommentarer

Fobibella
Fobibella,

Nice info. Jag kan äta Mjölk som gått ut för 2 dar sen faktiskt å sådära. Annars är jag duktig med att slänga mat för ofta. Sjukligt för ofta.

nouw.com/fobibella
mynameisjossan
mynameisjossan,

Det man bör tänka på, det är att lukta och smaka, för att se hur det är.

nouw.com/mynameisjossan