Här ligger jag och blöder - Boktips

Himla bra bok faktiskt, som berör, djupt därnere. Först en skrämmande utförlig beskrivning hur en tumspets blir avsågad och sedan får man läsa om den där tummen som en röd tråd genom hela boken.

En mamma som plötsligt en dag bara är försvunnen, har gått upp i tomma intet. Man får inget svar på var hon kan ha tagit vägen, eller får man det? Mamman bor i Norrköping och dit tar man bussen för att hälsa på över en helg.

Kärlek, åtrå, alkohol och en pappa som håller en massa hemligheter om vilka han träffar eller att han dricker alkohol ibland.

Tjejen Maja som boken handlar om har det inte lätt, hon mår skit och träffar en kille som visar sig vara... ja, vem då?

När jag läste det som jag kände igen mig i, så blev jag helt paff. Jenny Jägerfeld träffade precis mitt i prick. Först förstod jag inte, men sedan kom jag till insikt med att "Det där stämmer ju fasen på mig också. Det där är ju jag". Det var så klockrent, så äkta. Jag tänkte bara på mig själv där och då.

Handling:

Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg."

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.

På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.


Boken finns som pocket, e-bok och häftad. Du hittar den hos Bokus här och du kan även provläsa ur den, om du vill. Adlibris här, Bokia här, CDON här.

Vad ger jag för betyg?

Även fast det är en ren bok för unga vuxna, så ger jag den 5 av 5 möjliga. Den berörde på ett annat vis än böcker normalt brukar göra, tycker jag.

  • Boktips
  • 106 visningar

Gillar

Kommentarer