Hjälp till att få bort boken

Hallå i holken!

Hoppas att allt är bra med dig min kära läsare. Det är bra med mig i alla fall.

Jag hoppas att du är inne på samma linje som mig och har samma tänk som mig. Jag tänker liksom såhär att barn inte ska behöva bli prackade med vetskap om att de är tjocka, sjukligt feta eller lider av övervikt som är en sjukdom. Hade jag barn, så skulle jag inte vilja ifall det barnet går till skolsköterskan på hälsokontroll och får höra att det lider av fetma, har högt BMI eller vad det nu kan vara. Det tål jag inte. Jag skulle aldrig heller prata om min vikt inför min systerdotter eller säga hemska saker som "oj vad moster är fet" eller "moster kan inte smaka, då går hon upp i vikt". Nej, aldrig att jag skulle prata utseende, kropp och hetsa på något barn överhuvudtaget.

Barn ska få vara barn och leva därefter. De ska få känna att de duger precis som de är, utan att få den där vikthetsen kastad i ansiktet. Den kommer ju att sitta fast där hela livet och mala på. Barnet ska inte behöva från tidig ålder få reda på att den inte duger som den är.

Barn har inga förutfattade meningar. Den lär sig från omgivningen och ska inte behöva få ta del av det här med övervikt och att man ska se ut på ett visst vis för att duga som person. Pratar du om övervikt och kroppsideal med barn, så tar de efter. Låt helst bli att prata om sådant med barn. De gör som du gör och formas efter hur du agerar eller gör. De gör inte som du säger åt de att inte göra.

Därför tänkte jag berätta vad det gäller för typ av böcker. Det är boken "Albin tänker om" eller "Tjocke Albin tänker om". Samma bok finns med två olika titlar.

På Adlibris är boken för barn mellan 3-6 år, medan den på Bokus är riktad till barn mellan 6-9 år.

Handling: Albin är en riktig latmask. Han är så lat att han inte ens orkar leka. Medan resten av familjen motionerar äter Albin godis och spelar dataspel. Men så en dag ska Albin väga sig hos skolsköterskan. Då får Albin veta att han är för tjock. Så tjock att han är sjuk. Nu måste Albin jobba hårt för att bli frisk igen. Men det är inte alldeles lätt när man är den lataste pojken i hela världen.

Frida Lindgren Karlsson har skrivit Albin tänker om för att ge familjer som har ett barn som lider av barnfetma stöd i processen att bryta destruktiva mönster. Författaren är legitimerad sjuksköterska och barnmorska och har tillämpat kunskap om kost och hälsa från sina bägge utbildningar. All fakta är kontrollerad mot livsmedelsverkets allmänna rekommendationer.

Jag har faktiskt skrivit till de bokhandlare och de bibliotek jag hittat, som har boken i sitt sortiment. Jag fick faktiskt svar just denna söndag (skrev till de olika bokhandlarna och biblioteken idag) från en av de bokhandlare jag kontaktat. Tar dock inte upp hela mailet som skrevs som svar, bara det väsentliga.

H'är är svaret

Då vi är en bokhandel som tillhandahåller alla typer av böcker inom samtliga genre så gör vi ingen enskild bedömning utifrån smak om en bok ska finnas i vårt system eller ej. Bryter däremot boken mot lagen så plockar vi självklart bort den.

Samtidigt betyder våra kunders åsikter mycket och därför kommer jag skicka detta vidare till vårt etiska råd som gör en bedömning om denna titel kan vara föremål för eventuell avstängning.

  • Viktigt
  • 61 visningar

Gillar

Kommentarer