GORE-TEX avgiftas

Fick ett mail från Greenpeace som jag tänkte dela med mig av till er alla. En riktigt bra och glädjande nyhet!

Hej, vilken seger!

Gore Fabrics, tillverkaren av GORE-TEX, meddelade precis att de ska eliminera skadliga fluorkarboner från sina vatten- och smutsavstötande material! Gore Fabrics är en av världens största producenter av väderskyddande material för friluftsutrustning. Beskedet kom idag vid den stora friluftsmässan ISPO som går av stapeln i München.

Hur lyckades vi få Gore Fabrics att sluta använda skadliga fluorkarboner (PFAS) utan en publik kampanj?

Tack vare människor som du! Över hela världen har människor bett friluftsmärken att sluta förorena naturen och avgifta sin produktion. Ni har mejlat, skrivit i sociala medier och gått direkt till butiker och krävt PFAS-fri friluftsutrustning.

Friluftsmärkena har lyssnat. Sedan kampanjen drog igång 2015 har flera märken gått ut och sagt att de ska ta bort fluorkarboner ur sina produkter. Detta har satt enormt tryck på Gore Fabrics att ta fram material utan skadliga fluorkarboner. Och idag gick Gore Fabrics ut och sa att de kommer att göra det!

Tillsammans startade vi en revolution inom friluftsindustrin, men segern är mycket större än så. Nu kan vi använda omställningen i friluftsindustrin som ett exempel för lagstiftare och andra sektorer. Det är dags för alla industrier som använder dessa skadliga kemikalier att följa den positiva utvecklingen.

Stort tack från alla oss på Greenpeace. Du är fantastisk!

Rosanna och Detox Outdoor-teamet

Greenpeace

PS. Vi kommer att fortsätta sätta press på alla märken för att de ska leva upp till sina åtaganden. Bidra gärna till det fortsatta arbetet med en gåva. Du kan även swisha till nr: 901 24 02. Återigen, tack!

Gillar