Glad alla ♥-dag

Annat

Idag är det alla hjärtans dag. Därför tänkte jag passa på att hoppas du får en fin dag tillsammans med nära och kära. Själv firar jag inte den här dagen på något särskilt vis.

Om du inte har någon att fira den här dagen med och gärna skulle vilja, så får du här en bild av mig.

Varför firas alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Dagen har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden och infaller den 14 februari. Varför firar vi då alla hjärtans dag? På den tiden så skulle pojkar och flickor fundera på vem som skulle bli deras ”Valentin” under minst ett år framöver. Därifrån kommer även namnet Valetines day som det ursprungliga namnet är.

Firandet av alla hjärtans dag i Sverige började först under 1960-talet men firandet blev stort under årtalen kring 1990 då temadagen fick sin plats i kalendern och genom stor uppmärksamhet i skolan. Nu firas alla hjärtans dag av de flesta paren och uppmärksammas av de flesta butikerna som gärna vill ta del av uppmärksamheten dagen har fått.

Fakta: Dagen har fått sitt namn efter helgonet Sankt Valentin, andra namn för alla hjärtans dag är Valentindagen och Sankt Valentins dag.

Alla hjärtans dag är en kalendarisk högtid som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Dagens namn är Valentin efter ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag.

I vår tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara valentinbrevens ursprung. Den berättar att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första valentinbrevet.

Sanningshalten i sägner och legender är som regel tveksam, men berättelsen har i alla fall fått förklara valentinkortens ursprung. Men högtiden har även koppling till en romersk vårhögtid, som hölls i mitten av februari.

Alla hjärtans dags väg till Sverige gick via handeln, som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat. Att dagen har en viss betydelse vittnar också försäljningen av rosor om. Ett år såldes ett par miljoner rosor, som är den mest populära blomman. Denna dag säljs även tulpaner och andra blommor.

Den svenska skolan har alltmer fångat upp alla hjärtans dag. I en del svenska skolor firar skolbarnen dagen med att ge blommor till sina kamrater. Blommornas färg har olika betydelse: en röd blomma betyder oftast kärlek, en vit kanske vänskap och en rosa eller gul kan betyda ”span”.

Faktan är lånad hos nordiska museet och temadagar.se

P.S Det är okej att inte fira. Bli inte ledsen om du inte blir uppvaktad av någon kärlek eller har någon kärlek att uppvakta. Jag menar vänner eller familj går lika bra att uppvakta om man vill. Det behöver inte alltid kosta pengar på den här dagen. Du kan lika väl skicka ett meddelande med en fin bild tillsammans med dig och din familj eller varför inte dig och din bästa vän? Skriv någon text till, som visar hur mycket den vännen eller familjen betyder för dig. Sådant uppskattas också, det vill jag lova.

  • Annat
  • 54 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229