Gamla kiosken - Nostalgi

Jag tycker det känns tråkigt att det inte är som förr, då det fanns kiosker man antingen kunde gå in i själv eller köpa via en lucka i väggen där man fick säga vad man ville köpa.

Jag själv är uppvuxen på kioskernas tid. Då fanns det ta mig tusan kiosker lite överallt, i städer, på landsbygden och så vidare. På vissa ställen fanns det till och med en lanthandel, men det finns inte längre. Det är de stora städerna och lite större orterna som tar över allt mer. Det gamla är inte vad det en gång var. Hur tråkigt det än är, så är det så det är.

Det gick väl inte runt med kiosker och mindre affärer med det nödvändigaste på landsbygden. Det är väl därför kioskerna får stå och förfalla en efter en och de där lanthandlarna också. Det är mer och mer som om landsbygden och det där gamla genuina glöms bort och det där i storstäderna tar över.

Den här kiosken handlade jag på som barn. Jag minns att jag frågade mina föräldrar som var med vad jag skulle säga, när jag skulle köpa en sådan där klubba som både smakar lakrits och hallon. Jag minns inte vad mina föräldrar sa, men jag gick i alla fall fram till luckan och sa "jag vill köpa en fifty fifty klubba" eller om jag sa något liknande. Jag minns i alla fall så tydligt att jag sa fifty fifty.

Mannen där i luckan minns jag bara lite vagt hur han såg ut med stor svart eller i alla fall mörk bred mustasch.

Det måste ha varit väldigt tråkigt att stå där i kiosken, eftersom den inte låg mitt i centrum. Den byggnaden finns fortfarande kvar som du kan se, förfallen och sunkig. Jag har för mig att den var någon som försökte rusta upp den för många år sedan, men det blev inte så mycket mer med det.

När kiosken användes, så fanns det ingen dörr där på framsidan vid själva luckan på kiosken. Den som jobbade där gick då in från ena kortsidan, som du kan se på bilden.

Bilden på kiosken är fotad av mig 10/1-2020.

  • Nostalgi
  • 75 visningar

Gillar

Kommentarer

Eva i Dalarna
,
Jag kommer ihåg när jag var runt 7 år, på 1960talet och kunde få en femöring av mamma, då gick jag till kiosken och köpte lakritshjärtan, de var så små som en lillfingernagel och kostade 1 öre styck. Så jag fick 5 stycken som jag sög länge på....
mynameisjossan
mynameisjossan,
Jag är inte vadn med det där med 1-öre och 2-öre mm. Jag har sett det i "Karlsson på taket" men det är ingenting jag är uppvuxen med. Min farmor hade en stor burk med 10-öringar som jag och min syster fick av henne att ha i min systers kassaapparat då vi var barn. Det är det närmsta 10-öringar sådär jag minns.. Ja, förutom 50-öringar som var poppulära på min tid
nouw.com/mynameisjossan