Idag är det punchrullens dag

Hallå därute i den berömda holken. Idag är det punchrullens dag och den firas varje år den 7 mars, sedan 2014 då denna dag infördes.

Det finns minst 244 olika varianter av denna godbit och det är också en av Sveriges absolut populäraste kaka.

Visste du att det finns en motsvarande variant i flera olika länder?

Denna godbit kallas allt ifrån dammsugare, punchrulle, arraksrulle och säkring till fotorulle. Namnet dammsugare uppkom eftersom att tubdammsugaren såg ut sådär från 1920-talet och framåt.

Det finns historier som säger att punchrullen förr gjordes på kakrester. Då "dammsög man upp" alla kaksmulor på bordet efter baket. Därav uppkom namnet. Det finns också en historia om att denna godbit innehåller gårdagens överblivna och nermalda småkakor.

Nederländska mergpijpje

Höljet till den svenska punchrullen är ofta av grön marsipan, men det finns också andra varianter. Oftast i pastell. I och med Sveriges nationaldag bakar vissa konditorier dessa i blått och gult, så de liknar färgerna i Sveriges flagga.

Innandömet är gjort av en deg som smaksätts med punsch och eller arrak.

Degen sägs ha rester från andra kakor i sig- ett sätt att använda alla kakrester till denna kaka.

Flera varianter på fyllningen kan förekomma. Främst rullar med mörk fyllning samt rullar med ljus fyllning, ofta sockerkaka dränkt i arrak. Därtill kan man lägga exempelvis hallonsylt, havregryn eller annat.

Danska varianter kallas træstammer.

Det finns även en nederländsk variant kallad mergpijpje. Den har en helt annan fyllning och beige eller vit marsipan

Gillar